Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Komiksy - temat ogólny
Autor Wiadomość
Damex 

Wysłany: 25 Listopad 2007, 11:56   

Witam serdecznie!

Na początku października wystartował polski serwis poświęcony komiksom z wydawnictwa DC. Strona DC MULTIVERSE, bo tak się nazywa znajduje się pod tym adresem: http://www.dccomics.com.pl/ .
Gorąco zachęcamy do jej odwiedzania i dzielenia się z nami wszelkimi uwagami.

W związku z dynamicznym rozwojem strony poszukujemy współpracowników.
Jeśli chcesz pisać newsy, recenzje, streszczenia, inne formy publicystyczne lub jeszcze w inny sposób nawiązać z nami współpracę napisz do nas!
Oferty prosimy kierować poprzez opcję Prywatnej Wiadomości na forum lub na – emaila: mojego lub redakcyjnego: administracja@dccomics.com.pl .
Żadna oferta nie pozostanie bez odpowiedzi.
Czego oczekujemy? Zainteresowania komiksami i w miarę dobrej znajomości angielskiego.

Pragniemy również powiadomić, że wraz ze sklepem z amerykańskimi komiksami MULTIVERSUM ( http://www.multiversum.abc24.pl/ ) szykujemy wspólną akcje związaną z zimową promocją komiksów DC.

Z poważaniem załoga DC MULTIVERSE

arekrem 

Wysłany: 5 Grudzień 2007, 22:02   

"Naczwartsza RP" - komiks już trochę nie na czasie - ale jak wam się podobają przygody Wojewódzkiego i Figurskiego w przyszłości :?: :P

efzetiks 
VIP

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 13:59   

na wszelki wypadek nawet nie ruszyłem tego.. za to Diblera sobie kupiłem i pan Adams rządzi na całej linii. Z pasków właśnie Diblera uważam za najlepszy komiks, Garfield zupełnie mi nie podchodził nigdy (bluźnię... wiem)

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 15:46   

efzetiks napisał/a:
Z pasków właśnie Diblera uważam za najlepszy komiks,

ekhemmm.... Dilberta?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 16:13   

I tak wolę filozofię życia oraz "pracy" Wally'ego. :mrafroamerykanin:

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 16:39   

Słuchajcie, a jak to jest z Thorgalem? Bo wczoraj słyszałam, że ma nazwę zmienić, albo że bohatera, a potem ludzie wymyślili, że raz będzie Thorgal, a raz kto inny - ktoś się orientuje o co chodzi?

Uboot 
Moderator

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 16:53   

wawrzyniec napisał/a:
ekhemmm.... Dilberta?

Mamy z Agatą chyba wszystkie "zeszyty" jakie wyszły w Polsce.
Jak by kogoś interesowało, to w tanich księgarniach można je kupić za grosze.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 17:05   

Cytat:
Słuchajcie, a jak to jest z Thorgalem? Bo wczoraj słyszałam, że ma nazwę zmienić, albo że bohatera, a potem ludzie wymyślili, że raz będzie Thorgal, a raz kto inny - ktoś się orientuje o co chodzi?

Komiks nazywa się nadal Thorgal, ale bohaterem nowego zeszytu jest Jolan, czyli syn Thorgala, który będzie się nadal pojawiał w serii. Tyle wiem.

Co do Dilberta - mam tylko pierwszą książkę łączącą stripy z tekstem pozakomiksowym i dla mnie jest to bardzo dobra rzecz;-)
Fakt, Wally jest lepszy;-)

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 9 Grudzień 2007, 17:22   

No i w ogóle, Thorgal przeszedł na dalszy plan. Nawet tytuł ostatniego zeszytu (Ja, Jolan) sugeruje, kto przejmuje stery kapitana w komiksie.

Damex 

Wysłany: 12 Grudzień 2007, 19:50   

http://www.dccomics.com.pl/?page=wspolpraca

Promocja komiksów z serwiem DC Multiverse!:
http://www.dccomics.com.pl/?page=promocja

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 14 Grudzień 2007, 13:02   

Kormaciek napisał/a:
No i w ogóle, Thorgal przeszedł na dalszy plan. Nawet tytuł ostatniego zeszytu (Ja, Jolan) sugeruje, kto przejmuje stery kapitana w komiksie.

To chyba nie do końca tak jest. Wprawdzie w cytowanym albumie Ja, Jolan Thorgal rzeczywiście jest postacią ewidentnie drugoplanową, ale już Aaricia bynajmniej i akcja tego tomu sugeruje, że przynajmniej przez jakiś czas możemy się spodziewać akcji dwutorowej: przygód Jolana i Aaricii oraz (mimo wszystko) Thorgala. Także nie spodziewałbym się, jak to już chyba gdzieś pisałem, żeby Thorgal miał zostać emerytem w kapciach.

