|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
[Kaczki vs. Kormorany] Co tuszczy i kwacze? |
| Autor |
Wiadomość |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 00:07
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Norwegia i Finlandia graniczą z Rosją, a od 2001 były w Schengen. |
Norwegia graniczy z Rosją na zaledwie podobnej długości odcinku co Polska, a do Polski trzeba jeszcze doliczyć granicę z Ukrainą i Białorusią, więc nie wiem skąd to porównanie.
Przecież Finlandia jest w Unii. wtf zatem?
| Cytat: | Na to kotku idą, Twoje m. in. podatki. |
Na most za 200mln idą całe moje podatki? Niech miasto wyłoży 50mln na ten cel + to co z naszych podatków wkładamy do Unii. Niech będzie łącznie nawet i te 100mln. Dalej uważasz, że to zły interes?
| Słupek napisał/a: | | http://www.tomaszcukiernik.pl/dotacjewyklad.htm |
tldr. Streść, albo nie wrzucaj. | Słupek napisał/a: | | Przepraszam bardzo, dlaczego niby my mamy wypieprzać na Ukrainę, a nie Ty do, powiedzmy, Niemiec? |
Bo ja nie jęczę na krzywe ogórki, tylko staram się coś robić. To nie mi się nie podoba w moim kraju. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 00:25
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Przecież Finlandia jest w Unii. wtf zatem? | A była w Unii w 2001? Nie była! W Schengen wtedy była. Zatem WTF? | Uboot napisał/a: | | Na most za 200mln idą całe moje podatki? Niech miasto wyłoży 50mln na ten cel + to co z naszych podatków wkładamy do Unii. Niech będzie łącznie nawet i te 100mln. Dalej uważasz, że to zły interes? | Wszystko masz u Cukiernika. Nawet jest kolorowa (!) tabelka, której nie przekleję, bo się rozjeżdża.
| Cytat: | | Po dodaniu wszystkich wydatków strony polskiej związanych z pozyskiwaniem dotacji w latach 2007-13 otrzymujemy kwotę w wysokości 106,8 mld euro, czyli 117,5% wartości wszystkich dotacji, które mają zostać przekazane Polsce z UE! Tak więc koszty poniesione przez polską gospodarkę i sektor publiczny o 17,5% przewyższają ten „ogromny deszcz unijnych pieniędzy”. Statystyczny Polak w latach 2007-13 wyda średnio 1606 zł rocznie tylko po to, aby otrzymać 1368 zł, czyli dołoży do interesu 238 zł rocznie! Tymczasem cała ta hucpa z dotacjami ma niezwykle silne przesłanie propagandowe: Unia za darmo rozdaje pieniądze. Temu celowi służą też tablice informacyjne umieszczane przy wszystkich inwestycjach współfinansowanych przez Brukselę. |
Zresztą, nawet jakby Polska była na plus, nie oznaczałoby to, że dotacje są korzystne. Interwencjonizm ze swej natury prowadzi do nieprawidłowej alokacji kapitału, tym samym zaburzając proces rynkowy. W tym zakresie polecam Misesa i Rothbarda.
| Uboot napisał/a: | | Bo ja nie jęczę na krzywe ogórki, tylko staram się coś robić. To nie mi się nie podoba w moim kraju. | A co tak konkretnie niby robisz? |
_________________ "Capitalism is the fullest expression of anarchism, and anarchism is the fullest expression of capitalism."
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 09:29
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | A była w Unii w 2001? Nie była! W Schengen wtedy była. Zatem WTF? |
Finlandia weszła do UE z datą 1 styczna 1995r. Razem z Austrią i Szwecją.
| Słupek napisał/a: | | Zresztą, nawet jakby Polska była na plus, nie oznaczałoby to, że dotacje są korzystne. Interwencjonizm ze swej natury prowadzi do nieprawidłowej alokacji kapitału, tym samym zaburzając proces rynkowy. |
Inaczej będziesz mówił Słupku kiedy będziesz chciał sam założyć firmę. Wtedy zapewne nie pogardzisz mozliwośćą uzyskania 40tyś zł na rozkręcenie firmy. Nie będę pisał, że z "kapitału ludzkiego", bo Ty napiszesz, że to i tak są "nasze" podatki. Oczywiście, że nasze, ale nie jest powiedziane, że zostałyby one przekazane właśnie dla Ciebie.
