Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Cytaty w sygnaturce...
Autor Wiadomość
3żyk 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 18:22   Cytaty w sygnaturce...

Na początku, jako że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się przywitać z wszystkimi.

Mam nadzieję, że temat zakładam we właściwym dzialę.

Całą koncepcję i sposób działania opiszę za chwilę, edytując post, tylko chcę najpierw założyć temat, żeby sprawdzić, czy to, co chcę zaprezentować, działa poprawnie na tym forum.

EDIT:

Od jakiegoś czasu uczę się PHP (jest to w zasadzie mój 3 język, po C++ i C#) i jako wielki fan Pratchetta wpadłem na pewien pomysł, który pozwoli mi powtórzyć wiadomości i równocześnie stworzyć coś co może się komuś spodobać (chociaż to stwierdzenie pewnie ulegnie brutalnej weryfikacji).

Zintegrowana z PHP biblioteka GD pozwala na dynamiczne tworzenie obrazków. W praktyce oznacza to, że za każdym razem, gdy użytkownik będzie pobierać grafikę z danego adresu, jej wygląd może być zupelnie inny.

Wpadłem wieć na pomysł, żeby napisać skrypt, który, korzystająć z bazy plików tekstowych, będzie wczytywać losowy cytat, wraz z informacją o autorze i tytule. To co akutalnie widać w moim podpisie to bardzo wstępna wersja tego skryptu zaopatrzona w pięć cytatów ze "Straży Nocnej" (odświeżcie stronę kilka razy, zobaczycie, że cytat się zmienia). Planowo skrypt mam posiadać wygodny panel administracyjny (rozważam aplikację w C# i .NET lub panel w PHP) pozwalający zarządzać cytatami, wprowadzać różne rodzaje tła, wybierać czcionki i kolorystykę.

Z chęcią usłyszę wszelkie rady na temat zmian w skrypcie, jak i również udostępnię i pomogę w instalacji jego aktualnej wersji w celach testowych.

LeeLa 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 18:52   

wszystko fajnie, ale ten tekst jest (przynajmniej dla mnie) prawie nieczytelny, nie wiem czego to wina, ale część literek jest jakby wybrakowana

3żyk 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 18:54   

Hmm... a kliknij na obrazek i sprawdź czy w wyświetlonym okienku jest czytelny. Forum go chyba trochę zmniejsza, więc będę musiał się pobawić czcionką.

LeeLa 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 19:03   

w wyświetlonym jest ok :) nie dało by się też tego wyśrodkować? Kiedy miałeś krótki cytat był on w lewym górnym rogu słabo widoczny, zwłaszcza, że literki są dość małe i na tym tle trzeba się dobrze przypatrzeć, żeby przeczytać.

Z drugiej strony, ja mam wadę wzroku a nie wiem gdzie są moje okulary, więc niech się ktoś inny wypowie :mrgreen:

3żyk 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 21:33   

Poprawki naniesione. Zmienił się trochę kształt obrazka, ale nie moja wina, że skrypt forum uparcie zmniejsza wszystko szersze niż 400 pikseli. Optymalnym rozwiązaniem była by chyba wysokość dostosowująca się do cytatu i pewnie w tym kierunku będę zmierzał. Jeżeli widoczne napisy są dalej niezbyt czytelne to proszę o taką informację, będzie trzeba zmienić wielkość lub krój czcionki.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 22 Marzec 2008, 21:52   

Mi się nie podoba, że to takie duże jest. Lepiej by było z mniejszym obrazkiem i krótszymi cytatami, bo to potem utrudnia czytanie forum.

ciacho00 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 21:56   

Ja tu widze pewne niedociągnięcie: nie widać wszystkich literek, tzn. ostatni wyraz z danej linijki nie zawsze jest widoczny, tak jakby nie miescił sie w ramce.

3żyk 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 22:21   

Krasnola: Patrz mój poprzedni post.
ciacho00: Będę wdzięczny za zrzut ekranu, bo u mnie jest ok.

ciacho00 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 22:50   

http://img167.imageshack....ge=sygnaow6.png

Majstrowałeś coś przed chwilą? Bo teraz juz po problemie. A screena pokazuje zeby nie bylo ze sie czepiałem bezpodstawnie :mrgreen:

3żyk 

Wysłany: 22 Marzec 2008, 23:02   

ciacho00 napisał/a:
http://img167.imageshack.us/my.php?image=sygnaow6.png

Majstrowałeś coś przed chwilą? Bo teraz juz po problemie. A screena pokazuje zeby nie bylo ze sie czepiałem bezpodstawnie :mrgreen:

Majstrowałem, ale dobre 10 minut przed twoim postem mówiącym, że jest problem, więc się zdziwiłem. To ucinanie jest efektem tego, że biblioteka sama nie dzieli tych tekstów, więc je ręcznie dzielę. Odpowiednie funkcje dzielące w drodze :)

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 23 Marzec 2008, 10:49   

Mi się podoba. Tylko jest to za wysokie. Zmniejsz wysokość obrazka i zobacz efekty.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 23 Marzec 2008, 13:59   

3żyk napisał/a:
Krasnola: Patrz mój poprzedni post.

3żyk napisał/a:
ptymalnym rozwiązaniem była by chyba wysokość dostosowująca się do cytatu i pewnie w tym kierunku będę zmierzał.

Kormaciek napisał/a:
Mi się podoba. Tylko jest to za wysokie. Zmniejsz wysokość obrazka i zobacz efekty.

To cały czas kręci sie wokół tego samego. Ale nawet jak zrobisz dopasowujące się, a cytaty będą długie, to będzie źle się przeglądało forum. Dlatego nie tylko dopasowujący się obrazek, ale i krótsze cytaty.

3żyk 

Wysłany: 23 Marzec 2008, 21:53   

Krasnola napisał/a:
To cały czas kręci sie wokół tego samego. Ale nawet jak zrobisz dopasowujące się, a cytaty będą długie, to będzie źle się przeglądało forum. Dlatego nie tylko dopasowujący się obrazek, ale i krótsze cytaty.

1. Cytaty się same dzielą na linijki.
2. Obrazek się dostosowuje.
3. Skróciłem cytaty, chociaż dalej przypominam, że to tylko takie przykładowe są.

Następna rzecz do zrobienia to różne style. Najprawdopodobniej na drugi ogień idzie S!S! (mam nadzieje, że skrót jest kanoniczny :) ) bo to istna kopalnia cytatów. Jeżeli ktoś dysponuje linkiem do strony z dość wysokiej rozdzielczości grafikami okładkowymi ŚD (najchętniej bez żadnych napisów) to będę bardzo wdzięczny.

Czekam na opinie i uwagi.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 23 Marzec 2008, 21:57   

Teraz o wiele lepiej to wygląda. Mi się podoba. Ale ciekawa jestem, jak to już ktos pisał, jak by wyglądało to wyśrodkowane...

3żyk 

Wysłany: 23 Marzec 2008, 22:05   

Krasnola napisał/a:
Teraz o wiele lepiej to wygląda. Mi się podoba. Ale ciekawa jestem, jak to już ktos pisał, jak by wyglądało to wyśrodkowane...

Dzięki.

Chodzi o to, że każda linijka tekstu wyśrodkowana? Coś takiego jest oczywiście do zrobienia, ale trochę zabawy z kodem by było, więc jak coś to zrobię wizualizację czegoś takiego w programie graficznym, a jak waszym zdaniem będzie się prezentowało lepiej to się na to przerzucę. Oczywiście można pomyśleć o wyborze wyrównania przez użytkownika, ale to zdecydowanie nie na tym etapie tworzenia.

EDIT:

Szukam chętnych do testowania skryptu.

Wymagania:
- dostęp do ftp na serwerze obsługującym PHP (skrypt nie korzysta z bazy danych typu MySQL, operuje na plikach tekstowych). Z chęcią udostępnił bym swój, ale niestety stoi tam pewna ważna strona. Jest przynajmniej kilka miejsc gdzie można sobie takie konto założyć (np. OVH czy YoYo.pl). Z powodzeniem jedno takie konto może służyć wielu użytkownikom (skrypt + tło + 6 plików cytatu = 1,33KB).
- na tą chwiłę (gdy brak panelu): umiejętność obsługi programów Notatnik :) oraz Gżegżółka (intuicyjny program do zmiany strony kodowej, to co trzeba nim zrobić mogę krok po kroku opisać)

3żyk 

Wysłany: 23 Marzec 2008, 23:53   

Mówiąc krótko, bo godzina późna:

Obsługa stylów (na razie z ograniczeniem do obsługi wielu rodzajów tła) działa. Wrzuciłem na szybko 5 cytatów z S!S! dla zobrazowania efektu.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 24 Marzec 2008, 00:31   

Tak BajDeŁej..... Pomijając wcześniejsze wywody dotyczące strony czysto wizualnej, to czy nie lepszym układem jest cytat/autor/dzieło?

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Marzec 2008, 10:35   

Z ftpem to raczej problemów bym nie miał, bo takowe konto na lokalnym serwerze posiadam. :mrgreen: Co prawda na tymże serwerze też stoi bardzo ważna strona, ale myślę, że Krejt się nie pogniewa bo z mojego konta dostępna nie jest. :wink: A z nauczeniem się tej Gżegżółki problemów raczej mieć nie powinienem. Jakby co, to kontakt masz w profilu.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 24 Marzec 2008, 19:38   

Pomysl ciekawy i mysle, ze cos takiego moze byc przydatne tez wielu innych miejscach.
Ja ogolnie nie lubie duzych graficznych podpisow na forach (pozdrawiam Łukaszu ;) ), bo zmniejsza to ergonomie czytania (ktora na forach na ogol jest dosc niska). Dla mnie jest to wazna sprawa, dlatego na przyklad strasznie mi sie podoba to, ze w phpbb3 mozna w stylu stawic czesc z avatarami z prawej strony.

Wracajac do skrypciku, to faktycznie bywa to nieczytelne i trzeba poprawcowac nad formatowaniem. Albo calosc wysrodkowana, albo wyjustowane, a ostatnia linia wysrodkowana, albo tylko wyjustowane. Trzebaby posprawdzac ktora wersja najlepsza.

I zauwazylem jedna rzecz. Otworzylem ta strone w nowym tabie, przeladowalem i grafika zmienila sie tez w tym poprzednim. Jednak, gdy nowa grafika jest mniejsza niz ta poprzednia to zostaje ona (ta we wczesnioejszej zakladce) rozciagneta. I oczywiscie odwrotnie, gdy nowa jest wieksza to w starym tabie jest ona scisnieta.

3żyk 

Wysłany: 24 Marzec 2008, 20:37   

settler napisał/a:
Pomysl ciekawy i mysle, ze cos takiego moze byc przydatne tez wielu innych miejscach.

Dzięki.
settler napisał/a:

Ja ogolnie nie lubie duzych graficznych podpisow na forach (pozdrawiam Łukaszu ;) ), bo zmniejsza to ergonomie czytania (ktora na forach na ogol jest dosc niska). Dla mnie jest to wazna sprawa, dlatego na przyklad strasznie mi sie podoba to, ze w phpbb3 mozna w stylu stawic czesc z avatarami z prawej strony.

Docelowo ma to wpłynąć na zmniejszenie objętości podpisów, stanowiąc takie "wszystko w jednym".
settler napisał/a:

Wracajac do skrypciku, to faktycznie bywa to nieczytelne i trzeba poprawcowac nad formatowaniem. Albo calosc wysrodkowana, albo wyjustowane, a ostatnia linia wysrodkowana, albo tylko wyjustowane. Trzebaby posprawdzac ktora wersja najlepsza.

Najbliższy update będzie zawierać w sobie Panel Administracyjny wraz z możliwością zmiany kroju i wielkości czcionki. Co do wyśrodkowywania lub wyjustowania to tak jak już gdzieś wyżej pisałem zrobię wizualizację tego bo zrobienie tego będzie dość czasochłonne i nie ma sensu się za to zabierać żeby później uświadomić sobie, że to jednak nie pasuje.
settler napisał/a:

I zauwazylem jedna rzecz. Otworzylem ta strone w nowym tabie, przeladowalem i grafika zmienila sie tez w tym poprzednim. Jednak, gdy nowa grafika jest mniejsza niz ta poprzednia to zostaje ona (ta we wczesnioejszej zakladce) rozciagneta. I oczywiscie odwrotnie, gdy nowa jest wieksza to w starym tabie jest ona scisnieta.

Dziwna sprawa. Najprawdopodobniej kwestia przeglądarki. Uaktualnie Operę i zobaczę czy będę mieć to samo. Będę wdzięczny jeśli dasz jakiegoś screena.

Odpowiedz do tematu