Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
3 Grudzień 2007, 00:02
Zimistrz
Autor Wiadomość
Fristron 

Wysłany: 29 Styczeń 2008, 00:12   

Skończony przedwczoraj.
Różnica w poziomie tłumaczenia wgniata w ziemię. WC i KPN czytało się przyjemnie, Zimistrza pochłaniało się fantastycznie. Może i nie ma w nim tylu mądrości, co w tradycyjnych książkach ze ŚD, ale niesamowicie wciąga.
Acha, i ser Horacy wymiata :mrafroamerykanin: .

Liia 

Wysłany: 29 Styczeń 2008, 14:21   

Na Katedrze ogłoszono konkurs, w którym do wygrania jest Zimistrz. Kto jeszcze nie nabył może pokusić się o odpowiedzi na pytania :) Kto nabył, a ma chęć na drugiego, też może :P

konkurs

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 29 Styczeń 2008, 16:19   

Fristron napisał/a:
Skończony przedwczoraj.
Różnica w poziomie tłumaczenia wgniata w ziemię. WC i KPN czytało się przyjemnie, Zimistrza pochłaniało się fantastycznie. Może i nie ma w nim tylu mądrości, co w tradycyjnych książkach ze ŚD, ale niesamowicie wciąga.
Acha, i ser Horacy wymiata :mrafroamerykanin: .

Pytanie na ile to jest kwestia tłumaczenia (niczego nie ujmując PWC-owi of course), a na ile po prostu treści tych książek. Ja wszystkie trzy wymienione tytuły przeczytałem w oryginale i pierwsze dwie były dla mnie średnie, zdecydowanie poniżej przeciętnego poziomu dyskowego, a ostatnia naprawdę fajna. I o ile od początku nie należałem do zagorzałych miłośników Tiffany Aching (i to nie znając w ogóle polskiego tłumaczenia), o tyle na I shall wear midnight będę czekał z dużym zainteresowaniem.

Moje Dziewczęta updated!

beladonna 
VIP

Wysłany: 29 Styczeń 2008, 23:09   

Przeczytałam ;) I tak mi sie Zimistrz spodobał, że w końcu zmierzyłam się z dwiema poprzednimi częściami o Tiffany vel Akwili. I mnie też nasuwa się myśl: ile w polskim tłumaczeniu dyskowej serii jest Pratchatta a ile robi nasz nadworny tłumacz?

michaelangelo 

Wysłany: 7 Luty 2008, 10:49   

mi tam sie za bardzo nie podobał. poprzednie książki były lepsze

Uboot 
Moderator

Wysłany: 7 Luty 2008, 11:24   

Cytat:
mi tam sie za bardzo nie podobał. poprzednie książki były lepsze

Ja sie jeszcze nie zabrałem, a na horyzoncie Straż Nocna.

Niech sobie Zimistrz stoi na półeczce i czeka na tłumaczenia wcześniejszych części w wykonaniu Piotra.
Nie będę sobie psuł historii czytając ją od końca. :wink:

aschar 

Wysłany: 7 Luty 2008, 12:49   

Ale czytając najpierw KPN i WC (hehe:P) nie jest aż tak ciężko przeczytać Zimistrza... Wystarczy się na początku odpowiednio nastawić na zmianę imion. I jest dobrze.
Mnie na przykład przyjemnie się czytało, a dwie pozycje poprzednie prześmigałem wcześniej...

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 7 Luty 2008, 14:32   

A ja przeczytałam Zimistrza bez męczenia się z poprzednimi częściami i nie uważam, że poznałam historię od końca. W książce jest oddzielna, autonomiczna opowieść o Tiffany, a co do nawiązań do poprzednich części, to bardzo przydały się wytłumaczenia, które Pratchett zwykle wrzuca na marginesie opowieści. Jedynym mankamentem jest to, że teraz naprawdę chcę przeczytać poprzednie książki, ale... tylko w tłumaczeniu PWC.

aschar napisał/a:
Wystarczy się na początku odpowiednio nastawić na zmianę imion. I jest dobrze.