A tabelka Cukiernika nie wiem co ma pokazać. Że nas Uniia dyma? Wszystkie kraje w sposób identyczny dotyka biurokracja. Dla mnie ważny jest przelicznik 100% zysku dla 25% kosztów. Przecież podobne koszta trzeba ponieść przy każdej inwestycji i tej finansowanej przez Unię i tej finansowanej z budżety centralnego. Aha, to chyba logiczne, że bogata Warszawa dopłaca/będzie dopłacać do Unijnej kasy.
Na biurokrację można także spojrzeć z drugiej strony. Daje pracę...
Liczby są ważne. ale ważniejsze jest to, że dzięki pieniądzom np z Europejskiego Fundusz Społecznego jakiś dzieciak z biednej rodziny będzie mógł zjeść swój jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia. Że powstanie nowy oddział szpitala i jakaś matka nie będzie musiała jeździć z dzieckiem codziennie 100km. Że 5km od mojego miejsca zamieszkania powstał oddział po oparzeniowy, który być może uratuje mi życie. Teoria nijak ma się do praktyki Słupku.
| Cytat: | | A co tak konkretnie niby robisz? |
Chociażby świadomie uczestniczę w wyborach.
A także uczestnicząc w organizacji spotkań z osobami związanych w ten czy inny sposób z UE, politykami (Korwin przed NBP to nie moja sprawka ) czy profesorami z innych uczelni. Zresztą nieważne. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 10:55
|
|
|
Widze, ze niezle bzdury sie tu wypisuje. Co prawda Uboot juz sie wypowiedzial, ale tez sobie strzele .
Moze w przeyszlosci przejdziecie z teorii do praktyki to sie wam zmieni. Jak sobie patrze na Gdansk, to przez poprzednie 60 lat nie bylo tyle inwestycji co przez ostatnie 5. Projekty, ktore byly w strefie marzen dzieki UE zaczely byc realizowane. Matka pracuje w rolnictwie i moge tylko powiedziec, ze wyszlo na to, ze ci co najbardziej nie chcieli Unii maja z niej najwiecej.
Jesli mam patrzec na siebie, to dzieki UE mam super sprzet na uczelni, ktory pozwala mi sie szkolic na takim samym poziomie jak wyzej rozwinietych krajach. Dzieki temu w ramach zajec moge robic projekt na ktory z projektu unijnego mam 3-4 tys. euro.
A jak ktos porownuje UE do ZSRR to juz mnie cholera bierze. Powiem ci tylko tyle, ze dzieki ZSRR jako student moj ojciec siedzial w wiezieniu za wyrazanie swoich pogladow. Ja dzieki UE jako student moglem kupic sobie samochod, laptopa i moge wygodnie wyjezdzac na wyjazdy naukowe za granice. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 13:15
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Oczywiście, że nasze, ale nie jest powiedziane, że zostałyby one przekazane właśnie dla Ciebie. | Zacznijmy od tego, że nie powinny być nigdy zabrane. A problem moralny w tym momencie rzeczywiście się pojawia, bo nie sposób obiektywnie ustalić kto na tym systemie stracił, a kto zyskał.
| Uboot napisał/a: | | Na biurokrację można także spojrzeć z drugiej strony. Daje pracę... |
Legalizacja kradzieży też by dała pracę, tylko co z tego?
| settler napisał/a: | | Moze w przeyszlosci przejdziecie z teorii do praktyki to sie wam zmieni. Jak sobie patrze na Gdansk, to przez poprzednie 60 lat nie bylo tyle inwestycji co przez ostatnie 5. | Nigga plz. Przez większość z tych 60 lat Gdańsk był pod jarzmem systemu dużo gorszego niż biurokracja unijna. Udowadniać wspaniałość Unii na tej podstawie jest co najmniej nie na miejscu. Owszem, możliwe, że gdyby Polska nie była teraz w Unii to te pieniądze byłyby marnowane jeszcze gorzej, a być może nie.
