Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Błędy popełnione przez Pterry'ego
Autor Wiadomość
Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2008, 09:16   

Imo, Pterry's error.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2008, 10:02   

Zastanawiam się, czemu aż tak dokładnie to roztrząsacie. Oczywiście, PTerry popełnil błąd, najlepszym z nas się to czasem zdarza ;) , ale na litość, przecież on nie kazał na przykład Babci rzucić czarownictwa, wyjść za Ridcully'ego i przeprowadzić się do Genoi. Oczywiście celowo przesadzam w tym przykładzie. Dziwi mnie po prostu, czemu drobne przeoczenie wywołuje taką burzę. A może to dobry znak - świadczy o zaangażowaniu forum w sprawy dyskowe?

Gadio napisał/a:
W nawiązaniu do dyskucji przypomina mi się sytuacja gdy pewien pisarz (którego nazwisko jednak mi z pamieci uleciało) został zapytany dlaczego do opisu postaci żyjącej w średniowieczu użył słowa "sadystyczny". A jak wiadomo markiz de Sade to czasy późniejsze.

Moim zdaniem, PTerry'emu o wiele łatwiej bylo opisać sytuację przez porównanie, może nie pasujące do ŚD, ale które znają wszyscy czytelnicy. I tak samo jest przykładowo z tym "sadystycznym" - to słowo w ŚD też padło wiele razy, a w tym świecie markiza de Sade nie ma. W tym przypadku jakoś nikt się nie czepiał. I jeżeliby Pterry naprawdę wyeliminował słowa "wątpliwe", to odpadłaby masa przymiotników i metafor, powodując znaczne zubożenie jego warsztatu literackiego. Nie chciałabym czytać takich książek.

3bik_z 

Wysłany: 22 Październik 2008, 12:49   

W "Trzech wiedźmach" pada słowo metro, PTerry porównuje coś tam do drużyny rugby w budce telefonicznej, tak więc przykład z układem słonecznym jest delikatny przy czymś tak dla dysku obcym jak budka telefoniczna.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2008, 13:17   

Agata_G napisał/a:
Dziwi mnie po prostu, czemu drobne przeoczenie wywołuje taką burzę. A może to dobry znak - świadczy o zaangażowaniu forum w sprawy dyskowe?

Piszą źle, bo się czepiają, nie piszą niedobrze, bo nie ma czego czytać. -_-

Cytat:
W "Trzech wiedźmach" pada słowo metro, PTerry porównuje coś tam do drużyny rugby w budce telefonicznej, tak więc przykład z układem słonecznym jest delikatny przy czymś tak dla dysku obcym jak budka telefoniczna.

Faktycznie jest tam coś takiego. W/g mnie jeszcze większy babol.
Znając ŚD to jest ich o wiele więcej w książkach Pracza.

Nic na to nie poradzę, że takie porównania mnie rażą.
Może w książkach Pterrego mniej, gdyż ŚD jest jak wiemy miejscem do śmiania się z nas samych i siłą rzeczy trzeba się do naszego świata odwoływać, ale poza Śd takie porównania mnie "bolą".

Ps. To tak jakby w drugą stronę napisać: Samolot leciał z prędkością równą prędkości czarownicy na miotle.
Albo: Ten bokser ma siłę trzech Krasnoludów.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2008, 15:24   

Uboot napisał/a:
Ps. To tak jakby w drugą stronę napisać: Samolot leciał z prędkością równą prędkości czarownicy na miotle.
Albo: Ten bokser ma siłę trzech Krasnoludów.

Dokładnie. Jest to po prostu nie trzymanie się przyjętej wcześniej konwencji.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 22 Październik 2008, 20:36   

3bik_z napisał/a:

Wlasnie zapomnialem o tym napisac, ze PTerry robil duzo gorsze porownania do naszego swiata. Przy ktorych wspomnienie ukladu planetarnego to naprawde nie taka straszna sprawa.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Październik 2008, 20:38   

wawrzyniec napisał/a:
Wiem (mam nadzieję) Gadio, że się zgodzisz, także to nie polemika, a uszczegółowienie;-)

Oczywiście, of course. Troszkę niedoprecyzowałem moje stwierdzenie, bo w takim wypadku opis trolla brzmiałby np. tak:

Cytat:
Stać wielki troll. Trzymać maczuga. Podejść krasnolud. Troll walić krasnoluda swoja maczuga dużo dużo jeden razy

Brzmi jak z poziomowanych książek 8-)

A dalej drążąc - sekunda nowojorska też tam gdzieś padła.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 22 Październik 2008, 23:56   

Gadio napisał/a:
A dalej drążąc - sekunda nowojorska też tam gdzieś padła.

