Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
26 Listopad 2007, 12:56
[NonFiction] Bajka o złym komorniku czyhającym na CA
Autor Wiadomość
Sayoko 
VIP

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 20:06   

Dzięki. Ja też Cię lubię.
Lecz on siedział, a siedząc siedział i siedział jakoś tak siedząc, tak się zasiedział w siedzeniu swoim, tak był absolutny w tym siedzeniu, że siedzenie, będąc skończenie głupim, było jednak zarazem przemożne.

Gombrowicz, który wielkim pisarzem był

SStefan 
VIP

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 20:28   

Masz całkowitą rację, QbaJak... lepiej zrobić to forum elitarnym towarzystwem wzajemnej adoracji, niż rozbudowanym, wielowątkowym forum... Tak było i tak powinno zostać. Widzę, że puściły Ci nieźle nerwy... Cóż, zdarza się. Twoje prawo.

W sprawie forum: już wysłałam Blejdowi odpowiedniego PM. Nie będę przecież forum zaśmiecać.
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

Uboot 
Moderator

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 20:31   

Popieram inicjatywę w większości popieraną przez "starszych" forumowiczów (starszych wiekiem, a nie stażem na forum). Chodzi o to że Teraz kiedy wchodzi się na forum i widzi w ciągu, powiedzmy 2 dni 30 nowych postów, to mówię sobie o jakaś ciekawa dyskusja się wywiązałą, może jakiś news od prószyńskiego, a może coś innego ale dotyczącego ŚD. A tu człowiek widzi same ff. Przecież tego mi się nawet nie chce czytać. Przyznaję się ...sam zamieściłem ff w CA, ale zgadzam się z Qbakiem że to Gówno i się nie obrażam. Napisałem go w ciągu paru minut i mam go kompletnie gdzieś. Pozatym mój tekst został tam przeniesiony bez mojej wiedzy i zgody (chciaż pewnie nie musiało jej wogóle być). Zgadzam sie w pełni z przedmówcami, aby FF przenieść gdzieś "dalej", zdala od tego forum. Oczywiście popieram takie inicjatywy, ale żeby te teksty miały ręce i nogi, a także żeby coś sobą reprezentowały. Tekst powinno się umieszczać w pełni skończony( tutaj też się biję w pierś), aby można było go fachowo ocenić, tj treść, kompozycję i walory intelektualne, i predyspozycje piszącego..., a nie tekst typu"słodki tekst, czekam na dalszy ciąg". Take coś wogóle nie ma racji bytu jak i ogólengo sensu. Przepraszam osoby które mogłem urazić, ale takie jest moje indywidualne zdanie, i go nie zmienię. Przepraszam za ewentualne bledy, ale pisalem na goraco swoje zdanie.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 21:13   

Widzisz Qba, i mimo woli wywiązał się (pseudo)ciekawy temat. w każdym bądź razie lekko kontrowersyjny, w któym nie wypowiada się juz tylko małe grono użytkowników.

W sumie myślałem, że taka dyskusja rozwinie się przed założeniem CA, ale widocznie musiało się tak stać jak jest teraz.

Przede wszystkim, może rozwiń temat apropo GÓWNO WARTE, bo to trochę takie nie mówiace dużo o treści, tylko po najmniejszej linii oporu, żeby zjechać.

Co do użytkowników, którzy rzadko wypowiadają się na forum, tych, których wymieniłeś, to mi też kilku brakuje, którzy często postowali, tak że rozmowa wkraczała na inne ciekawe tory, lecz np. Banita, to chyba z innych względów się nie pojawia, inni to nie wiem. Mi także Veny na forum brakuje, i innych...
Co do Rythina to niestety nie wiem o co chodzi.

Co do osobnej stronki, to przecież pisałem w argumentacji do powstania CA, zę między innymi dlatego że takiej stronki nie ma. Luz, jak powstanie będzie fajnie. Pewnie część PRAC FANÓW, DLA FANÓW zostaniew metodą Ctrl+X wywalona na tą stronę, z miejsca, które ma w opisie: Dział do omawiania wszelkich spraw fanowskich.. Jak dla mnie nic się nie zmieni, czy tu, czy tu, poczytam sobie, bo jak sam nie potarfię czegoś stworzyć, to miło jest poczytać WYPOCINY innych, związane z ŚD. Ciekawe czemu nikt nie protestuje swoją drogą przeciwko Fan Art (rysunki). Pewnie na to się nie doczekam odpowiedzi.