Widzicie przejście z sytuacji A do sytuacji B. Tylko jak ustalić, czy to się stało dzięki, pomimo czy niezależnie od obecności w Unii? |
_________________ "Capitalism is the fullest expression of anarchism, and anarchism is the fullest expression of capitalism."
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
lady_Vetinari
|
Wysłany: 27 Maj 2009, 18:53
|
|
|
Przepraszam, Słupku, jak to:
| Cytat: | | Tylko jak ustalić, czy to się stało dzięki, pomimo czy niezależnie od obecności w Unii? |
chyba wszyscy się zgadzają, iż DOTACJE Z UE ratują nam tyłek w wielu sytuacjach. Nie będę powielać argumentów pięknie rozwijanych przez Uboota, ale naprawdę rozwój Polski zawdzięczamy UE i jest to fakt, nie przypuszczenie. A propos postu Settlera, to w mojej szkole dzięki UE jest porządny sprzęt typu rzutniki, laptopy etc, bez UE w prowincjonalnej ZG nawet moje, bardzo dobre LO, miałoby problemy z takimi zakupami. Program Szkoła Równych Szans pozwala na prowadzenie kółek dla olimpijczyków, wyjazdy dla nich etc. Czy polski system szkolnictwa byłby w stanie samodzielnie finansować takie przedsięwzięcia?
oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że UE nie jest perfekcyjna, ale jestem euroentuzjastką, uważam, że Polska ma SZCZĘŚCIE bycia w Unii i gdybym zdążyła ukończyć 18 lat przed 7.06, na pewno bym głosowała! |
_________________ Na cóż tworzenie wieczne, na cóż uganianie,
jeśli stworzone pada w nicości otchłanie?
J. W. Goethe |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 19:20
|
|
|
Rozwój Polski zawdzięczamy przede wszystkim jej mieszkańcom, a nie biurokratom w Warszawie czy Brukseli. Biurokracja żadnych dóbr nie produkuje, może dysponować jedynie tym co zagrabi. Czy obywatele polscy na tym ogólnoeuropejskim grabieniu w ogólnym rozrachunku zyskali to, jak już pisałem, teza dyskusyjna.
Nie możesz w żaden sposób udowodnić, że gdyby te pieniądze zamiast drogą podatnicy => Warszawa => Bruksela => Warszawa => szkoły, szły tak: podatnicy => Warszawa => szkoły albo jeszcze lepiej obywatele => szkoły, to tych laptopów czy rzutników by nie było. Im krótszy łańcuszek, tym mniej biurokratów po drodze czyli mniejsze straty tych funduszy na bzdury. Nie jest tajemnicą, że im bardziej scentralizowana jest organizacja, tym gorzej działa. Argument, że dzięki Unii Twoja szkoła ma laptopy to dowód anegdotyczny, a jak wiadomo takie dowody nie mają żadnej wartości.
Kiedyś było gorzej, teraz jest lepiej. W międzyczasie wstąpiliśmy do Unii. Do tego miejsca wszystko jest prawdą. Jednak Wy zakładacie, że zachodzi tu implikacja, że wstąpienie do Unii => rozwój. Na razie jednak nie widzę dowodów na to, że jest to coś więcej niż koincydencja. Przykro mi to stwierdzić, ale zbawienne działanie Unii stało się dogmatem, z którym nie wypada dyskutować. |
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 22:09
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Nigga plz. Przez większość z tych 60 lat Gdańsk był pod jarzmem systemu dużo gorszego niż biurokracja unijna. Udowadniać wspaniałość Unii na tej podstawie jest co najmniej nie na miejscu. |
You nigga plz. To moglem napisac, ze od 2004 do teraz bylo duzo wiecej inwestycji niz w 3 razy dluzszym okresie od 1989. Na jedno wychodzi.
| Słupek napisał/a: | | Tylko jak ustalić, czy to się stało dzięki, pomimo czy niezależnie od obecności w Unii? |
Po pierwsze wiecej wyjmujemy z kasy Unii niz dajemy, wiec matematyka jest prosta, ze nam sie oplaca.
Po drugie. Nawet jesli by tak nie bylo, to i tak inwetycje sa lepsze niz wczesniej, czyli Unia pomaga nam kierowac kase w odpowiednie miejsca i to tez jest dobre.
