Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobry omen
Autor Wiadomość
freak
[Usunięty]

Wysłany: 25 Marzec 2004, 15:30   Dobry omen

Fajna książka napisana wraz Neilem Gaimanem, parodia filmu Omen. Cóż jak każdą książke która wyszła spod (komputerowego :)) pióra TP poprostu Polecam :twisted:

http://www.altamagusta.pl/k262.html

opis książki :arrow:

Zgodnie z Przenikliwym i Trafnym Proroctwem Agnes Nutter - jedynej całkowicie wiarygodnej wróżki - świat skończy się w sobotę.
Dokładnie mówiąc: w najbliższą sobotę.
Jeszcze dokładniej: zaraz po kolacji.
A wieczorem zerwą się armie Nieba i Piekła. Zapłoną morza ognia. Księżyc okryje się krwawym całunem. I to jest główny problem Crowleya (byłego węża, dziś agenta Piekła) i jego przeciwnika, a zarazem starego przyjaciela Azirafala (autentycznego anioła). Bo oni chcą być tu na dole (lub na górze, z punktu widzenia Crowleya).

Nie mają więc wyboru - muszą zatrzymać Czterech Motocyklistów Apokalipsy. Ponad wszystko (zdaniem Azirafala: poniżej) najważniejsze jest, by zabić Antychrysta. Kłopot w tym, że ma on dopiero 11 lat, kocha swego piekielnego ogara i jest miłym chłopcem, z którego rodzice mogą być dumni.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 25 Marzec 2004, 15:51   

ta ksiazka jest super
nie spotkalem osoby, ktorej by sie nie podobala

bardzo dobra mieszanka tworczosci 2 wspanialych pisarzy :)

jak mi sie wydaje wiekszosc forumowiczow juz to czylo, ale jesli sa wyjatki, to bardzo polecam

polecam tez inna tworczosc Gaimana, ktory tworzy swiaty i historie, ktore potrafia wciagnac (patrz Nigdziebądź - tez serial, Amerykanscy Bogowie, czy wreszcie Sandman)

Keyff 
VIP

Wysłany: 25 Marzec 2004, 17:33   

ale czuć, że cały pomysł jest Gaimana, "Nigdziebądż" jest bardzo podobne w stylu.

generalnie Dobry Omen jest spoko, widzę, że też masz jeszcze ze staą± okładkę, bo teraz widziałem, że jest rysowana przez Kirbyego.

Nopi oczywiście czekamy na film w reżyserii Terry'ego Giliama - to będzie coś, ale ostatni nius jest z lutego 2003 i głosi "in production", także 2010.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 25 Marzec 2004, 18:17   

po tej okladce byla wersja Kirby'ego, a najnowszy dodruk ma chyba spowrotem ta

a Gaiman chyba kiedys powiedzial, ze pomysl byl jego, a tekst glownie Pratchetta

Keyff 
VIP

Wysłany: 25 Marzec 2004, 19:07   

cytat ze wstępu do "Nigdziebądż" który to wstęp popełnił A.Sapkowski

Cytat:
W wyiadach Gaiman twierdzi, że pomysł i początek ksiązki był jego, przyznaje jednak, że w rezultacie na konto Pratchetta przypadła grubo ponad połowa tekstu. Pratchett bardzo zaimponował Gaimanowi tempem pracy i pisarskim temperamentam

:lol: :lol:

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 25 Marzec 2004, 19:19   

o wlasnie o to mi chodzilo :)

Black Dagger 

Wysłany: 25 Marzec 2004, 19:31   

Dobry Omen był zdecydowanie najlepeszą ,,niedyskową'' książką Pratchetta. Połączenie dwóch genialnych pisarzy, świetne poczucie humoru oraz parodie tematów apokalipsy, satanizmu, szatana i wielu innych, to wszystko stworzyło jedną, wielką wspaniałą całość. Jak dla mnie-prześwietnie =D>

A co do Gaimana, to dobrze wybiera autorytety :)

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 5 Maj 2004, 18:58   

re: up
w pełni popieram, że jest to najlepsza niedyskowa książka .
szkoda że T.Pratchett nie myśli w przyszłości o żadnej kolaboracji z innym autorem na przykład z Gaimanem :(

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 14 Maj 2004, 12:33   

no i w koncu udalo mi sie przeczytac (wczoraj :D ) nie powiem ksiżka fajna ale troche inna niż to do czego przyzwyczailem sie czytajac samego PTerrego, mimo wszystko i tak godna polecenia

jednak nie moge sie pogodzic z paroma kwestiami w niej poruszonymi, a w szczegolnosci z tym że ze ڦmierci zrobili Azraela :(

Madame_Kadamon
[Usunięty]

Wysłany: 20 Maj 2004, 13:40   

Ja czytałam "Dobry Omen" przed Światem dysku, więc nie mam "ale", że styl trochę inny.
książka bardzo mi się podobała, nawiązania do klasycznych horrorów rewelacyjne, jeźdzcy apokalipsy świetni, a najlepsza rozmowa anioła i diabła o ptaszku.

Wampi
[Usunięty]

Wysłany: 20 Maj 2004, 13:58   

Dobry omen jest dobry hehe. Czytałam wprawdzie bardzo dawno temu, ale to w gruncie rzeczy jedna z moich ulubionych Prachettowych pozycji.

OPeCe

Wysłany: 21 Maj 2004, 16:42   

ja tez czytalem przed SD, nigdzie nie moglem znalezc koloru magii a nie chcialem zaczynac od blasku, wiec wybralem dobry omen. Gdyby mi sie nie spodobal prawdopodobnie zakonczyl bym przygode z pratchem juz na poczatku :)

spacesheep008
Gość
Wysłany: 14 Lipiec 2004, 15:00   

"Dobry Omen"? Jedna z moich ulubionych ksiazek!! I, widac, nie tylko moich, bo jak w grudniu pozyczylam koledze, to przeczytal w kilka dni, ale jeszcze nie oddal :(

Aida
Gość
Wysłany: 14 Lipiec 2004, 21:47   

Proponuję dokupić. Pożyczone Pratchetty zwykle giną w niewyjaśnionych okolicznościach...

Słupek 
VIP

Wysłany: 14 Lipiec 2004, 23:00   

Aida napisał/a:
Proponuję dokupić. Pożyczone Pratchetty zwykle giną w niewyjaśnionych okolicznościach...

Nie strasz! Ja mojemu kumplowi pozyczylem OB. Caly czas sie o moja ksiazeczke martwie. :(

Krejt 
Administrator

Wysłany: 16 Lipiec 2004, 19:52   

Mój DO krąży gdzieś po świecie już dobry roczek. Zbieram kasę na nowy egzemplarz. :|

efzetiks 
VIP

Wysłany: 17 Lipiec 2004, 00:37   

wlasnie zauwazylem brak w.w ksiazki takze na mojej Pratchett`owej polce. Czas rozpoczac sledztwo.. czas wezwac Vimes`a, chodz w sumie to moze lepiej poprosic o wsparcie tego aniola z DO (w zwiazku z faktem braku ksiazki trudno mi napisac poprawnie jego imie :) )

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 17 Lipiec 2004, 00:50   

Azifald czy tam Arifald - kogo to obchodzi ;)

efzetiks 
VIP

Wysłany: 17 Lipiec 2004, 00:55   

mi sie cos kojarzy bardziej ze Azirafael :) ..

Krejt 
Administrator

Wysłany: 17 Lipiec 2004, 18:28   

Azirafal. :)

Odpowiedz do tematu