Co do inteligentych rozmów na poziomie i ciekawych tematów to nie wyczaruje się ich z kapelusza, powstaną to powstana w najblizszym czasie, nie to się poczeka. W każym razie każdą rozmowę można podciągnąć pod inteligentą, oczywiśćie mając choć trochę szacunku do prac innych, i dobrej woli. Przecież na Bogóę Honor i UAM, to jest forum do zgadzania się , śmiania się, nie zagadzania się , wymieniania opinii, podawania ciekawostek, forum od poważnych i mniej poważnych tematów, a nie czwartkowe obiady grona profesorskiego!!!!

Monkey 

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 21:14   

Krejt napisał/a:
Prowokujcie mnie dalej.

Spokojnie, Krejt, tylko spokojnie... Będziesz ziać ogniem?
Blade_Master napisał/a:
Przynajmniej nie napisał ci : Łał. To jest super - To nie o to w tym chodzi.

Ja uwielbiam jak mnie ktoś krytykuję i dziękuję wszystkim, którzy mnie krytykowali... ale przynajmniej wysilili się, żeby przeczytać. Do powstania stronki i później postaram się nic nie wklejać.
Blade_Master napisał/a:
Aha, kto powiedział, że fanfiki piszą jakieś fanki kogoś-tam.
Ja piszę fanfik, bo chcę się trochę podszkolić w pisaniu. Fakt, że sprawia mi to przyjemność jest tylko dodatkiem

Wcześniej powiedziałam to samo. Nie jestem rozwrzeszczaną fanką Vetiego, czy innego pacana.
QbaJak napisał/a:
Dlatego pytam po co jeszcze jedna IDENTYCZNA

A tak dla jaj :?
Sayoko napisał/a:
Dzięki. Ja też Cię lubię.

Buahahahahahahahahah jogurt! :lol:

Temat według mnie zakończony.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 21:17   

QbaJak napisał/a:
najbardziej przeraz mnie jednak mysl ze na forum dojdzie do kolejnego podzialu - jeden juz za soba mielismy i pozegnalismy Rythina

Gwoli wyjaśnienia:
Podział ten miał miejsce na "pierwszym" twoj.necie, kiedy to obok UAM (wtedy jeszcze jako dział na forum literackim) powstało drugie forum pratchettowe (Żelazna Kula z Kolcami), zasadniczo nastawione na "luźne" dyskusje.

Zobaczcie, które forum teraz czytacie i wyciągnijcie wnioski.

Co do zarzutów o tworzenie "zamkniętego kręgu":
Czy nie wydaje się Wam, że obok tego naszego "kółka wzajemnej adoracji" powstaje "kółko kadzenia, lizania sie po ogonach i słodzenia" w dziale CA?
Nie wiem, które gorsze.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 21:22   

A jaka między nimi różnica? Ja tu dostrzegam tylko nieco wiekszą subtelność nazwy pierwszego.
Dobranoc wszystkim.
Lecz on siedział, a siedząc siedział i siedział jakoś tak siedząc, tak się zasiedział w siedzeniu swoim, tak był absolutny w tym siedzeniu, że siedzenie, będąc skończenie głupim, było jednak zarazem przemożne.

Gombrowicz, który wielkim pisarzem był

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 21:26   

Krejt, jak to ująłęś, kadzenie, liazanie po ogonach i to wszystko po pierwszysch przejawach tego zjawiska zostało zabronione. I w sumie potem, oprócz słów uwielbienia, co jest zawsze rzeczą normalną przy takiej okazji (popatrz jak ktos umieścił jakiś zswój ryzunek) pojawiały się głosy: to jest nie tak, to bym zmieniła, itd..
Więc, może sie wydawać, że stoje jako obrońca, ale nie, wyłącznie jako entuzjasta-obserwator i tak jest w postach. Posty nie kłamią :wink:

Ja nie mogę zrozumieć jednej rzeczy, (oprócz pytań w poprzednim poście) dlaczego FF nie mogą istnieć na takiej samej zasadzie jak fan arty, czytaj rysunki ,malowidła. Rozumiem czemu wzbudzają niechęć i takie głosy. Ale czemu ,mimo tego iż są pracą fanowską to nie ma dla nich miejsca. I nawet nie chodzi mi o regulamin, bo nie pamietałęm żę jest tam wpis o ff. I czemu mam wrażenie, ludziie oceniają je ,nieprzeczytawszy uprzednio????

