|
Ulubieni pisarze polskiej fantastyki |
| Kim są twoi ulubieni pisarze polskiej fantastyki ? |
| Andrzej Sapkowski |
|
35% |
[ 6 ] |
| Jarosław Grzędowicz |
|
17% |
[ 3 ] |
| Maja Lidia Kossakowska |
|
0% |
[ 0 ] |
| Andrzej Pillipiuk |
|
17% |
[ 3 ] |
| Jacek Komuda |
|
0% |
[ 0 ] |
| Jacek Piekara |
|
11% |
[ 2 ] |
| Maciej Guzek |
|
0% |
[ 0 ] |
| Romuald Pawlak |
|
0% |
[ 0 ] |
| Jacek Dukaj |
|
0% |
[ 0 ] |
| Eugeniusz Dębski |
|
5% |
[ 1 ] |
| Tomasz Pacyński |
|
0% |
[ 0 ] |
| Rafał Dębski |
|
0% |
[ 0 ] |
| Andrzej Ziemiański |
|
5% |
[ 1 ] |
| Magdalena Kozak |
|
5% |
[ 1 ] |
| Milena Wójtowicz |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Głosowań: 8 |
| Wszystkich Głosów: 17 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Drozdu

Wiek: 15 Dołączył: 11 Cze 2008 Skąd: Wrocław/Ankh-Morpork
|
Wysłany: 12 Październik 2008, 07:57 Ulubieni pisarze polskiej fantastyki
|
|
|
| W tym temacie piszemy o naszych ulubionych pisarzach i dlaczego są to właśnie oni . |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 12 Październik 2008, 09:15
|
|
|
Posting and You
Taki temat już istnieje, był założony przez ciebie, więc mogłeś po prostu dodać do niego ankietę lub wysłać prośbę do któregoś z moderatorów aby to zrobił.
Poza tym miło by było, gdybyś też napisał coś od siebie, a nie tylko rzucał hasłem.
Tematy później połączę. |
|
|
|
 |
Toudisław

|
Wysłany: 15 Listopad 2008, 20:19
|
|
|
Pierwszą książką Kresa jaka wpadła mi do Ręki był „Piekło i szpada” niestety nie nastawiła mnie pozytywnie do tego Autora. Gdy jednak przeczytałem opowiadanie „zabity” stwierdziłem że kres zasługuje na drugą szanse. Właśnie z tego powodu zainteresowałem się Północą Granicą, czyli pierwszym tomem Księgi całości.
Księga całości to seria będąca dla Polskiej Fantastyki czymś zupełnie nowym, Nowy nie szablonowy świat rozpisany szczegółowo i z rozmachem. Szerer to świat nie podobny do naszego. Nad jego niebem są wstęgi, to dzięki nim 3 gatunki zostały obdarzone rozumem. Sępy, Koty i Ludzie. Każde z tych stworzeń jest inne niż pozostałe. Jednak na północy Szerer graniczy z Alerem, inna kraina gdzie siła są nie pasma a wstęgi. W tej nie gościnnej i obcej krainie powstały dwa rozumne gatunki nazwane Srebrnymi i Złotymi Alerami. Góry wyznaczające granicę są terenem ciągłych walk i utarczek pomiędzy siłami cesarstwa i Aleru. Srebrni i Złoci nie posiadają metalu i technik ich wydobycia, próbują więc zdobywać je po drugiej stronie granicy.
Mieszkańców pogranicza przed napadami bronią stanice obsadzane przez cesarskie legie. Jedną z takich stanic jest Erwa. Głównymi bohaterami Północnej granicy są właśnie żołnierze Erwy, Ciągle ścierający się z „Zgrajami” czyli pandami z północy. Rawat jest zastępcą dowódcy Erwy ale też świetnym dowódca jazdy. Gdy jakaś wioska zostaje zakatowana stara się zniszczyć wrogie zgony. Tak samo jest i tym razem. Rawat wyrusza z Erwy by pokonać Zgraje które krążą po stepie. Niestety ma mało ludzi, jest to zbieranina wszystkich możliwych formacji. Dzięki kociemu zwiadowcy udaje mus się zaskoczyć przeciwnika. Jednak szybko okazuje się że była to tylko mała straż przednia o wiele większej Armii. Rawat próbuje uratować swój oddział przy okazji trafiając na coraz bardziej tajemnicze zdarzenia. Tajemniczy bogowie, prorocze sny i szansa na dziwny sojusz to wszystko zapewnia ta książka.
W „Północnej Granicy” dużo się dzieje mimo że książka jest raczej cienka. Mamy konflikt pomiędzy bohaterami i ciekaw postacie. Na mnie duże wrażenie zrobił podział na różne rozumne gatunki, Sępów jeszcze nie poznałem, ale Koty bardzo mi się podobały. To ciekawe osobistości podobne charakterem do kotów w naszym uniwersum. Samotnicy i dziwacy jednocześnie świetni kompani.
Północna granica to książka dobra nawet bardzo dobra. Czyta się ja szybko ale nie jest to typowe czytadło. Tylko dobrze napisana książka. Kres bardzo zyskał w moich oczach i pewnie jeszcze po niego sięgnę bo wiem, że warto
Ps. Barkuje bardzo wielu nazwisk |
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 17 Listopad 2008, 01:27
|
|
|
| Toudisław napisał/a: | | Ps. Barkuje bardzo wielu nazwisk |
Wielu? Powiedziałbym, że bardzo wielu. Do tego, pisarze jakby tylko "aktualni" i tak jakby (poza Sapkowskim i Dukajem) pochodzący z "Fabryki Słów" ... Choć i tu można powiedzieć, że nie do końca bo brakuje choćby takich nazwisk jak Anna Kańtoch i Jakub Ćwiek.
Poza tym nie ma genialnego Huberatha i aż strach pomyśleć jakim cudem go pominięto?
Wszystkie nazwiska to tylko przykłady, które napatoczyły mi się po pobieżnym przejrzeniu listy. Z pewnością, można by stworzyć 2-gą (podobnej długości) "zasłużonych", których pominięto... dlatego nie zagłosuję. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
yogurt_13