Zreszta profitow dotyczacych mnie jest tak duzo, ze ja sie ciesze z polskiej obecnosci w UE.
Jeszcze co do granic to naszla mnie jeszcze jedna mysl. Mianowicie Wielka Brytania. Bylem tam w czasach, gdy nie bylismy w UE i w czasie, gdy juz bylismy. UK nie jest w strefie Schengen, ale jest wielka roznica miedzy tym w jaki sposob obslugiwani sa obywatele Unii, poniewaz nie musza sie meczyc z calym biurem imigracyjnym. A sama strefa Schengen, ktora zreszta nie ma znaczenia przy polityce przeplywu towarow, a glownie jest zwiazana z wygoda podrozowania, nie dala by nam takich ulatwien w UK.
| Słupek napisał/a: | | Argument, że dzięki Unii Twoja szkoła ma laptopy to dowód anegdotyczny |
W sprawie uczelni ja mowilem o unijnych projektach naukowych, ktore daja pieniadze roznym uczelnia na badania, dzieki czemu ja mam dobry sprzet i do wlasnej dyspozycji na projekt gruba kase (bo 3 tys euro, czy jak kto woli ponad 12 tys zl to naprawde wyjatkowo kasa na cos co tylko jest malym projektem studenckim).
A widzisz, biurokracja zjada kase, ale tez pomaga, bo niestety nie jest tak, ze wszyscy obywatele sa idealni i rozumieja jak gospodarowac pieniedzmi. Zreszta tak samo dzialaja firmy. W kazdej firmie masz kadre zarzadzjaca, to nie osoba ktora sklada monitory w fakbryce zarzadza firma Samsung, to nie mechanik zarzadza BMW, itd.
Dalem tu wiele argumentow, dlaczego bycie w UE jest dobre i dla mnie w wiekszosci przypadkow wystarczylby jeden z nich, zeby nadal tak twierdzic, wiec nie wciskaj mi tu, ze twierdze, ze jest to dogmat, bo dalem wiele argumentow, zeby poprzec swoja opinie. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 23:36
|
|
|
| Zły ekonomista widzi tylko to, co bezpośrednio uderza wzrok; dobry ekonomista patrzy także dalej. Zły ekonomista widzi tylko bezpośrednie konsekwencje proponowanego kierunku polityki; dobry ekonomista spogląda także na konsekwencje dalsze i pośrednie. Zły ekonomista widzi tylko skutki, jakie dana polityka przyniosła lub przyniesie pewnej konkretnej grupie; dobry ekonomista bada także skutki, jakie polityka przyniesie wszystkim grupom - Henry Hazlitt |
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 10:21
|
|
|
Nie mogłem się powstrzymać. |
|
|
|
 |
Ventur
|
Wysłany: 28 Maj 2009, 10:29
|
|
|
Od dłuższego czasu przeglądam to forum, jednak dopiero smród ekonomicznego analfabetyzmu (unoszący się z tego tematu) zmusił mnie do rejestracji.
| Uboot napisał/a: | | Na biurokrację można także spojrzeć z drugiej strony. Daje pracę... |
Frederic Bastiat się kłania. Miejsce pracy w sektorze publicznym, okupione jest utratą miejsca w (WYDAJNYM) sektorze prywatnym.
| settler napisał/a: | | Matka pracuje w rolnictwie i moge tylko powiedziec, ze wyszlo na to, ze ci co najbardziej nie chcieli Unii maja z niej najwiecej. |
Do mnie dochodzą inne opinie...
| settler napisał/a: | | Jesli mam patrzec na siebie, to dzieki UE mam super sprzet na uczelni, ktory pozwala mi sie szkolic na takim samym poziomie jak wyzej rozwinietych krajach. Dzieki temu w ramach zajec moge robic projekt na ktory z projektu unijnego mam 3-4 tys. euro. |
Ojej. I myślisz, że to dzięki tym altruistom z Brukseli?
| settler napisał/a: | | Po pierwsze wiecej wyjmujemy z kasy Unii niz dajemy, wiec matematyka jest prosta, ze nam sie oplaca. |
Więc dajemy mniej papieru niż wyjmujemy. W zasadzie świetny deal, ale żeby się zachwycać?
