Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
19 Maj 2009, 21:58
Nacja
Autor Wiadomość
settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 18:52   

Hahaha, Kor znow przeczyta jakis spoiler i bedzie sie pozniej denerwowal.

Ty sie Pasiu nigdy nie zmianiasz. :lol:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 19:22   

Warto będzie zobaczyć czy Pterry jest jeszcze w stanie pisać coć bez chellonium. Ja się osobiście na tę książkę cieszę dość.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 23 Czerwiec 2008, 14:02   

Fragment z ostatniego wywiadu z TP:

Cytat:
It is set on a world very like this one, at the time of an explosion very like that of Krakatoa, and in the centre of my book, a 13-year-old boy, now orphaned, screams at his gods for answers when he hasn't fully understood what the questions are.
He hates them too much not to believe. He has had to bury his own family; he is not going to give thanks to anyone. And I watched him try to build a new nation and a new philosophy.
'The creator gave us the brains to prove he doesn't exist,' he says as an old man. 'It is better to build a seismograph than to worship the volcano.'

Aida 
Moderator

Wysłany: 1 Sierpień 2008, 23:13   

Jaki poważny temat!
Widzę, że scjentystyczna antyideowa filozofia Pterrego znów wypływa na powierzchnię. :) Czekam na paperbacka!
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Anakolut 

Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 23:41   

Dzis byla brytyjska premiera, a tu cisza? ;)

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 12 Wrzesień 2008, 08:12   

Niech się ekscytują na Wyspach. My poczekamy 8-)

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 12 Wrzesień 2008, 10:21   

Oo, już była? To to chyba wkrótce pojawi się też u nas, jeśli nie w Empiku, to w American Bookstore, hm? Ja tam już dłużej czekać nie zamierzam, od paru miesięcy czytam praczowe duble albo triple. :)

Moje Dziewczęta updated!

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 16 Wrzesień 2008, 23:08   

Nota autorska o Nation:

Cytat:
I don’t think I’ve ever worked so hard on a book...

Nation was born several years ago. I wanted to write a book about a boy left orphaned of family, clan, and culture by a huge tsunami that hits his island. I had the Krakatoa explosion in mind, and I knew that the heart of the book, the very center of it, was the image of my young hero, barely into his teens, lost and alone, standing on the scoured beach and screaming defiance at the universe.

About four months later, when I hadn’t even scheduled the book, Indonesia was struck by the most recent tsunami, and I thought: There will be a time for Nation, but it’s not now. The story still cooked itself through, at the back of my mind, while I waited a few years.

After that disaster, I saw footage of people celebrating because the wave, which had flattened their whole village, had miraculously left their new mosque standing. But that seemed to me to be not much of a miracle—one that flattens flimsy huts and fails to disturb a solid-looking house of worship. Surely the miracle of a caring god would have razed his holy temple but left every little house intact? What had in reality taken place was the opposite of a miracle, wasn’t it? The trouble is, we call these things acts of God. And I realized that my boy on the beach was, from the depths of his soul, asking his gods for answers—and was on fire with rage because he was getting none. He had a name now: Mau, and there was the soul of the book, right there.

Is this the right kind of topic for a young adult book? Probably none better, I thought.

And the rest of the book fell into place like a clicking Rubik’s cube: the last voyage of the Sweet Judy, the new verse to “Eternal Father, Strong to Save,” the tree-climbing octopi, the ethics of guns and empires, and First Mate Cox—the sum of all evils distilled into one man. Finally, there is Daphne, the shipwrecked Victorian girl, all ringlets and hang-ups, fresh from a world where wearing fewer than four undergarments is considered risqué and now on an island where a loincloth is optional. She and Mau are a world apart, but together they turn the world upside down.

A w linku poniżej można poczytać fragmenty Nation:

:arrow: http://browseinside.harpe...TION_PRE_091608

Uboot 
Moderator

Wysłany: 17 Wrzesień 2008, 20:16   

Pterry opowiada o ostatniej książce, czyli o Nation ,a takze o Świecie Dysku z okazji jego 25 lecia.
Pterry czyta Nation.

