|
Dobry omen |
| Autor |
Wiadomość |
freak [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Marzec 2004, 15:30 Dobry omen
|
|
|
Fajna książka napisana wraz Neilem Gaimanem, parodia filmu Omen. Cóż jak każdą książke która wyszła spod (komputerowego pióra TP poprostu Polecam
http://www.altamagusta.pl/k262.html
opis książki
Zgodnie z Przenikliwym i Trafnym Proroctwem Agnes Nutter - jedynej całkowicie wiarygodnej wróżki - świat skończy się w sobotę.
Dokładnie mówiąc: w najbliższą sobotę.
Jeszcze dokładniej: zaraz po kolacji.
A wieczorem zerwą się armie Nieba i Piekła. Zapłoną morza ognia. Księżyc okryje się krwawym całunem. I to jest główny problem Crowleya (byłego węża, dziś agenta Piekła) i jego przeciwnika, a zarazem starego przyjaciela Azirafala (autentycznego anioła). Bo oni chcą być tu na dole (lub na górze, z punktu widzenia Crowleya).
Nie mają więc wyboru - muszą zatrzymać Czterech Motocyklistów Apokalipsy. Ponad wszystko (zdaniem Azirafala: poniżej) najważniejsze jest, by zabić Antychrysta. Kłopot w tym, że ma on dopiero 11 lat, kocha swego piekielnego ogara i jest miłym chłopcem, z którego rodzice mogą być dumni. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 25 Marzec 2004, 15:51
|
|
|
ta ksiazka jest super
nie spotkalem osoby, ktorej by sie nie podobala
bardzo dobra mieszanka tworczosci 2 wspanialych pisarzy
jak mi sie wydaje wiekszosc forumowiczow juz to czylo, ale jesli sa wyjatki, to bardzo polecam
polecam tez inna tworczosc Gaimana, ktory tworzy swiaty i historie, ktore potrafia wciagnac (patrz Nigdziebądź - tez serial, Amerykanscy Bogowie, czy wreszcie Sandman) |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Keyff
VIP

|
Wysłany: 25 Marzec 2004, 17:33
|
|
|
ale czuć, że cały pomysł jest Gaimana, "Nigdziebądż" jest bardzo podobne w stylu.
generalnie Dobry Omen jest spoko, widzę, że też masz jeszcze ze staą± okładkę, bo teraz widziałem, że jest rysowana przez Kirbyego.
Nopi oczywiście czekamy na film w reżyserii Terry'ego Giliama - to będzie coś, ale ostatni nius jest z lutego 2003 i głosi "in production", także 2010. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 25 Marzec 2004, 18:17
|
|
|
po tej okladce byla wersja Kirby'ego, a najnowszy dodruk ma chyba spowrotem ta
a Gaiman chyba kiedys powiedzial, ze pomysl byl jego, a tekst glownie Pratchetta |
|
|
|
 |
Keyff
VIP

|
Wysłany: 25 Marzec 2004, 19:07
|
|
|
cytat ze wstępu do "Nigdziebądż" który to wstęp popełnił A.Sapkowski
| Cytat: | | W wyiadach Gaiman twierdzi, że pomysł i początek ksiązki był jego, przyznaje jednak, że w rezultacie na konto Pratchetta przypadła grubo ponad połowa tekstu. Pratchett bardzo zaimponował Gaimanowi tempem pracy i pisarskim temperamentam |
|
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 25 Marzec 2004, 19:19
|
|
|
o wlasnie o to mi chodzilo |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 25 Marzec 2004, 19:31
|
|
|
Dobry Omen był zdecydowanie najlepeszą ,,niedyskową'' książką Pratchetta. Połączenie dwóch genialnych pisarzy, świetne poczucie humoru oraz parodie tematów apokalipsy, satanizmu, szatana i wielu innych, to wszystko stworzyło jedną, wielką wspaniałą całość. Jak dla mnie-prześwietnie
A co do Gaimana, to dobrze wybiera autorytety |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 5 Maj 2004, 18:58
|
|
|
re: up
w pełni popieram, że jest to najlepsza niedyskowa książka .
szkoda że T.Pratchett nie myśli w przyszłości o żadnej kolaboracji z innym autorem na przykład z Gaimanem |
| |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 14 Maj 2004, 12:33
|
|
|
no i w koncu udalo mi sie przeczytac (wczoraj ) nie powiem ksiżka fajna ale troche inna niż to do czego przyzwyczailem sie czytajac samego PTerrego, mimo wszystko i tak godna polecenia
jednak nie moge sie pogodzic z paroma kwestiami w niej poruszonymi, a w szczegolnosci z tym że ze ڦmierci zrobili Azraela |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Madame_Kadamon [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Maj 2004, 13:40
|
|
|
Ja czytałam "Dobry Omen" przed Światem dysku, więc nie mam "ale", że styl trochę inny.
książka bardzo mi się podobała, nawiązania do klasycznych horrorów rewelacyjne, jeźdzcy apokalipsy świetni, a najlepsza rozmowa anioła i diabła o ptaszku. |
|
|
|
 |
Wampi [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Maj 2004, 13:58
|
|
|
| Dobry omen jest dobry hehe. Czytałam wprawdzie bardzo dawno temu, ale to w gruncie rzeczy jedna z moich ulubionych Prachettowych pozycji. |
|
|
|
 |
OPeCe
|
Wysłany: 21 Maj 2004, 16:42
|
|
|
ja tez czytalem przed SD, nigdzie nie moglem znalezc koloru magii a nie chcialem zaczynac od blasku, wiec wybralem dobry omen. Gdyby mi sie nie spodobal prawdopodobnie zakonczyl bym przygode z pratchem juz na poczatku |
|
|
|
 |
spacesheep008
Gość
|
Wysłany: 14 Lipiec 2004, 15:00
|
|
|
"Dobry Omen"? Jedna z moich ulubionych ksiazek!! I, widac, nie tylko moich, bo jak w grudniu pozyczylam koledze, to przeczytal w kilka dni, ale jeszcze nie oddal |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 14 Lipiec 2004, 21:47
|
|
|
| Proponuję dokupić. Pożyczone Pratchetty zwykle giną w niewyjaśnionych okolicznościach... |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 14 Lipiec 2004, 23:00
|
|
|
| Aida napisał/a: | | Proponuję dokupić. Pożyczone Pratchetty zwykle giną w niewyjaśnionych okolicznościach... |
Nie strasz! Ja mojemu kumplowi pozyczylem OB. Caly czas sie o moja ksiazeczke martwie. |
_________________ "Capitalism is the fullest expression of anarchism, and anarchism is the fullest expression of capitalism."
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 19:52
|
|
|
Mój DO krąży gdzieś po świecie już dobry roczek. Zbieram kasę na nowy egzemplarz. |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 17 Lipiec 2004, 00:37
|
|
|
wlasnie zauwazylem brak w.w ksiazki takze na mojej Pratchett`owej polce. Czas rozpoczac sledztwo.. czas wezwac Vimes`a, chodz w sumie to moze lepiej poprosic o wsparcie tego aniola z DO (w zwiazku z faktem braku ksiazki trudno mi napisac poprawnie jego imie ) |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 17 Lipiec 2004, 00:50
|
|
|
Azifald czy tam Arifald - kogo to obchodzi |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 17 Lipiec 2004, 00:55
|
|
|
mi sie cos kojarzy bardziej ze Azirafael .. |