Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Discworld RPG
Autor Wiadomość
Niania_Ogg
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2005, 22:29   

Ja myślę, że mogłoby to być ciekawe i oddawałoby bardzo Pratchettowskie założenia :) Tzn uważam, że ludzie patrząc na system ŚD doszukiwalby się nieco humoru

Erpegis 

Wysłany: 15 Luty 2005, 22:56   

Wiecie, ja nie chce zapeszac... Ale jak wy chcecie to zrobic? Spis tresci? Grywalnosc? Na czym bedzie polegac gra?
Mam i grywam w GURPS: Discworld, i ta gra liczy sobie jakies 200 stron, i w zaden sposob nie wyczerpuje tematu dysku... Zwlaszcza ze to tylko dodatek, bez mechaniki...
A opis swiata juz jest. Nazywa sie Discworld Companion i jest swietna ekcyklopedia SD.

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2005, 23:32   

Jak zamierzam to zrobic? Bardzo prosto, mam zamiar zebrac ekipa, ktora napisze podrecznik! Genialne w swej prostocie prawda? Podrecznik (jak pisalem) tworzy sie nawet przez kilka lat, moje ambicje sa takie, zeby opracowac przynajmniej podstawy w ciagu roku. Mechanike, opisy swiata (geografia), przedmioty, polityka itd itp. O ile mechanika to niezly orzech do zgryzienia, o tyle reszta to juz opisowka i bazowanie na wyobrazni. Niby brzmi banalnie prawda? Ale nie jest. Mam niejakie doswiadczenie z adaptowaniem swiatow do systemow RPG, wiem, ze jest ciezko, wiem, ze moze sie nie udac. Ale nie moge byc pewien, ze nie wypali, jesli nie sprobuje. Moje ambicje siegaja duzo dalej niz do stworzenia Discworld RPG, ale od czegos trzeba zaczynac prawda? Mysle, ze nawet jesli wiele nie osiagniemy, to z pewnoscia bedziemy sie swietnie bawic.
Nie rozumiem natomiast pytania 'na czym bedzie polegac gra'. Po twojej ksywie wnioskuje (takie mi sie przynajmniej nasowa skojazenie), ze masz pewne obycie z grami RPG, wiec nie musze ci chyba tlumaczyc na czym one polegaja ;) .

Settler - nie chce udziwniac. Mysle, ze na poczatek zaadaptowanie tego, co stworzyl Terry jest dostatecznym wyzwaniem, a tam przeciez humoru nie brakuje! Przejawia sie on wszedzie, nie tylko w wydarzeniach z ksiazek, ale i w postaciach i realiach swiata. Mysle, ze nie ma sensu na sile probowac wciskac jakichs humorystycznych watkow, gdy dysponuje sie takim arsenalem juz gotowych elementow do wykozystania.

Krejt - dwa slowa dla Ciebie: Dziekuje bardzo :]. Ale to dopiero po maturze ;)

Vanti 
Moderator

Wysłany: 17 Luty 2005, 20:44   

Pomysl fajny, ale na pewno nie bedzie latwo. IMO moznaby zaadaptowac mechanike z GURPSa. I nie mowie tu o "zerznieciu" wszystkiego jak leci, ale po prostu przeksztalcenie istniejacych zasad na wlasne potrzeby.

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Niania_Ogg
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2005, 20:52   

Zastanawiałam się jeszcze na mapą Dysku. Jeśli będziemy chcieli ją umieścić to zapewne nie będzie to mogła być nasza oryginalna...a bynajmniej to chyba nie miałoby sensu robić własnej.

Blek_Rajder 

Wysłany: 17 Luty 2005, 21:52   

Hmmm. Nie wiem, czy będę miał czas wziąć się i pomóc Wam w tworzeniu Discworld RPG, bo mam dość dużo na głowie, a kiedy pisałem o chęci pomocy to zapomniałem o tym. Postaram się pmóc w jakiś sposób, ale niczego nie gwarantuję.

http://www.last.fm/user/blekrajder/

Szczery 

Wysłany: 9 Kwiecień 2005, 21:43   

To kiedy masz w końcu te egzaminy czy co tam?
A może wszyscy już zapomnieli?
...drzemią."

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 24 Kwiecień 2005, 22:11   

Jutro zdaje ustny polski, koniec moich matur nastapi w polowie maja, aczkolwiek pewne sprawy rodzinne (przeprowadzka) moga przedluzyc okres mojej nieaktywnosci (do czasu podlaczenia neta). Nie martwcie sie, nie zapomnialem ;)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 18 Lipiec 2005, 00:02   

A ja przyznaję, zapomniałam... I chyba wszyscy już też, skoro tu lipiec nadszedł, a z projektu nici...

mort 

Wysłany: 26 Sierpień 2005, 23:13   

Witam.niby dopiero co przybyłem na to forum i nie powinienem sie panoszyc,ale moze wypadałoby zrobic jakas synteze tego wszystkiego.od ostatniego posta troche mineło,ale napewno mozna to jakos ruszyc do przodu.jak pewnie wielu RPG-SD-fanow myslalem nad system Discworld. Dwa razy z bratem cos zaczelismy klecic, w szufladzie obok mnie leza tego 'papierowe' owoce.nic takiego przykladowa karta postaci, umiejetności.jak sie zbiore to przepisze na kompie i podrzuce ci Barraketh.co?

Teraz pare kwestii:
1. Mechanika (ja myslalem o k8, bo tak oryginalnie i bliżej ŚD.)
2. Ew. brak mechaniki :mrgreen: , czyli postawienie na narracje.
3. I tutaj drugi punkt jest jak znalazl,bo zebranie potężnego opisu calego Dysku(geografia itp.),to kupa roboty, a jak do tego ma dojsc nowa mechanika to moze byc nieciekawie.
4. Ustalenie grywalnych ras/gatunkow.Tylko ludzie?czy lepiej cala wzglednie myslaca 'menażerię' Dysku?osobiscie jestem za drugim rozwiazaniem.
5. Ustalenie profesji (Warhammer sie kłania :D ), i decyzja czy wogole je jakos okreslac, czy zostawic to w gestii gracza.

to tylko kilka takich ogolnikow i najlepiej jakby ktos z autorytetem w jakis sposob rozdzielil obowiazki bo stwierdzenie 'Ja moge pomóc', bez obrazy, ale wcale nie pomaga.uch...
C.D.N......
~~~~~~~Dzień później~~~~~~~~
czyżby nagle zainteresowanie spadlo do drastycznego zera?tak tylko pytam bo za kilka dni sie wakacje kończa.

~~~~~~~Kolejny dzień później~~~~~~~~
moje C.D.N. nie oznaczalo ze napisze cos od razu :| ,tak tylko myslalem ze moze ktos tu zajrzy... :-s

Fajer 

Wysłany: 30 Marzec 2006, 13:04   

Cytat:

mysle, że to by był dobry pomysł. Sesje toczone nie są IMHO zbyt fajne...

"Steal five dollars and you were a petty thief. Steal thousands of dollars and you were either a government or a hero." - Terry Pratchett, Going Postal

wotd 

Wysłany: 2 Listopad 2006, 10:22   

Widzę, że temat umarł śmiercią naturalną, więc spróbuję go troszkę reanimować :) Bo pomysł z własnym RPG opartym na ŚD jest rewelacyjny i szkoda żeby tak po prostu o nim zapomnieć :)

Cytat:
Cytat:
mysle, że to by był dobry pomysł. Sesje toczone nie są IMHO zbyt fajne...

Oj to zależy :) Jeśli nie przesadza się z turlaniem kostek, to takie zdanie się na los przynosi większą frajdę niż poleganie tylko na MG :) Przykład: w D&D jest zdaje się profesja Dziki Mag (nie znam dokładnie tego systemu przyznam się od razu). Jest ona o tyle ciekawa, że podczas rzucania czaru przez takiego maga istnieje pewne prawdopodobieństwo, że czar będzie zupełnie inny niż zamierzony. Tego bez kostek tak naprawdę nie da się zrobic :) A jeśli przenieść coś takiego do naszego RPG... zabawa byłaby świetna :P
Pomysł z mechaniką opartą na k8 jest naprawdę super :) chociaż może lepiej k7a :P Szkoda tylko że k8 są raczej mało popularne...
Co do samego systemu, to ŚD dysponuje naprawdę wieloma możliwościami... pomysł jaki mi wpadł do głowy to połączenie w pary zdolności i gdy jedna z nich by się zwiększała, druga traciłaby na wartości. Przykład: postać mogłaby mieć zdolność odpowiadającą za szybkośc poruszania się i umiejętności rzucania czarów. Podczas gdy taki Rincewind czarować nie umie kompletnie, dość szybko i bez dyskusji bierze nogi za pas i to mu wychodzi :) Inni magowie z NU raczej dyskutują w obliczu niebezpieczeństwa... :) Pomysł o tyle ciekawy, że jeszcze chyba nie wykorzystany w żadnym systemie :P (zgaduję... nie jestem na bierząco :D ). Inny możliwy przykład to: Charyzma <-> Straszliwe Kopnięcie w Krocze (Marchewa ma posłuch, Noobs raczej wolałby drugie rozwiązanie :P ),
Zachęcam wszystkich do zgłaszania własnych pomysłów :) gdyby się ktoś za tworzenie systemu wziął, miałby skarbnicę możliwości :)

Fajer 

Wysłany: 2 Listopad 2006, 17:01   

Nie no racja... ten element zaskoczenia ubarwia grę oczywiście, pod warunkiem, że jest stosowany z umiarem :)

"Steal five dollars and you were a petty thief. Steal thousands of dollars and you were either a government or a hero." - Terry Pratchett, Going Postal

wotd 

Wysłany: 2 Listopad 2006, 17:27   

ano :) Żadne skrajności nigdy nie są dobre :)

skrajna 

Wysłany: 21 Luty 2007, 20:45   

a ja gram, a ja gram! :mrgreen:
po żmudnych poszukiwaniach udało mi się skompletować drużynę, namówić na mistrzowanie mojego kochanego braciszka [fanatyk Pratchetta od lat dobrych paru, już nawet pratchettyzmami gada :lol: ] i GRAMY! jak na razie idzie świetnie, zobaczymy jak dalej, ale jesteśmy dobrej myśli, mamy kreatywnego Mistrza i ogólnie jest fpyte, także polecam. :)

aha, ogłoszenie do ludzi z okolic Lublina:
ktoś chętny, żeby się przyłączyć do drużyny?
gramy wg GURPSa, w druzynie mamy mnie - Rhiannę [czyli człowiek, trochę niewydarzona aktorka], nieumarłego konserwującego się solą i spirytusem [Zakk, lat 40 + 120 ;) ] i kobietę-wilkołaka. jesteśmy otwarci na propozycje. :mrgreen:

[ Komentarz dodany przez: Vanti: 22 Luty 2007, 10:17 ]
Zabrzmiało to, jak ogłoszenie matrymonialne :perv:
jeśli z Tobą, to drogę bez butów
i płaszcza... :mrgreen:

skrajna 

Wysłany: 22 Luty 2007, 16:44   

a co, Vanti - jesteś zainteresowany? :twisted:
jeśli z Tobą, to drogę bez butów
i płaszcza... :mrgreen:

Odpowiedz do tematu