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 22 Wrzesień 2008, 12:23   

w American Bookstore mówią, że "już lada chwila będzie".
tak jak Apaczyk stoję w blokach startowych :)

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 22 Wrzesień 2008, 22:40   

Heh, mnie się znudziło czekanie i zapodałem sobie na eBay UK, także mój Nation już do mnie płynie. Raz czytany, za śmieszne pieniądze: 3,20 funta plus 4,50 za przesyłkę. Razem nieco ponad 32 zeta. :)

Moje Dziewczęta updated!

Kaen 

Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 13:59   

Lu-Tze napisał/a:
w American Bookstore mówią, że "już lada chwila będzie".
tak jak Apaczyk stoję w blokach startowych :)

Mnie mówili, że w ciągu miesiąca, co oznaczało "dziś". Mam, zrobię herbatę i czytam. Praca poczeka. Bardzo lubię wydania Doubledaya. Pierwsze wrażenie: krótka...

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 24 Wrzesień 2008, 17:46   

ja również wczoraj nabyłem, ale zostawiam sobie na weekend.
jest też do zamówienia na empik.com.
a w EMPiKu znalazłem "Dark Side of the Sun", którego dotąd jakoś nie dostrzegałem, krótkie - więc idzie na pierwszy ogień.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 29 Wrzesień 2008, 20:53   

Garść recenzji:

:arrow: http://www.washingtonpost...8092503822.html

:arrow: http://entertainment.time...icle4682347.ece

:arrow: http://www.guardian.co.uk...renandteenagers

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 19 Październik 2008, 10:27   

Ech, robiłem co mogłem, żeby się nie skończyło, ale się nie udało. :)
Po ochłonięciu muszę przyznać, że nie jestem jakoś nadzwyczajnie oczarowany czy zachwycony. Oczywiście czyta się to fantastycznie, ale sam pomysł wyjściowy jakoś nie do końca do mnie przemówił. Poza tym nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że postać czarnego charakteru nakreślona została z jednej strony zbyt pobieżnie, a z drugiej coś za bardzo przypomina villainów rodem ze świata dysku. Fajna jest lekko alternatywna rzeczywistość naszego świata, ale informacje na jej temat dawkowane są zbyt oszczędnie, jak na mój gust. No a sama akcja, mająca miejsce na małej wysepce, cóż, fajerwerków z wodotryskami się tu nie wymysli. :) W sumie dałbym jakieś 7/10 i umiejscowiłbym Nation wyraźnie poniżej ostatnich pozycji dyskowych.

Moje Dziewczęta updated!

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 4 Grudzień 2008, 14:47   

Edycje kolekcjonerskie:

:arrow: 275 sztuk (wyprzedane)

:arrow: 5000 sztuk (cena 40 funtow)

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 4 Grudzień 2008, 19:01   

Cytat:
275 sztuk (wyprzedane)

Kor? 8-)

Cytat:
5000 sztuk (cena 40 funtow)

A jeśli nie to ma jeszcze szanse...

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Erpegis 

Wysłany: 27 Grudzień 2008, 22:26   

No i skończyłem. Książka fajna, ale trochę stylu Pratchetta za bardzo nie czuć. Cały czas (ale to może efekt magisterki i takich tam) widzę bardzo mocną symbolikę, tutaj kapłani, tutaj tępy człowiek.
To co mi się bardzo fajnie podobało to powstawanie nowej społeczności na wyspie.

Rzeczy dość dziwne dzieją się pod koniec książki, no i rozwalił mnie "nice Mr. Dawkins".

Fakt że mamy tutaj typowe wyznanie wiary członka CoE :)

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 20 Styczeń 2009, 09:12   

Cytat:
Terry Pratchett’s Nation to be new family epic at the National Theatre

Following the highly successful productions of His Dark Materials, Coram Boy and most recently War Horse, Nation will be adapted by Mark Ravenhill. Directed by Melly Still, the production will open in the Olivier Theatre in November and is sponsored by Accenture, supporters of Innovation at the National Theatre.

Terry Pratchett’s Nation is a brilliantly wise and witty story about two children from cultures a world apart coming of age on a desert island, which challenges the way we think about identity, nationhood and the history of the Empire.

Nation was published by Doubleday in September 2008.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 16 Luty 2009, 14:20   

"The Michael L. Printz Award for Excellence in Young Adult Literature" dla Nation.

:arrow: http://www.ala.org/ala/mg...ward/Printz.cfm

Odpowiedz do tematu