Osoba dotowana przez UE nie otrzymuje żadnego kapitału, czy ogólnie środków produkcji, ale pieniądze za które ma je nabyć. Środki produkcji, czyli na przykład siła robocza, nieruchomości, maszyny - są ograniczone. Jeśli na rynku mamy 20 jabłek, w chwili gdy ktoś kupi 10 i zje, na rynku pozostaje już tylko połowa wcześniejszej podaży jabłek - to co zostanie skonsumowane przez człowieka X, nie może zostać skonsumowane przez człowieka Y.
Dotacje nie mogą stworzyć bogactwa. Jedynie umożliwiają podejmowanie inwestycji bez wcześniejszej akumulacji kapitału (tym samym zwiększając liczbę złych przedsięwzięć).
| settler napisał/a: | | Jak sobie patrze na Gdansk, to przez poprzednie 60 lat nie bylo tyle inwestycji co przez ostatnie 5. Projekty, ktore byly w strefie marzen dzieki UE zaczely byc realizowane. |
Poprzyj przykładami.
| settler napisał/a: | | A widzisz, biurokracja zjada kase, ale tez pomaga, bo niestety nie jest tak, ze wszyscy obywatele sa idealni i rozumieja jak gospodarowac pieniedzmi. |
Coraz lepiej. Dlaczego więc nie utworzyć ministerstwa żywienia, bo przecież nie wszyscy obywatele rozumieją jak się karmić?
| settler napisał/a: | | Dalem tu wiele argumentow, dlaczego bycie w UE jest dobre |
Gdzie? Oprócz dziecinnej gry na emocjach niczego nie spostrzegłem. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 11:03
|
|
|
| Ventur napisał/a: | | Od dłuższego czasu przeglądam to forum, jednak dopiero smród ekonomicznego analfabetyzmu (unoszący się z tego tematu) zmusił mnie do rejestracji. |
Czyli od jakichś 3-4 dni, czyt. od momentu wywiązania się dyskusji.
Słupek ściągnął na nas kolegę Inn Ventura z forum www.liberalne.pl .
Nie mamy szans, ale jak chcecie nas dokształcać to nie krępujcie się, tylko fachowo proszę. Niech czegoś się nauczę z tej ekonomii w końcu.
 |
| |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 11:12
|
|
|
| Ventur napisał/a: | | Do mnie dochodzą inne opinie... |
Juz mnie meczy ta rozmowa, wiec mi rece opadaja. Ja ci tu daje solidnym argumentem z pierwszej reki, a ty takim tekstem. Dochodzic to mozna w lozku z kochanka... Na tej zasadzie to mi mowili, ze pod Warszawa kosmici wyladowali... Zastanow sie co piszesz.
| Ventur napisał/a: | | Ojej. I myślisz, że to dzięki tym altruistom z Brukseli? |
Mysle, ze to dzieki odpowiedniemu skierowaniu pieniedzy, bo wczesniej, gdy nie bylo projektow europejkich te same pieniadze szly w bloto.
| Ventur napisał/a: | | Poprzyj przykładami. |
Obwodnica poludniowa. Jeszcze 5 lat temu bylo to tak dalekim marzeniem, ze nawet dzis, gdy budowa sie rozpoczela to wiekszosc mieszkancow Gdanska o tym nie wie.
| Ventur napisał/a: | | Coraz lepiej. |
To jaki system proponujesz? Bo jesli wierzysz, ze bez rzadu ludzie sami ze swojego portwela daliby kase na nowy pociag, albo przejscie dla niewidomych to jest naiwny, zeby nie powiedziec ostrzej.
| Ventur napisał/a: | | Gdzie? Oprócz dziecinnej gry na emocjach niczego nie spostrzegłem. |
Rozumiem, ze chcesz mnie rozsmieszyc? To ty (i Słupek) nie podaliscie zadnych argumentow praktycznych. Nie bede jak glupi powtarzal tego co napisalem, przeczytaj jeszcze raz to znajdziesz.