niech mnie ktoś poprawi (uprzejmie proszę i przyjmuję w określonych godzinach + Vat) ale czy to nie był Dobry Omen>?
Zupełnie sobie nie przypominam lokalizacji...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 23 Październik 2008, 10:54   

Możliwe - po 5 godzinach nauki mój "musk" może nie funkcjonować zbyt dobrze.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

LeeLa 

Wysłany: 23 Październik 2008, 16:09   

W życiu nie uznałabym nawiązań do świata kuli za błąd czy nawet nieścisłość, ale za celowy zabieg. Co jest dziwnego w tym, że autor przedstawiając jakąś rzeczywistość w ironicznym świetle zamieszcza do tej właśnie rzeczywistości odniesienia? Nawet jeśli nie mieszczą się one w kanonie ŚD to przecież są zrozumiałe dla czytelników. Jak dla mnie są one jak najbardziej na miejscu i uznanie tego za błąd nie przyszło by mi do głowy, co więcej, dzięki takim wtrąceniom jeszcze bardziej ŚD lubię :)

Co do wspomnianego wyżej Dobrego Omenu- chyba nie uważacie, że tam wspomnienie sekundy nowojorskiej było nie na miejscu?

nanom 

Wysłany: 23 Październik 2008, 19:20   

nowojorska sekunda padła gdzieś w cyklu o wiedźmach chyba, ale nie dam sobie nic ucinać.

Dyskusja o porównaniu ze światem kuli bezcelowa imo. Były porównania z metrem, z drużyną rugby etc i były super. Szczerze mówiąc ta wzmianka o planetach krążących wokół słońca nawet nie przykuła mojej uwagi, zatem uważam ją za nieszkodliwą.
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

madame 

Wysłany: 23 Październik 2008, 22:13   

Nowojorska sekunda- "Panowie i damy"

Myślę, że porównanie to taki środek stylistyczny, który stosując niekoniecznie musimy dopasowywac formę do treści:)...

Jak dla mnie to te porównania ze świata kuli są takim jakby "sprowadzaczem" z powrotem na Ziemię...

Ginden 

Wysłany: 28 Październik 2008, 20:09   

W Zbrojnych, albo Na Glinianych Nogach pada stwierdzenie, że nadchodzi Wiek Szczura, a w Piekle Pocztowym Vetinari stwierdza, że Mennica Królewska potrzebuje całkiem nowego podejścia w wieku Anchois.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 29 Październik 2008, 09:51   

Po drodze był jeszcze wiek nietoperza... IMO nie błąd tylko zwykłe następstwo czasów (wieków). Gorzej jakby z książki na książkę nie była zachowana chronologia, a że "wieki" zmieniają się w ŚD jak w kalejdoskopie, to nic, w końcu mają Oktodzień, który z kalendarzem robi co mu się rzewnie podoba.

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 29 Październik 2008, 18:18 ]
:lol: Qba, najpierw umarłam ze śmiechu, a teraz chce mi się rzewnie :mrgreen: płakać

ponder 

Wysłany: 15 Kwiecień 2010, 17:10   

Nie jestem pewien, czy ktoś już obalał "błędy" z kilku pierwszych postów, bo temat strasznie długi i nie czytałem całego. W każdym razie teraz ja to zrobię :)

Szok kulturowy to przecież szczegół, pewnie nie rozumiał tego po ankhiańsku, bardziej mnie dziwi, skąd tamten Krullianin znał agatejski... Ale różne rzeczy się dzieją na tym i tamtym świecie :D

Co do "błędu" w "Morcie" - przecież to dotyczyło Alberta, czemu książka miałaby tego nie odnotować?

Ipslore Rudy, jeśli dobrze zrozumiałem, przestał być magiem.

Seria "błędów" Spaggsa to jakiś totalny absurd. Ale je też poobalam:
-elfy w A-M to potomkowie elfów przemieszani z ludźmi; jest o tym wspomniane w "Panach i damach"
-Śmierć nie poluje, tylko sam nie jest pewien, kiedy ten Rince w końcu umrze: pamiętasz klepsydrę Rincewinda?
-Dwukwiat miał przecież swoje sławne rozmówki :D
-a pamiętasz wywody o świetle z "Pomniejszych bóstw"? Tam wytłumaczył co trza...
-a magowie przestali się wyrzynać, co jest wielokrotnie powtarzane, dlatego, że wraz z pojawieniem się Ridcully'ego stanowisko nadrektora stało się nieosiągalne, bo Ridcully jako myśliwy łatwo likwidował morderców, i magowie stracili do tego serce...

Odpowiedz do tematu