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 7 Lipiec 2005, 22:44   

Qba, jako, ze odniosles sie do mojej wypowiedzi to spiesze z wyjasnieniem.
Napisalem, ze do powstania podforum (bo chyba tak mozna to nazwac) CA odnioslem sie sceptycznie. Dla mnie moglby zostac jeden temat, bo wtedy nie bylo wysypu tylu ff. Nie jestem zwolennikiem zakazy umieszczania fanfikow na forum, sam ich raczej nie czytam, ale rozumiem, ze kogos to moze interesowac.
Jestem za to przeciwny formie samouwielbienia, gdzie kolko wzajemnej adoracji lize sie po ... (jak to juz wczesniej ujalem).
Ty dosadnie ujales to, ze nie sa to dziela sztuki, ja troszke delikatniej piszac, ze do kazdego bez problemu mozna sie przyczepic (wbrew temu jak zostaly zkomentowane).

Zgadzam sie, ze jesli forum ma sie przeksztalcic w miejsce gdzie pisze sie wiecej fanfikow niz zwyklych postow, ktore wprowadzaja cos do dyskusji, to nalezy temu zapopiegac. Jednak jesli CA sie zmieni (co prawda nie wiem, po co wtedy oddzielne podforum...) to bedzie dobrze. Zamieszczajcie tylko to, co sami po uprzednim przeczytaniu pare razy i przetrawieniu uznacie za dobre. W takim wypadku sytuacje sie zmieni.

Rozumiem Qba twoja irytacje, tylko mysle, ze najlepiej bedzie znalezc jakis kompromis, zloty srodek.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2005, 01:27   

Drogi SStefanie do puszczenia nerwów to mi jeszcze daleko i zapewniam Cie ze wczoraj zdenerwowany bylem o wiele bardziej za co zreszta dostalo sie Kor!

Moze jestem ignorantem - kolka wzajemnej adoracji wokol siebie nie zwauwazylem i nie lize nikomu ogona bo tak trzeba... jako staly bywalec forum, a za takiego sie uwazam, mam juz wyrobione zdanie o UAM i nie usmiecha mi sie go zmieniac tylko dlatego, ze komus akurat masowo zachcilo sie ficow

Moze zajme sie teraz GÓWNO WARTYM - po pierwsze minelo niecle 12 godzin odkad przeczyatlem FF a dla mnie caly ten bajzel zlal sie w jeden WielkiFikFiction i jakbym mial teraz powiedziec ktory byl o czym to nie bylbym w stanie, jedyne co udalo mi sie zapamietac to ze jeden byl pisany wierszem w aktach (jakby na deski sceny przygotowany?)- ale jako ze za dramatem nigdy nie przepadlem to tez do gustu mi nie przypadl
- po drugie masa roznorakich bledow stylistycznych, ortograficznych, interpunkcjinych itp. - purysta jezykowaym nie jestem, sam pisze czesto z bledami, ale sa to glownie posty wiec az takiej uwagi do nich nie przywiazuje - nad bledami nie bede sie juz rozwodzil jako ze jest juz odnosnie tego punkt w CA regulaminie
- po trzecie, jak juz pisalem nie bede sie czepial szczegolikow, bo by mi nocy nie starczylo wiec przejde do....

- po czwarte, i chyba najwazniejsze w GOWNO WARTYM, zaden z fickow nie stworzyl w zasadzie nic swojego, opieraly sie one glownie na niedopowiedzeniu tego co, brzydko mowiac, "sprzedal" nam Pratchett w dotychczasowych ksiazkach, wiekszosc "gorlnolotnych" mysli (rozwiniec) byla nieuadna kopia mysli (rozwiniec) Terryego, co dodatkowo dalo sie odczuc przy zenujaco niskim poziomie reszty

z powyzszego wynika, ze zaden z fickow, nie ma szans sie obronic jako "samoistna historia" obrana ze bohaterów ŚD, a to tylko dlatego ze zadna tak na prawde nie stworzyla nic SWOJEGO - wybaczcie, ale historie o Jasiu zbierajacym patyki to i ja umiem napisac, a z pisaniem mam tyle wspolnego co pisze na tym forum

dlatego skwintowalem to dwoma slowami GOWNO WARTE, i dopoki Wasze FF beda przedstawialy tylko glupie historie, tak walsnie bede je ocenial, i nie obchodzi mnie ze niektorzy uwazaja to za zbyt dosadne