Nie wiem ile ty masz lat, wiem ile Słupek. I na szczescie z tego slepego zapatrzenia w Korwina i spolke sie wyrasta w wiekszosci przypadkow. Mialem juz troche takich znajomych i teraz juz potrafia myslec sami. |
|
|
|
 |
Ventur
|
Wysłany: 28 Maj 2009, 11:30
|
|
|
Błąd. Pisałem tu już pod innym nickiem, niestety zapomniałem hajsła.
| settler napisał/a: | | Ja ci tu daje solidnym argumentem z pierwszej reki, a ty takim tekstem. |
"Matka pracuje w rolnictwie i moge tylko powiedziec, ze wyszlo na to, ze ci co najbardziej nie chcieli Unii maja z niej najwiecej. "
Argument rzeczywiście solidny.
| settler napisał/a: | | To jaki system proponujesz? Bo jesli wierzysz, ze bez rzadu ludzie sami ze swojego portwela daliby kase na nowy pociag, albo przejscie dla niewidomych to jest naiwny, zeby nie powiedziec ostrzej. |
Kto tu jest naiwny, żeby nie powiedzieć ostrzej?
| settler napisał/a: | | To ty (i Słupek) nie podaliscie zadnych argumentow praktycznych. |
Argument praktyczny? Chociażby przymus kupna kalimat dla krów. Zmarnowane środki, które normalnie przeznaczyłbym na dojarkę.
| Cytat: | | Mialem juz troche takich znajomych i teraz juz potrafia myslec sami. |
Z TVN24 i GW trudniej jest wyrosnąć.
Ktoś zamierza ustosunkować się do mojej krytyki dotacji? |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 12:56
|
|
|
| settler napisał/a: | | Matka pracuje w rolnictwie i moge tylko powiedziec, ze wyszlo na to, ze ci co najbardziej nie chcieli Unii maja z niej najwiecej. | Co dzieje się kosztem konsumentów (wzrost cen żywności) i nieuczciwej konkurencji z krajami Trzeciego Świata. Jak oni mają się rozwijać, jeśli my zamykami przed nimi rynek? | settler napisał/a: | | Mysle, ze to dzieki odpowiedniemu skierowaniu pieniedzy, bo wczesniej, gdy nie bylo projektow europejkich te same pieniadze szly w bloto. | Mniejsze pieniądze szły w błoto. Budżet jakoś rośnie, zamiast maleć, nic więc dziwnego, że skoro jest więcej inwestycji państwowych to będzie też trochę więcej sensownych. Nie zmienia to faktu ogólnego marnotrawstwa. | settler napisał/a: | | Bo jesli wierzysz, ze bez rzadu ludzie sami ze swojego portwela daliby kase na nowy pociag | A dlaczego mają dawać kasę na pociąg jeśli uważają, że im się to nie opłaca? | settler napisał/a: | | I na szczescie z tego slepego zapatrzenia w Korwina i spolke sie wyrasta w wiekszosci przypadkow. | A zaliczając mnie do korwinistów doprawiłeś p...ie uszy. |
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
CrazyDiamond
|
Wysłany: 28 Maj 2009, 13:08
|
|
|
Porównywanie UE do ZSRR? No cóż, chcecie chyba spowodować, że wszyscy zaczną się bać UE, a tymczasem możecie osiągnąć skutek dokładnie odwrotny – ludzie, którzy nie znają ZSRR z autopsji, gotowi go sobie wyobrazić na kształt i podobieństwo UE, co oczywiście wyjdzie mu tylko na dobre a zatem .... działacie właśnie na korzyść ZSRR
Socjalizm? Zobaczmy poziomy wolności gospodarczej. W UE jest on bardzo zróżnicowany (czy gdyby UE chciała „równać” wszystkich do swojego „socjalistycznego” wzorca, nie narzucałaby tutaj jakichś ograniczeń?). W Irlandii wynosi on nawet 82,2, no toż to prawie libertarianizm Czemu socjalistyczna UE nic z tym fantem nie zrobi? No tak, przecież robi .... Narzuca wymagania co do ogórków ... no proszę o tym ogórku słyszę ciągle już od 5 lat, naprawdę, może jakieś poważniejsze zarzuty?
