Przesunięty przez: Krejt 19 Maj 2009, 21:58 |
Nacja |
| Autor |
Wiadomość |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 20:44 Nacja
|
|
|
No teraz was zaskoczę.
Po Thud planowana jest następna książeczka już....ładne tempo książek w planach
Zgadnijcie z kim.
...
No własnie, ci myślą o starych bohaterach są w błędzie.
Planowany tutył to The Nation (chociaż się jeszcze prawdopodobnie zmieni, bo jest tylko roboczy), a sama historia skoncentruje się wokół chłopca, ktory jest jedynym przedstawicielem swojego narodu.
Więcej szczegółow:
http://orangeword.co.uk/DOCS/0102.htm |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 21:10
|
|
|
Ciekawa sprawa... Może to jest jakiś pomysł. Niektórzy zastanawiają się czemu nie ma nic nowego o wiedźmach, czy Rincewindzie. Uważam, że z tych postaci zostały już wyciśnięte ostatnie soki i nie da się napisac o nich czegoś nowego, co nie było by powtórką. W zasadzie jedyną serią z której można coś jeszcze wykrzesać jest Śmierć, bo co jeszcze ma pożyczyć babcia, albo z jakiej jeszcze kabały ma wyjść Rincewind?
Niestety to samo tyczy się Vimesa i straży, chociaż tutaj można jeszcze czymś zaskoczyć. Nawet jakby to miała być śmierć Patrycjusza... Dlatego uważam, że najlepsze dla ŚD byłoby, gdyby Pratchett zabrał się za książki nieseryjne, ewentualnie stworzył nową serię, a dotychczasowi znani bohaterowie odgrywali by w nich epizodyczne role. Chociażby po to, żeby to wszystko jakoś ze sobą współgrało.
Chociaż to co napisałem, to jest trochę z serii tych głosów co mam w podpisie panie... bo panie Pratchett, to powinien panie robić to co panie mi się panie wydaje. Bo on to panie już piętkę goni panie... - powiedział literat o malinowym nosie i przechylił butelkę alpagi.
Tylko czemu Kormaciek dałeś linka do sieci telefonii komórkowej? |
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 21:31
|
|
|
Banito, link jest dobry.
U góry masz International Writers Season 2004.
Klikasz, zjeżdżasz na dół i tam jest T. Pratchett.
A potem to już tylko Listen |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 22:00
|
|
|
Dobrze. Pratchett już chyba zauważył, że książki zaczęły już lekko wnerwiać czytelników. Ja bym dodał jeszcze z 2 podserie na jego miejscu.
---
The Nation ? - znowu jakis nieznany lud / pewnie ostatni ciutludź |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 23:21
|
|
|
re Kormaciek:
Masz słuszność, link jest dobry. Przy wejściu pojawia się tylko komunikat z opcją wyboru tak - nie. Automatycznie klikam na nie i tak samo zrobiłem tutaj. Trzeba zaznaczyć tak i wtedy jest tak jak mówisz, więc jeżeli ktoś ma taki sam problem to zaznaczcie tak. |
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 18 Kwiecień 2005, 10:46
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | Ja bym dodał jeszcze z 2 podserie na jego miejscu.
|
Ja też, (najlepiej jakąś parodię Dzikiego zachodu), co nie zmienia faktu, że przecież mamy nową serię - o Tiffany, i przepraszam Akwili i małych niebieskich skurczybykach.
Może z Monstrous Regiment będzie kontynuacja, chociaż duże i szczere pokłady nadziei pokładam w najnowszym (ale czy pewnym The Nation ), które jak już będzie to za rok dopiero. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2005, 17:49
|
|
|
I jest listen który nie działa.
"Naród". Zauważyliście, że im dalej tym bardziej Pterry popada w wątki patriotyczno-społeczne? Czyżby nowy Dickens?