Przy okazji, Ja, Jolan to bardzo dobry album, Sente tchnął w tę historię sporo świeżości i zupełnie nowych pomysłów, nie tylko fabularnych, ale również aranżacyjnych, że się tak wyrażę. :)

Moje Dziewczęta updated!

Walter 

Wysłany: 16 Marzec 2008, 09:24   

Z wiadomości z WSK
Mucha wyda: Loveless, Marvels, Silver Surfer: Requiem, New Avengers, Avengers Disassembled.

SS: Requiem jest jedną z najlepszych historii o SS jaką czytałem, jest po prostu miodna.
New Avangers Bendis, Bendis, Bendis obecnie najczęściej czytana seria Marvela, dodam tylko że na łonie NA rozgrywa sie już teraz wyczekiwana "sekretna inwazja" :D
Avengers Disassembled Genialny wstęp do House of M, ukatrupianie bohaterów i rozbicie wspaniałych Avangers od środka.

Musze znaleźć prace bo mi kasy nie styknie :D

Nie płakałem po Kaczyńskim.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 16 Marzec 2008, 11:32   

Mucha w ogóle ostro weszła na rynek komiksów o amerykańskich trykociarzach, a ten segment po śmierci klinicznej Mandragory jest u nas praktycznie zapomniany.
Do tego mają w planach prawdziwe perełki gatunku. Krejt approves.

I.Inni 

Wysłany: 21 Marzec 2008, 11:32   

Z WSK-owych zapowiedzi cieszą mnie Regards from Serbia Aleksandra Zografa (nakładem Zin Zin Press) oraz - podobno - SSHHHH! Jasona (nakładem Taurus Media. Fajnie by było, gdyby ktoś w końcu wydał w Polsce jego prace, choć wolałbym Why Are You Doing This? albo I Killed Adolf Hitler).

Damex 

Wysłany: 9 Kwiecień 2008, 18:17   

Konkurs do (trwa końca kwietnia) związany z Batmanem:
http://www.dccomics.com.pl/index.php?page=konkurs

Jeśli możecie, zagłosujcie na stronę DC Multiverse (www.dccomics.com.pl/) w kateorii Najlepsza polska tematyczna strona www o komiksach: http://komiks.nast.pl/now...ksie-plebiscyt/

I.Inni 

Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 23:31   

Z Empiku przyszła paczka zagranicznych komiksów, a wśród nich jeden tytuł, który mnie zachwycił: Clumsy Jeffreya Browna. Autobiograficzna historia związku Jeffa i Theresy, opisana w niechronologicznie ułożonych epizodzikach - pierwsza noc, pierwsze spotkanie ("She looks kind of like a dirty hippy"), rozmowy, przekomarzanki, seks, kryzys, kłótnie, rozstanie (jedna z najbardziej przejmujących scen w komiksie). Wszystko to szczere do bólu, narysowane kreską na pierwszy rzut oka prymitywną, ale pasującą.

Kończy się smutno, choć ostatnia scena, trochę przewrotnie i ironicznie, przedstawia jedną ze szczęśliwszych chwil w związku Jeffa.

Fajnie by było, gdyby ktoś to wydał w Polsce (może Timof?).

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 2 Październik 2008, 22:17   Festiwal komiksu w Łodzi - 3-5.10.08

się odbędzie jak w temacie.
na www.komiksfestiwal.com detale. wielkie sławy ponoć zjeżdżają.
wybiera się ktoś może? ja będę służbowo, w piątek i sobotę. mam jeszcze chyba dwa dwuosobowe zaproszenia, jakby ktoś potrzebował.

bele 

Wysłany: 7 Październik 2008, 11:20   

cholera, nie zajrzałem na to forum. Co roku tam jeżdzę. Ja byłem po części służbowo na stoisku Dolnej Półki. Gdybym wiedział to bym się mógł rozejrzeć. :(

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 7 Październik 2008, 11:34   

31 zeszyt Thorgala ukaże się 28 listopada, przynajmniej we Francji. Tytuł to Tarcza Thora a okładkę można zobaczyć tutaj: http://www.graphivore.be/news.php?idnews=1653

bele 

Wysłany: 7 Październik 2008, 11:38   

na MFK dorwałem "Baśnie z 1001 Nocy Śnieżki" - kapitalna rzecz, oczywiście polecam ją tylko zaznajomionym z serią "Baśnię", którą też polecam.
A z zaskoczeń - bo kupiłem mało - to polecam "możemy zostać przyjaciółmi" Mawila. Prosta obyczajowa historia, w której czterech kumpli przy piwie wspomina sobie swoje miłosne przygody.
Przeczytałem też pierwszy tom "Y - ostatni z mężczyzn" i też mi sie bardzo podobało. Coś sprawiło, że na całym świecie umarli wszyscy mężczyźni. Wszyscy poza głównym bohaterem. Coś jak Seksmisja, tylko bardziej brutalne i nie aż tak komediowe.

Odpowiedz do tematu