|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 13:44
|
|
|
| Zajdla choćby, w końcu to jego imię nosi najważniejsza polska nagroda fandomu... |
_________________ "Mitologia to tylko bajki ludów, które wygrały, bo miały większe miecze." |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 14:02
|
|
|
Nie chciałbym, żeby to zabrzmiało zbyt protekcjonalnie, ale rozumiem, że w ankiecie przygotowanej przez 14-latka niektórych klasyków może zabraknąć. Mimo to ankieta na temat polskich autorów fantastyki bez Stanisława Lema czy Marka Huberatha, za to z Guzkiem, Pawlakiem, Pacyńskim czy Wójtowicz, to jednak lekka przesada. No dobra, wielka przesada. |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
hamlet

|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 17:30
|
|
|
A ja chciałem przypomnieć, że Drozdu chyba przez tydzień robił "nabór" nazwisk do ankiety - wtedy nie padły (nie wiem jak to się stało ) więc ich nie ma. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 19:38
|
|
|
A f*gę! (w niektórych wersjach "f*ga!")
Zalecam uważne przeczytanie rzeczonego tematu;-)
W szczególności kliknięcie na podane przeze mnie linki.
I wszystko będzie jasne.
Dla leniwych
i dla leniwych jeszcze bardziej
Proszę więc o nieopowiadanie .... głupot. |
_________________ |
|
|
|
 |
hamlet

|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 20:17
|
|
|
| Aj, pardon, faktycznie. To ja już nie wiem czemu ich w ankiecie nie ma. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 22:12
|
|
|
To mniej więcej tak jakbyś chciał wpisać do ankiety ulubionych autorów ****kiej fantastyki. Gdzie gwiazdki należy zastąpić początkiem nazwy danego, w miarę obfitego w fantastów kraju.
Stąd - w mojej opinii - niniejszą ankietę należy uznać za zbyt ubogą. Nie umniejszając chęci jej autora.
Aha, no i przydałby się układ alfabetyczny, a nie taki jaki jest;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
|
|