A ja bym sobie życzyła, żeby ten "Naród" nawiązywał do historii Polski. Może będzie jakieś nawiązanie do papieża? "Solidarity! Solidarity! Solidarity!" Sam Vimes looked in the mirror at his beautiful moustaches... |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 21 Kwiecień 2005, 23:07
|
|
|
ty to Aido powinnaś zarzucać Mr. P pomysłami na scneriusze książek |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2006, 23:54
|
|
|
Wydzieliłem posty z tematu Thud! i co dalej, bo o Nation już napomykałem. i wszystko to, co skrobnął Erpegis w miniczacie to prawda, nie żaden Prima Aprylisowy kawał.
Na alt.fan.pratchett można znaleźć wzmianki o projekcie Nation. Miała to być następna książka po Thudzie!. Zarys fabuły jest taki, że ukazuje ona losy chłopca - ostatniego przedstawiciela swojego narodu.
| Erpegis napisał/a: | | A wiecie, że "Nation", książka Pratchetta nowa będzie o Polakach? Wyjdzie po nowej książce o Rincewindzie, po Making Money i ostatniej Tiffany. |
| Erpegis napisał/a: | | Na afp są hinty, że to będzie na podstawie wrażeń z Polandu. Wiem, że to ma być o lojalności, o kapłaństwie i mesjaniźmie i takich tam. |
Do takich wiadomości nie dotarłem, Erpegis. Jak są pewne to byłoby super. |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 25 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 8 Kwiecień 2006, 00:11
|
|
|
Mamy cię!
Znaczy, o Polsce niekonieznie musi być. AFP nie czytam już od daaaawna. Ale fajnie by było, jak by było. |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 27 Luty 2007, 13:31
|
|
|
| Być mozę następną książką po Making Money, którą, notabene, Pratchett już skończył pisać, będzie Nation. Nie IV cz. przygód Tiffany ani Unseen Academicals. Pratchett, wspomniał o niej podczas rozmów z fanami na ostawtnim Conie w Australii. Ma już podobno 15.000 słów do nowej książki, i że oczami wyobraźni widzi Nację jako film. Teraz zostało mu już tylko napisanie tego. |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2007, 09:17
|
|
|
Piotr Cholewa mówił nam na spotkaniu, że do książki spoza ŚD Pratchett zabierał się już od Carpe Jugulum. Po CJ miał sobie na jakiś czas dać spokój z ŚD, gdyż miał kilka pomysłów, które nie mieściły się w ramach ŚD. Jednak cały czas powstawały nowe książki z ŚD i ślad po nieświatodyskowych książkach zaginął. W każdym bądź razie wychodzi na to, że teraz jest duża szansa, że takie coś powstanie |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2007, 10:21
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Po CJ miał sobie na jakiś czas dać spokój z ŚD, gdyż miał kilka pomysłów, które nie mieściły się w ramach ŚD. |
Zapomniałęs dodać, że przynajmniej część tych pomysłów w końcu zaowocowało ksiązkami dyskowymi. Ja juz sam nie wiem czy to dobrze czy to źle... |
|
|
|
 |
Keyff
VIP

|
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 7 Październik 2007, 14:28
|
|
|
Skrót tego, co odpowiedział Terry na pytanie o najbliższe książki na festiwalu literatury w Cheltenham:
| Cytat: | | He admitted that the Discworld was getting full, making it more difficult to write original stories. He does have plans for more, but the book he's currently writing is not set on the Discworld (though as he's writing it, it's still Discworld-ish). It's set on a parallel earth "a couple of universes over" and is about a very devout sea captain whose ship is carried far inland by a tsunami. It's called Nation. |
Równoległa ziemia kilka wszechświatów dalej, bogobojny kapitan statku, statek zniesiony przez tsunami głęboko w ląd. Hm... ciekawe. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 7 Październik 2007, 16:57
|
|
|
| Żeby tylko nie przekombinował... |
_________________ "You can't kill me because I've got magic aaargh." |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 8 Październik 2007, 14:51
|
|
|
| Hm, czyli potwierdza się ostatecznie, że Nation jednak nie będzie pozycją Świata Dysku. Nie wiem czy się cieszyć czy martwić. |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
Keyff
VIP

|
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 9 Październik 2007, 00:46
|
|
|
Taki drugi kapitan Nemo? |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
|
|
|
 |