Nie, nie wystarczy. Tutaj chodzi nie tylko o nazewnictwo, także o styl pisania, który DMG zmieniła, kierując książki do dzieci.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 7 Luty 2008, 15:39   

Polecam zatem wcześniejsze pozycje w lengłydżu. Naprawdę, napisane są relatywnie prostym językiem, nie trzeba się bać, w końcu prawie każdy się uczy/ł angielskiego przez lata liceum i studiów, hm? Natomiast nie zmienia to faktu, że IMO obie są znacząco słabsze od Zimistrza, także w oryginale.

Moje Dziewczęta updated!

aschar 

Wysłany: 7 Luty 2008, 16:58   

Mówcie co chcecie :) Ja i tak będę twierdzić swoje :P
A fakt faktem, muszę zgodzić się z Apaczykiem, obie poprzednie są słabsze od Zimistrza. Ale to pewnie przez adresatów :)

Buahaha 

Wysłany: 21 Luty 2008, 12:16   

Zimistrz to świetna powieść. W końcu marka Pratchetta. Polecam tym, którzy nie czytali.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 23 Luty 2008, 09:24   

W końcu i mnie dane było przeczytać Zimistrza. Jakie wrażenia? Jak najbardziej pozytywne - książkę się czyta lekko i przyjemnie. I do tego szybko - może nawet trochę za szybko ;) Jedyne zastrzeżenie jakie mam co do książki, to odniosłem wrażenie jakby między przedostatnim a ostatnim rozdziałem brakowało czegoś (kilku stron czy może nawet całego rozdziału). Odniosłem wrażenie, jakby PTerry troszkę za szybko zakończył całą opowieść... Ale ogólnie jest bardzo dobrze. Czekam na kolejne książki z Tiffany w tłumaczeniu PeWuCe ;)

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

nAzGuL22 

Wysłany: 17 Kwiecień 2008, 15:40   

Ja skończyłem dwa dni temu czytać zimowego mistrza i szczerze mówiąc jestem bardziej zadowolony niż z poprzednich części serii związanych z Tiff. Co więcej faktycznie tłumaczenie Zimistrza jest naprawdę dobre, humor jest wściekle dobry a kwestie feeglów tłumaczone na gwarę jakże polskopodobną (śląski, kaszubski i inne ) jest świetne i naprawdę nadaje temu prawdziwie humorystyczny ton i przyśpiesza momentami samą fabułę. Zresztą wcześniej , przy poznawaniu feegli byłem trochę zawiedziony, chyba dlatego, że wcześniejsze tłumaczenia nie wykorzystywały możliwości , jakie dają te niebieskie diabły wcielone. Pomimo tego, że początkowo wydawało się że nie odegrają dużej roli w zimistrzu to potem praktycznie poprowadzili akcję do samego końca (jak zwykle zresztą wcisnęli się tam, gdzie nikt ich nie chciał, a każdy potem dziękował, że byli).

Ważne że dobrze się czyta i śmiechu dużo.

I zgadzam się z przedmówcą, też odniosłem wrażenie jakby Pratchett za szybko chciał skończyć Zimistrza.

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 17 Kwiecień 2008, 15:45 ]
No, ty na pewno nie lubisz kończyć zdań za szybko -_- . Słyszałeś może o takim wynalazku, jak przecinki?

nanom 

Wysłany: 6 Sierpień 2008, 01:56   

Wiem, że zazwyczaj największe kłótnie w przypadku serii o Tif idą o tłumaczenie. Szczerze? O niebo lepsze niż poprzednie, ale nadal czegoś brakuje. Raz że zdążyłem się przyzwyczaić do wcześniejszych wersji imion i zmiana w pierwszej chwili była dla mnie dziwna, a dwa że Feegle mówiące po góralsku do mnie nie trafiają. To przez wizerunek górala utrwalony w kulturze - kierpce, ciupaga i czarny kapelusik z piórkiem jakoś mi nie przystają do brudnych, cuchnących, pijanych i wojowniczych Szkotów w kiltach. W sumie to i tak najlepszy oryginał ;)
Co do całej reszty - na zdrowie samej Tif wyszło spotkanie z nianią Ogg, natomiast jakoś irytowało mnie to jej niesłychanie dobre serduszko ("och, pomóżmy Annagrammie", grrr). W zasadzie to jak zwykle - całą książkę przeczytałem dla Feegli. Mam nadzieję, że I Shall Wear Midnight utrzyma poziom i zgrabnie zakończy całą serię.
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Odpowiedz do tematu