Ile wynosi wskaźnik wolności gospodarczej w Polsce? 60,2. A zatem niżej niż unijna średnia. Zamiast więc narzekać na UE, możnaby się wziąć za samodzielną poprawę sytuacji, prawda – UE jak widać na przykładzie Irlandii nic tutaj nie narzuca. Jeszcze możemy być Irlandią ale to już zależy tylko i wyłącznie od naszej klasy politycznej. no więc chyba nie będziemy ... ale dlaczego zwalać to na „niewidzialnego nieprzyjaciela”?
Biurokracja? Też w UE sytuacja przedstawia się o niebo lepiej niż w Polsce – cały budżet UE zamyka się w okolicach 1% unijnego PKB, dla Polski wskaźnik ten wynosi 44%. Więc znowu widać, że prawdziwą kulą u nogi nie jest dla nas UE, ale ... my sami ... tylko że oczywiście w sobie samych problem dostrzec jest najtrudniej, więc lepiej jest narzekać na UE.
Poza tym UE to nie jest tylko twór gospodarczy, ale także i polityczny – i chyba to polityczne znaczenie ma przynajmniej równorzędną wartość. Jako UE mamy liczący się głos na świecie, jako 27 „suwerennych” panstw – co? Z takim pojedynczym państwem europejskim raczej mało kto by się liczył w skali globalnej.
Ps. Jeszcze co do tych nieszczęsnych ograniczeń co do ogórka – ciekawym, czy lepsza byłaby kompletna samowolka, tzn żeby każdy mógł wypuszczać na rynek cokolwiek mu się tylko zamarzy, bez żadnych ograniczeń i ramowych wymogów w kwestii wielkości, składu itp. Ja na przykład wolę kupując produkt spożywczy mieć jakąś gwarancję co do jego jakości, półfabrykatów stosowanych do jego produkcji itp., a nie ryzykować, że może tam być dosypane cokolwiek przyszło jakiemuś panu Zdziśkowi do głowy sorry. Rynek całkowicie wolny byłby imho tak samo, a może nawet bardziej przerażający niż socjalizm. Najlepszy jest chyba złoty środek. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 13:20
|
|
|
| Cytat: | | A dlaczego mają dawać kasę na pociąg jeśli uważają, że im się to nie opłaca? |
A dlaczego mam dawać kasę na policję skoro nikt mnie nie zamordował/okradł/pobił?Bo kiedyś może się przydać.
Zapewne powiesz, że policja też nie powinna istnieć.
To jest tak, że każde państwo ma pewien zakres przymusowości. I służy do kierowania środków, które pobierze od obywateli przymusowo w newralgiczne miejsca. Oczywiście zdarzają się nieprawidłowości (jak np. peron we Włoszczowej), ale są one patologią demokracji, którą należy zwalczać.
I właśnie, Słupku czy Venturze - opowiedzcie nam co zamiast Unii bądź też zamiast lokalnegoaparatu państwowego powinno istnieć?
| Cytat: | | Z TVN24 i GW trudniej jest wyrosnąć. |
TVN24 nie oglądam. Wyborczą czytam, a i owszem. Dlaczego? Jest to gazeta, która, jak trzeba, potrafi dokopać wszystkim.
| Cytat: | | Błąd. Pisałem tu już pod innym nickiem, niestety zapomniałem hajsła. |
http://dyskowe.info/profile.php?mode=sendpassword |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 13:31
|
|
|
| CrazyDiamond napisał/a: | | Czemu socjalistyczna UE nic z tym fantem nie zrobi? No tak, przecież robi .... | Nigdzie nie użyłem słowa "socjalistyczna", ale wyobraź sobie, że Unia wiele w kierunku ograniczenia wolności robi. Bo czy nie temu służy Traktat Konstytucyjny vel Lizboński?
| CrazyDiamond napisał/a: | | Ile wynosi wskaźnik wolności gospodarczej w Polsce? 60,2. A zatem niżej niż unijna średnia. | To że polski aparat jest zły nie czyni unijnego aparatu dobrym. Są państwa, które pod względem wolności wypadają lepiej niż wspomniana Irlandia.
| CrazyDiamond napisał/a: | | Też w UE sytuacja przedstawia się o niebo lepiej niż w Polsce – cały budżet UE zamyka się w okolicach 1% unijnego PKB, dla Polski wskaźnik ten wynosi 44% |
Polska administracja zajęta wdrażaniem prawa unijnego mieści się w tej drugiej kategorii. Trochę głupio, że szczebel centralny uznajesz za całą unijną administrację.
| Gadzinisko napisał/a: | A dlaczego mam dawać kasę na policję skoro nikt mnie nie zamordował/okradł/pobił?Bo kiedyś może się przydać.
Zapewne powiesz, że policja też nie powinna istnieć. | A jakby nikt cie nie zmuszał to byś dawał? Zapewne tak, bo uznajesz to za przydatną usługę. Podobnie jak płacisz za żarcie czy za prąd, ubezpieczasz się, itp. | Gadzinisko napisał/a: | | I właśnie, Słupku czy Venturze - opowiedzcie nam co zamiast Unii bądź też zamiast lokalnegoaparatu państwowego powinno istnieć? | Społeczeństwo kontraktowe. |
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 13:40
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | A jakby nikt cie nie zmuszał to byś dawał? Zapewne tak, bo uznajesz to za przydatną usługę. Podobnie jak płacisz za żarcie czy za prąd, ubezpieczasz się, itp. |
Juz jestem piorytowany. Czy ty czytasz tylko to co chcesz przeczytac? Chodzi o to, ze wiekszosc osob by nie placila, bo tacy juz sa ludzie. Bo tak jak ty mowisz, ze nie potrzebujesz pociagu, albo przejscia z sygnalem dla niewidomych, to wiekszosc osob jak by mialo do wyboru kupic lepszy dom/samochod/3 jablka wiecej, albo dac kase na policje to by tej kasy nie dala.
W komunizmie tez wszystkim mialo byc pieknie i dostanie, tylko ludzie tak nie dzialaja. Pamietaj, ze wiekszosc ludzi jest glupia. Zreszta sam nie uwazam, ze bylbym w stanie odpowiednio zarzadzac tyloma sprawami.
Po raz kolejny dam przyklad z tym jak dzialaja firmy. Tam tez masz tych co siedza w biurach i tych co produkuja. |
|
|
|
 |
CrazyDiamond
|
Wysłany: 28 Maj 2009, 13:48
|
|
|
| Cytat: | | Nigdzie nie użyłem słowa "socjalistyczna", |
Ja użyłem, to była ironia
| Cytat: | | ale wyobraź sobie, że Unia wiele w kierunku ograniczenia wolności robi. Bo czy nie temu służy Traktat Konstytucyjny vel Lizboński? |
Służy wzmocnieniu Unii. W jaki sposób ogranicza to Twoją wolność?
| Cytat: | | To że polski aparat jest zły nie czyni unijnego aparatu dobrym. |
Czyni go lepszym.
A aby osiągnąć coś dobrego, trzeba zmierzać w kierunku lepszego
| Cytat: | | Są państwa, które pod względem wolności wypadają lepiej niż wspomniana Irlandia. |
Przykład z Irlandią miał pokazać, że UE nie hamuje bynajmniej naszego rozwoju. Więc możnaby się za niego wziąć
| Cytat: | | Polska administracja zajęta wdrażaniem prawa unijnego mieści się w tej drugiej kategorii. Trochę głupio, że szczebel centralny uznajesz za całą unijną administrację. |
Szczebel centralny uznaję za tę administrację, która jest nam – powiedzmy - narzucana. Tzn taką, której bez przynależności do UE byśmy nie mieli. Chyba nie powiesz, że UE narzuca nam polską administrację?
Polska administracja zajmuje się wdrażaniem prawa unijnego, a gdyby nie unia, to by się zajmowała czym innym. Zapewne dużo głupszym
Nie odniesiesz się do politycznego znaczenia UE? Rozumiem, że w dziedzinie ekonomii czujesz się najpewniej, ale ekonomia to jeszcze nie wszystko. Takie społeczeństwo kontraktowe to jakieś zewnętrzne silne państwo zjadłoby pewnego dnia na zimno i bez popitki |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |