Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
www.DISCWORLD.pl
Autor Wiadomość
ciacho00 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 22:11   

W komputer świecie, w dziale z polecanymi stronkami autorzy polecają http://www.pratchett.pl/ jako najlepszą strone o Praczecie.
Więc albo jakoś nie dotarli do discworld.pl albo doszli do wniosku ze tamta stronka jest pod jakimś względem lepsza...

Anakolut 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 23:57   

Moze nie dotarli, albo z jakiegos powodu sie nie spodobalo. Nalezaloby tutaj jednak sie zastanowic, co w tym wypadku znaczy "najlepsza"... bo jesli chodzi o tresc, to smialo mozna powiedziec, ze discworld.pl znacznie przewyzsza pratchett.pl w tej kwestii [i wiem, ze nie jestem tu obiektywny, ale zeby to ocenic wystarczy tylko spedzic kilka chwil na obu stronach]. Z reszta opinia komputer swiata w tej sprawie, mowiac szczerze, niewiele znaczy, bo domyslam sie, ze jest to zdanie jednego redaktora, ktory tworzyl dane zestawienie. Inna sprawa jakby to byla Nowa Fantastyka, czy gazeta/czasopismo o profilu ogolnym, a nie czysto komputerowym...

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 23 Marzec 2008, 14:02   

Właśnie zauważyłam, że na pratchett.pl też jest forum. Nie rozumiem w sumie, dlaczego ludzie zakładają nowe forum o tej samej tematyce, skoro od dawna istnieje to, bardzo sprawnie działające. Takie mały offtop, przepraszam, wylać to z siebie musiałam, bo trochę nie rozumiem tego działania ludzi.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 23 Marzec 2008, 14:13   

Bo może nie wiedzą o tym forum, a że interesują się Pratchettem, to chcą zrobić coś swojego w ramach działalności fanowskiej. Może nie odpowiada im moderatorstwo / poziom / kolorystyka / [czy cokolwiek innego] na tym forum?

Tak samo ja bym się mogła ciebie zapytać, czemu założyłaś swojego bloga, skoro przecież "od dawna istnieją inne, bardzo sprawnie działające" i zapewne jeszcze "o tej samej tematyce" :roll:

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 23 Marzec 2008, 14:34   

Agata_G napisał/a:
Tak samo ja bym się mogła ciebie zapytać, czemu założyłaś swojego bloga, skoro przecież "od dawna istnieją inne, bardzo sprawnie działające" i zapewne jeszcze "o tej samej tematyce"

E, myślę Agato, że tutaj akurat przesadzasz :) Trochę porównanie nie bardzo.
Rozumiałabym, gdyby to forum źle funkcjonowało, coś było faktycznie nie tak z moderatorstwem, czy cokolwiek, ale w tej sytuacji? No chyba, że faktycznie o istnieniu tego nie wiedzą. Ale myślę, że administrator strony wiedzieć powinien, skoro sam jest fanem Pracza, prawda?
NO bo, kurczę, fora mają prowadzić do integracji, a tworzenie nowych sprawia, że ruch fanowski się dzieli...

To by do jakiegoś innego tematu chyba trzeba przerzucić...

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 23 Marzec 2008, 14:58   

Ale dlaczego przesadzam? Każdy inaczej wyobraża sobie swoje idealne forum i ono wcale nie musi wyglądać tak, jak nasze.

A mi się bardzo podoba to, że ludziom chce się tworzyć coś nowego, a niekoniecznie przychodzić na gotowe do "jedynego, słusznego forum". Różnorodność jest o wiele ciekawsza. [Najlepszy ustrój, czyli demokracja, także jest oparta na pluralizmie.]

Jedyny problem, jaki widzę, to taki, że nowym forom może być ciężko się przebić przez nasze. Co by nie mówić, jest najbardziej rozbudowane i ma masę zaangażowanych użytkowników.

ciacho00 

Wysłany: 23 Marzec 2008, 19:45   

To może trzebaby tamtym z pratchett.pl powiedziec o uam i discworld.pl ?
Bo jesli faktycznie nie wiedzą to może uda sie nakłonić ich do współpracy z Anakolutem i wtedy od razu bedzie mozna zaobserwować postep na discworld.pl ;)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 23 Marzec 2008, 20:20   

ciacho00 napisał/a:
To może trzebaby tamtym z pratchett.pl powiedziec o uam i discworld.pl ?
Bo jesli faktycznie nie wiedzą to może uda sie nakłonić ich do współpracy z Anakolutem i wtedy od razu bedzie mozna zaobserwować postep na discworld.pl ;)

Jestem pewien, że admini innych zainteresowanych tematem forów wiedzą o UAMie, ale co z tego? Piszecie tak jakby UAM był jedynym słusznym forum o ŚD i Pratchettcie. Sam wchodzę na różne światodyskowe fora i tematy i zauważam UAMowych użytkowników, oraz posty z niusami zaczerpnięte z UAMu.
Ja tam się tylko cieszę, że ludzie mogę zakładać takie fora i tematy jakie chcą.

Anakolut 

Wysłany: 23 Marzec 2008, 20:41   

Admini innych for/stron moze i wiedza o UAMie, ale uzytkownicy juz niekoniecznie. Sam nigdy nie zdecydowalem sie na tworzenie forum zintegrowanego ze strona wiedzac, ze przeciez jest UAM - wiec po co tworzyc konkurencje, ktora faktycznie bedzie tylko dublowaniem informacji - dlatego i niegdys na pratchett.prv, jak i teraz na discworld.pl zamiast linka do forum wlasnego jest link do UAMu. Przy okazji, Uboot, wspomniales wazna sprawe - ze czesto tematy na tych innych forach sa zainspirowane [zeby nie powiedziec 'zerzniete'] topicami na UAMie. Niby racja, ze kazdy moze tworzyc co mu sie podoba i moze byc tyle for ile tylko sieludzim wymarzy... pytanie tylko: po co? Skoro tutaj jest wszystko, to po co zakladac osobne forum o tym samym, albo kopiowac informacje z UAMu na inne fora? Nie byloby lepiej [i uczciwiej] wkleic link do UAMu? Wiekszosc for o praczu, ktore probuja sie rozwinac to mniej lub bardziej wierna kopia Ulic. Dodatkowo, z tego co zauwazylem, na wiekszosci takich for [powoluje sie glownie na forum pratchett.pl w tym momencie] poziom merytoryczny jest bardzo przecietny - wiekszosc uzytkownikow wyglada na zielonych w temacie, swiezo upieczonych fanow PTerry'ego, ktorzy trafili tam tylko za sprawa unikalnego adresu strony. A pozniej poruszaja tematy, ktore tutaj byly/sa juz omawiane, zadaja pytania, na ktore tutaj zanezliby odpowiedz bez wiekszego problemu itd. Czy to naprawde ma jakis wiekszy sens? Roznorodn

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 23 Marzec 2008, 21:44   

Anakolut, bardzo ładnie ująłeś to, o co mi chodzi. Popieram w całej rozciągłości.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 24 Marzec 2008, 19:04   

Anakolut, jesli chodzi o zarzadzanie strona to wystarczy wybrac jakis darmowy engine. Wtedy kazdy z latwoscia moze dodac artykul (newsa, recenzje ksiazki, czy cokolwiek). Calosc jest na ogol przemyslana i wygodna w obsludze, a do tego wbrew pozorom pozwala na naprawde duze modyfikacje (ktore tez sa dosc proste). Dla przykladu ja mialem okazje korzystac z czegos co sie nazywa Joomla. Latwe, przyjemne i pozwala na wystarczajaco duzo. Do tego dodawanie tekstow jest tak proste, ze radzi sobie z tym kazdy.

3żyk 

Wysłany: 25 Marzec 2008, 00:05   

settler napisał/a:
Anakolut, jesli chodzi o zarzadzanie strona to wystarczy wybrac jakis darmowy engine. Wtedy kazdy z latwoscia moze dodac artykul (newsa, recenzje ksiazki, czy cokolwiek). Calosc jest na ogol przemyslana i wygodna w obsludze, a do tego wbrew pozorom pozwala na naprawde duze modyfikacje (ktore tez sa dosc proste). Dla przykladu ja mialem okazje korzystac z czegos co sie nazywa Joomla. Latwe, przyjemne i pozwala na wystarczajaco duzo. Do tego dodawanie tekstow jest tak proste, ze radzi sobie z tym kazdy.

Problem się pojawia wtedy kiedy chcesz dokonać modyfikacji wykraczających poza to co oferuje panel admina. Wtedy okazuje się, że musisz przez 15 minut szukać krok po kroku jednej głupiej zmiennej bo oczywiście skrypt ją po drodze przepuszcza przez mnóstwo funkcji (bo strefa czasowa, bo kraj, bo kodowanie, bo adres bazy, bo login i hasło bazy, bo rodzaj zapisu sesji, bo prawa dostępu użytkownika....).

Anakolut 

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 00:04   

TADADAM! :D

Zapraszam na nowa wersje discworld.pl! [i taka juz najprawdopodobniej pozostanie - wszelkie zmiany nie powinny juz byc tak drastyczne jak to bywalo w przeszlosci ;) ]

W koncu, mam nadzieje, discworld.pl bedzie zaslugiwal na miano portalu pelna geba, czego wielu odwiedzajacym wczesniej brakowalo :]

Wiec nie przynudzam juz i zapraszam :)

http://discworld.pl

Słupek 
VIP

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 01:17   

Wygląda ładnie. Może się czepiam, ale chyba lepsze by były różne obrazki przy tytułach działów zamiast wiedźmy przy każdym.

nanom 

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 05:27   

mhm. Ale to detal. Ja mam inne pytanie: gdzie jest opowiadanie "Trollowy most"?
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Anakolut 

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 10:25   

Nie ma - bo nie zostalo dopuszczone przez Terry'ego do publikacji w necie [chyba, ze mam jakies nieswieze wiadomosci, ale jeszcze niedawno tylko te 2 odpowiadania, ktore sa na discworld.pl byly dopuszczone oficjalnie]

Vanti 
Moderator

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 12:59   

O panie, pozamiatałeś teraz. Gud łork mejt :mrafroamerykanin: Tylko tak jak już zauważył Słupek - zmień graficzki przy tytułach działów na różne.

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 13:15   

To ja zamiast mówić, że jest fajnie (bo jest) to powiem co mi sie nie podoba. Strasznie chaotycznie to wyglada. Rewia barw w logo, ale tez nizej, rozne kolory paskow poziomych i tla w menu i na stronie razem z logiem i latajacymi tam ramkami dla mnie troche za pstrokate. Za to ikonka wyszla ekstra. Wyglada jak logo History Channel, ale to oznacza, ze jest naprawde super (niby mala rzecz, a cieszy).

Pomysl nad grafika jeszcze, jest zdecydowanie lepiej niz poprzednio, ale mogloby byc spokojniej imo.

Tholomaios 

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 13:59   

Witam, pierwszy post na forum, i jako że niedawno dołączyłem do redakcji dicworld.pl, postaram się odpowiedzieć na kilka uwag dotyczących funkcjonalności i wyglądu. Głównie wyglądu ;-)

Vanti napisał/a:
zmień graficzki przy tytułach działów na różne.

Nie wszystkie rzeczy da się zrobić - jak ktoś już to wcześniej powiedział, CMSy ułatwiają życie, ale niektóre rzeczy także utrudniają. Jest to jedna z tych rzeczy - wszystkie tytuły traktowane są jako te same klasy, przez co mają taki sam wygląd.

Cytat:
Pomysl nad grafika jeszcze, jest zdecydowanie lepiej niz poprzednio, ale mogloby byc spokojniej imo.

Grafika. Odwieczny dylemat wszystkich webmasterów, bo ni jak idzie dopasować się do wszystkich użytkowników. ^^ Jest to pierwszy wygląd discworld.pl oparty na Extreme Packu, a jak wiadomo - nie od razu Kraków zbudowano, czy jakoś tak ;-) Z miarem upływu czasu, nowych pomysłów i funkcjonalności będziemy poprawiać to, co jest do poprawienia.

Na dzień dzisiejszy liczy się dobry start. Liczy się zebranie społeczności w jednym miejscu, bo jest strasznie rozrzucona. O ile nie jest kłopotem forum światodyskowe, bo jest UAM i konkurencyjne pratchett.pl, to strony, a właściwie portalu pełną gębą, brakuje. Chcemy go stworzyć, ale... Ale potrzeba nam pomocy użytkowników. Bez wkładu w newsy, artykuły, czy chociażby uczestniczenia w życiu strony przez komentowanie będą to tylko czyste informacje od nas, a my przecież nie wiemy wszystkiego, nie piszemy wszystkich artykułów bądź nie tworzymy grafik. ;-)

Dlatego ucieszyłoby mnie, gdyby, może nie od zaraz, ale powoli użytkownicy wzięliby sobie do serca to wszystko, i zaczęli nadsyłać swoje prace, których jest sporo, porozrzucanych po całym internecie.

Zbierzmy to wszystko do kupy ;-)

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 14:34   

Jako że jestem w pracy, przyczepię się z braku czasu do jednej rzeczy - tłumaczenie opowiadania Death and What Comes Next jest chybione. Znaczy ogólnie tłumaczenie da się przeżyć, ale nie ma w nim podstawowej rzeczy, dla której Pracz napisał to opowiadanie - ukrytego kodu. Sprawdziłem pierwsze 3 litery i już się nie zgadza, także autor pewnie nawet nie wiedział o tym kodzie :roll:

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 25 Lipiec 2008, 18:56 ]
Co wy wszyscy macie z tym "także"? A nie łatwiej napisać "więc"? :roll:

Odpowiedz do tematu