Kormaciek, co do Twojego pytania odnośnie FanArtow - mysle ze narazie nie ma na nich nagonki, tylko dlatego ze w porownaniu z FF stoja w spoczynku, rozuemiem wklejanie swoich artow, i podoba mi sie ze ludzie potrafia chwycic za kredki mimo ze ja nie wiem do czego one sluza, ale jesli powiedzmy za 2 dni pojawi sie wysyp fanartow i beda mu towarzyszyc rownie silne "uchy,achy - daj wiecej" to mozesz byc pewien ze bede pierwszy ktory zacznie protestowac,
no i zeby bylo ciekawiej FA nie rozwija sie w 11 wątkach równocześnie, dzieki czemu jest tez mniej irytujacy

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2005, 08:55   

QbaJak napisał/a:
po drugie masa roznorakich bledow stylistycznych, ortograficznych, interpunkcjinych itp. - purysta jezykowaym nie jestem, sam pisze czesto z bledami, ale sa to glownie posty wiec az takiej uwagi do nich nie przywiazuje - nad bledami nie bede sie juz rozwodzil jako ze jest juz odnosnie tego punkt w CA regulaminie
- po trzecie, jak juz pisalem nie bede sie czepial szczegolikow, bo by mi nocy nie starczylo wiec przejde do....

- po czwarte, i chyba najwazniejsze w GOWNO WARTYM, zaden z fickow nie stworzyl w zasadzie nic swojego, opieraly sie one glownie na niedopowiedzeniu tego co, brzydko mowiac, "sprzedal" nam Pratchett w dotychczasowych ksiazkach, wiekszosc "gorlnolotnych" mysli (rozwiniec) byla nieuadna kopia mysli (rozwiniec) Terryego, co dodatkowo dalo sie odczuc przy zenujaco niskim poziomie reszty

z powyzszego wynika, ze zaden z fickow, nie ma szans sie obronic jako "samoistna historia" obrana ze bohaterów ŚD, a to tylko dlatego ze zadna tak na prawde nie stworzyla nic SWOJEGO - wybaczcie, ale historie o Jasiu zbierajacym patyki to i ja umiem napisac, a z pisaniem mam tyle wspolnego co pisze na tym forum

a ni eprościej było to napisać pod konkretnym FF, tak co by wyrazić swój, dosadny czy niedosadny, to nie ma znaczenia teraz, pogląd, który podciąłby może skrzydła, zmusił do przemyślenia nad ewentualną kontynuacją, jej sensem, formą?? To właśnie jest wg mnie konstruktywna krytyka Qba, to co teraz poczyniłeś :wink: , a nie krótkie posty wcześniej, jedno ,dwu-zdanoiwe - to jet gówno warte. Przecież OCZYWISTE jest, że każdy ma do tego inny stosunek, i jedenmu będzie się podobało, a drugiegu nie. Niech to tylko przełoży się na rzeczowe słowa krytyki, lub pochwały. Uff.

QbaJak napisał/a:
rozuemiem wklejanie swoich artow, i podoba mi sie ze ludzie potrafia chwycic za kredki

No ja też rozumiem, i też nie wiem do czego służa i też rozumiem, że chwytają za klawiaturę i piszą FF.

QbaJak napisał/a:
ale jesli powiedzmy za 2 dni pojawi sie wysyp fanartow i beda mu towarzyszyc rownie silne "uchy,achy - daj wiecej" to mozesz byc pewien ze bede pierwszy ktory zacznie protestowac,

W CA już tak nie będzie za sprawą regulaminu, takie coś będzie po prostu wyrzucane, zresztą nie sądzę, żęby ktokolwiek teraz po tej dyskusji czegoś takiego sie dopuścił. Wogóle chylę czoło przed tym, któy napiszę teraz pierwszy ff po burzy i weźmie sobie dodatkowo do serca tą rozmowę i wyciągnie uprzednoi wnioski z niej - czytaj ff będzie oryginalny, nie będzie kalką Pratchett'a i będzie miał cos do przekazania [czyli to co też jest ujęte w Regulaminie w pkt. 4]

Co do FA, to nie jest ich tak mało, jeśli spojrzysz do tematu, tylko po prostu z samej natury, do FA wkleja się link. Gdyby była stronka z FF, też można wlkeić link i ewentualnie podyskutować na forum, gdyby na stronie z FF nie było jakiegoś miejsca do dyskusji. Tylko nie chce nikomu nic sugeroawć, tak jak Stetler w związku z tą sprawą.

