Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
31 Lipiec 2007, 16:38
Harry Potter i Księgi Zakazane
Autor Wiadomość
Gracjan 

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 10:14   

póki nie czytałem/niewiele obejzałem o treści biadolił nie bedę, w gwoli ciekawostki Wojciech Cejrowski np (ortodoksyjny katolik - ale lubie faceta mim o to) poleca np te książki dla dzieci, i sam jest fanem książki.

Co do tłumów w księgarniach w dniu premiery, spazmów omdleń tudzież histerii i inszych zachowań (pomijajac już atmosfere jaką (wydawnictwo?) robi wokół knigi) To odnoszę wrażenie że część tych najszybszych fanów jest ekhm: Troche dzika.

Chociaż może to i dobrze, kiedy w obecnych czasach, ludzie patrzą na ksiązki tak niechętnie.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 13:50   

A ja sie wlasnie zastanawiam czy na ten siodmy tom w oryginale nie przeznaczyc resztek funtow, jakie mi zostana w ostatnim dniu pobytu w uk. I tak sie wlasnie zastanawiam czy warto. I chyba kupie mimo wsztstko.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 14:06   

Jestem na razie po jakichś 150 stronach i jest nieźle. Może nie rewelacyjnie, ale nieźle. :)

Moje Dziewczęta updated!

Acibuk 

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 14:23   

A ja jestem daremny z angielskiego i będę musiał poczekać :(

Krejt 
Administrator

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 15:28   

Acibuk napisał/a:
A ja jestem daremny z angielskiego

[offtop] Przetłumacz. [/offtop]

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 15:37   

Zapewne chodziło o skrót myślowy: daremny trud żebym zaczynał czytać po angielsku, bo i tak nic nie zrozumiem. :D

Moje Dziewczęta updated!

LeeLa 

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 16:42   

A to nie jest regionalizm? U mnie mówiąc daremny ktoś ma na myśli fatalny czy beznadziejny. Fizyczka powtarza mi, że "z fizyki to tyś je daremno..." ;)

ciacho00 

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 17:21   

LeeLa napisał/a:
A to nie jest regionalizm? U mnie mówiąc daremny ktoś ma na myśli fatalny czy beznadziejny. Fizyczka powtarza mi, że "z fizyki to tyś je daremno..."

Ci starsi uzywają tego słówka jak Twoja nauczycielka, ci młodsi wlasnie tak jak Acibuk, ale w obu przypadkach ma to taki sens jaki Ty przedstawiłas :)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 25 Lipiec 2007, 17:44   

Gadio, mam tak samo, dzisiaj juz mnie kusilo zeby kupic, bo moja pracodawczyni wczoraj sobie kupila. Obiecali mi pozyczyc jak skoncza, ale moge zdazyc wyjechac :P Na razie lykam Pratchetta, ale jak mi sie skonczy , to i harry'ego przeczytam - bo czemu nie? Ja bardzo lubie. Co z tego, ze jest infantylny :) Czyta sie milo. I na przyklad nie mam zielonego pojecia, czy Snape jest dobry czy zly i chetnie sie dowiem. Ale jak ktos mi to tu napisze, to udusze za psucie mi zabawy :P

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 13:33   

Z Pratchettow to w wolnej chwili lyknalem Soul Music, a teraz zaczynam (i pewnie nie skoncze, bo w niedziele rano wracam) G!G!.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 13:47   

Dla tych, którzy NIE zamierzają czytać najnowszej książki HP polecam ten filmik:
http://www.snotr.com/video/88
Chamskie, ale śmieszne :P :mrafroamerykanin:

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 16:19   

Prawie skonczylam.
Ksiazka bardzo mi sie podoba, nie wiem, co chcecie. Wiecej akcji niz normalnie, co mi odpowiada. Wkurzyl mnie jedynie rozdzial Prince's Tale czy jakos tak, ten o przeszlosci Snape'a. No przepraszam bardzo, ale ta cala wydumana historyjka brzmi jak fan fik jakiejs trzynastoletniej fanki Severusa :/

Acibuk 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 01:16   

Krejt napisał/a:
Acibuk napisał/a:
A ja jestem daremny z angielskiego

[offtop] Przetłumacz. [/offtop]

To było po Śląsku ;)

Beryl 

Wysłany: 29 Lipiec 2007, 17:36   

Krasnola napisał/a:
No przepraszam bardzo, ale ta cala wydumana historyjka brzmi jak fan fik jakiejs trzynastoletniej fanki Severusa :/

Mnie się podobało - bo w sumie i tak przypuszczałam, że tak będzie, za dużo wskazówek wcześniej na ten temat było. Nie podobał mi się za to sposób zachowania postaci i zastanawiam się, czy Rowling miała kogoś, kto by to po niej przeczytał i powiedział, które zachowania bohaterów się nie trzymają zdrowego rozsądku -
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
I w ten deseń dalej.
Za to same postacie mi się podobały - Dumblerdore był pierwszorzędny, tak samo cioteczka Muriel.
Muszę też pochwalić epilog - był tak beznadziejny, że natchnął fanów do gorączkowej pracy i teraz można sobie oczytać mnóstwo wersji alternatywnych.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 30 Lipiec 2007, 12:59   

O, naprawde? Moze zerkne na jakies fan fiki, tylko rzedko trafiam na cos dobrego.
A epilog faktyczne byl denny jak sie tylko dalo :P

Krejt 
Administrator

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 16:38   

Ponieważ temat i tak grawituje w stronę generalnej dyskusji o Harrym, przerzucam go do Czytelni.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 17:55   

Ja byłam dziś w kinie i to właściwie jedynie po to, by zobaczyć młodego Severusa.
Skończyło się na tym, że tłumiłam pisk na widok Severusa, Neville'a, bliźniaków, Pomyluny i połowy innych postaci. Załamałam się samą sobą - w klasie znana jestem jako najbardziej chyba zagorzały wróg HP... ale chyba właśnie pojęłam, że za wszelką cenę chcę po prostu być offowa i odcinać się od rzeczy popularnych. Żałosne.
Fakt faktem, Rowling naprawdę stworzyła świat, który wciąga porusza wyobraźnię. I kilka postaci naprawdę wartych uwagi. Do tego dochodzi niezbyt ambitna intryga, otoczona jednak niezłą atmosferą...
Ja pierwszy raz w życiu zetknęłam się z HP.. nie jestem pewna, to była pierwsza lub druga klasa podstawówki. Zakochałam się w tamtym świecie... a potem mi przeszło powoli, akurat gdy zaczął się potterowy boom. Łączycie fakty?
Ech. W każdym razie dochodzę do wniosku, że te książki nie zasługują może na ten cały szum wokół nich, są jednak naprawdę niezłe. Definitywnie kupuję DH. Błędem było przeczytanie artykułu o Snapie w wikipedii dwa dni po wydaniu siódmej części :|

Walter 

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 20:29   

Nie wiem czemu ale uważam HP za kur... No dobra cholernie słabą i beznadziejną książkę, którą jednak czyta sie dobrze i jak do tej pory przeczytałem wszystkie. Jednakże większą estymą darzę "Norweski dziennik" Pilipiuka.

Nie płakałem po Kaczyńskim.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 15:30   

Ha, jak w końcu dorwałam HP DH to uporałam się w 4 dni (to długo, ale jak na mnie i na moją znajomość angielskiego - nieźle). Epilog to najżałośniejsza rzecz w historii literatury. Wrrr.
DH podobało mi się chyba najmniej ze wszystkich części- to co mi do gustu przypadło w HP najbardziej to atmosfera Hogwartu. Naprawdę zaciekawiona poczułam się dopiero w ostatnich rozdziałach, kiedy

SPOJLER

okazuje się, że Neville z Luną i Ginny organizowali rebelię.
Zabiłabm jotkę za to, co zrobiła Fredowi, Zgredkowi i Snape'owi. Wrrr. Ryczałam cały dzień.
Ostatnie sceny przed "poświęceniem" Harry'ego, te, gdy używa Kamienia były masakrycznie kiczowate, co nie przeszkadzało mi się poryczeć na dobre. Jednak cała atmosfera została zniszczona przez to durne 'Dziewiętnaście lat później'. Pfff.

A, jeszcze jedno. Albus Severus Potter. JAK MOŻNA BYŁO ZROBIĆ DZIECKU TAKĄ KRZYWDĘ?! To jak Nepomucena Pompa albo Dorian Pokrywka!

Koniec spojlerów.

edit: Krejcie musisz znaleźć opcje z ukrywaniem spojlerów pod buttonem. Parę osób przeczytało spojlera przez przypadek ^^
btw, ja edytuję tego posta z zamkniętymi oczami. :mrafroamerykanin:

arekrem 

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 15:38   

Osobiście przestałem czytać tą serię po Czarze Ognia... I myślę, że dobrze zrobiłem bo z ego co słyszę od ludzi nie warto by było.

BTW. Mój brat uważa, że nigdy nie tknie czegoś co ma więcej niż trzy części z wyjątkiem HP... No to ja mu gratuluję, że nie przeczyta np. Sagi o Wiedźminie, Pratchetta, Ziemiomorza...

Odpowiedz do tematu