QbaJak napisał/a:
FA nie rozwija sie w 11 wątkach równocześnie, dzieki czemu jest tez mniej irytujacy

Wg mnie, byłby bardziej irytujący, gdyby te wszystkie ff, któe powsatły, zgromadzone były w jednym temacie. Nie wyobrażam sobie przekopywanie się przez taki temat i ewentualnych opinii o danym ff. A wiadomo, po deszczu są grzyby - po utworzeniu CA wysypały się ff, które i tak sądzę wysypałyby się i tak.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2005, 11:33   

Cytat:
To właśnie jest wg mnie konstruktywna krytyka Qba, to co teraz poczyniłeś Wink, a nie krótkie posty wcześniej, jedno ,dwu-zdanoiwe - to jet gówno warte.

Kor! a gdzie ja popełniłem jednozdaniowy post krytukujacy jakikolwiek fanfic? No i walsnie nie proscie bylo pod konkretnym FF bo rownie dobrze moglbym poslugiwac sie metada Ctrl+C Crtl+X i wtedy znowu by bylo ze nie jest to konstrkutywna krytyka

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 8 Lipiec 2005, 15:00   

Cytat:
Nie rozuemiem takze oburzenia [ff]-entuzjastow na propozycje Krejta o przeniesienia calego CA na strone Blade, jak dla mnie pomysl genialny zwlaszcza ze CA ewidentni mi tu przeszkadza, a powstaje nowa stronka ktora wedlug zalozen autora ma miedzy innymi zawierac

Cytat:
Galeria - Fan Arty, Galerie Josha, Kidbyego, innych ludzi.
Newsy - Nowości ze Świata Terrego
Spolszczone ( nazwa robocza ) - spolszczone wywiady, artykuły o świecie dysku. Może się uda grę jakąś spolszczyć ? Zobaczymy
Texty - Przeróżne Artykuły na tematy związane z ŚD i Terrym, Ff
Download - do ściągnięcia bdzie gra discworld, skiny do gg winampa, muzyczki i inne bajery.

Specjalnie wytluscialem "niektore" watki - tytlko dlatego zaby napisac ze jak na moje wywiazuja sie z nich stronki Settlera i Vantiego (kolejnosc przypadkowa - wybaczcie chlopaki) i znakomicie(?) uzupelniane przez nasze forum

Dlatego pytam po co jeszcze jedna IDENTYCZNA strona skoro mozecie zrobic glownym watkiem strony walsnie FF, skoro juz teraz pojawiaja sie glosy niezadowolenia ze FF ciagnie sie walsnie na UAM

Aha, chcesz więc powiedzieć, że moja stronka będzie kopią jakiś stronek, i nie wniesie nic nowego ? IDENTYCZNA to mocne słowo. Może pod kilkoma względami będzie taka sama, ale zapewniam was, że zanjdzie się na niej sporo nowych rzeczy.

Na przykład :
/ Wiek bohaterów, postaci + inne artykuły. Myślicie że będą takie same jak na innych stronkach ?
/ Spolszczone Wywiady, Artykuły ( trudno w to uwierzyć, ale nie wszyscy znają angielski ) /
/ Forum. Wątpie żeby dorównywało temu, ale zawsze będzie - z 2 postami, ale będzie :mrgreen:
/ Forum Fanfikowe - Odetchniecie wtedy z ulgą ?

Aha - Ja serio, nie jestem jakimś wielkim maniakiem tych ff. Wolę mieć normalną dyskową stronkę - ale jeżeli już musi być, to postaram się zrobić forum ffikowe.
...
No coments... please.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2005, 18:08   

QbaJak napisał/a:
Kor! a gdzie ja popełniłem jednozdaniowy post krytukujacy jakikolwiek fanfic?

No w przedostanimi poście właśnie nie, a wcześniej, to że gie warte i gie warte.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi