|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
Przesunięty przez: Krejt 31 Lipiec 2007, 16:38 |
Harry Potter i Księgi Zakazane |
| Autor |
Wiadomość |
Aureus
|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 20:35
|
|
|
Hm...
To, co można przeczytać w wypowiedzi pana Numera (Numeru? Jak to się odmienia? : )) Drugiego bardzo nieprzychylnie świadczy o samym autorze. Ponieważ
a) wyrażnie próbuje kierować się logiką i paradoksami w dziedzinie metafizycznej, na dodatek
b) w kategorii, na której temat szczególną wiedzą się nie popisał,
c) na dodatek stara się być w swej wypowiedzi śmieszny i ironiczny, co rykoszetuje w jego stronę.
Na magię należy patrzeć z innej perspektywy:
Wyobrażmy sobie wzorzec Cudownego Wydarzenia.
Cudowne Wydarzenie to, wspomniane przez p. Dwa, uzdrowienie, wskrzeszenie, chodzenie po wodzie (belkach? zależy, czy ktoś lubi antyreligijne dowcipy). Wszystkie te moce wywodzą się od boskiej iskierki zawartej w mocy Ducha Świętego (w przypadku apostołów) czy też potencjału samego Syna i Ojca (w przypadku Jezusa).
Za to Magia jest to Cudowne Wydarzenie bez udziału Trójcy (Świętej). Magia jest paranormalna, a zgodnie z naukami religijnymi, może pochodzić tylko od Boga lub Samaela (szatana). Skoro wywodzi od diabła, jest sama w sobie próbą, gdyż nawet jeżeli człowiek chce ją wykorzystać w celach dobrych, to udowadnia, iż jest w stanie stracić zaufanie do Boga, byle tylko spełnić swe wewnętrzne pragnienia. (Ten konflikt jest o wiele trudniejszy, jeżeli w grę wchodzi cudze życie.)
Co do zamieniania wina w krew: osobiście uważam, iż Kościół ma tutaj błędne podejście. Powinno się wino i chleb przyjmować jako pamiątke ofiary Chrystusa, a nie jako jego ciało (jawny kanibalizm).
A kościół z klocków Lego jest świetny : D
Co do Monty Pythona; Żywot Bryana: ostatnie sceny z ukrzyżowaniem są trochę niesmaczne... Jawne, ale myślę, że nieświadome, naśmiewanie się z ludzkiego cierpienia. Film polecam (ładnie przedstawiony rozłam Kościoła: jedna gromada poszła za tykwą, druga za sandałem, a tylko jeden człowiek postanowił się modlić.)
Ten mega offtopic kończę słowami: protestantem jestem ^^ |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 20:40
|
|
|
| Aureus [BSM] napisał/a: | | Co do zamieniania wina w krew |
Chyba krwi w wino. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 21:00
|
|
|
| Numer Cztery napisał/a: | | Chyba krwi w wino. |
To chyba dla nałogowych pijaków taki cud. Ładnie, ładnie... |
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 21:08
|
|
|
Nie, mieszasz dwie przemiany, wodę w wino w Kanie (cud) i Krwi Świętej w wino i Ciała Świetego w chleb podczas Eucharystii, czyli w pokarm eucharystyczny. Właściwie, podczas dziekczynienia, to nie wiem czy następuje dokładnie proces przemienienia, ale o to to już trzeba się spytać Ojca Dyrektora. Jeżeli jeszcze pamięta o tych sprawach, no bo przecież HP zajmuje tyle czasu i tyle przestrzeni mózgowej |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 21:12
|
|
|
Gadio, o gustach moze sie i nie rozmawia, ale o jakosci i poziomie literackim juz mozna, te sa zdecydowanie niskie w wypadku HP, przez co nie jest to dla mnie dobra ksiazka.
Co do zjadania swojego boga i picia jego krwii, to bardzo mnie smiesza katolicy, ktorzy twierdza, ze inne religie (szczegolnie te mniej znane i bardziej egzotyczne) sa dziwne, a ludzie, ktorzy wierza w takie glupoty sa glupi.
Zwroccie uwag ne spiewanie podczas mszy. Gdyby nie to, ze po polsku rozumiemy o co chodzi, to wcale by to nie roznilo sie tak bardzo od innych. Tak samo wyglada powtarzenie w kolko tych samych regulek, nie mowiac juz o wspomnianym alkoholu wypijanym przez kaplany podczas nabozenstwa.
Oj, chyba troche zszedlem z tematu. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 21:15
|
|
|
| Ale ten cały alkohol (btw, jest to wino gronowe), i spożywanie darów eucharystycznych to są wszytko symbole. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 22:03
|
|
|
| Numer Jeden napisał/a: | | Gadio, o gustach moze sie i nie rozmawia, ale o jakosci i poziomie literackim juz mozna, te sa zdecydowanie niskie w wypadku HP, przez co nie jest to dla mnie dobra ksiazka. |
Może podasz choc trzy DOKŁADNE powody. Na razie jest to pusta krytyka bez argumentów. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 22:09
|
|
|
| Numer Cztery napisał/a: | | Ale ten cały alkochol (btw, jest to wino gronowe), i spożywanie darów eucharystycznych to są wszytko symbole. |
Wino? A ja myslalem, ze on wodke pije.
Symbole? Co ty nie powiesz, a juz myslalem, ze naprawde ludzkie mieso jedza.
Przepraszam Numerze Cztery, ale nie zrozumialem twojego postu. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 22:16
|
|
|
| Aureus [BSM] napisał/a: | | Magia jest paranormalna |
Magia nie istnieje , chyba ze w naszych umysłach.
Masz rację Aureus, użyłem porównania magii i praktyk Kościoła w dosć prymitywny sposób, bo jak dobrze zauważyłeś, jestem -szczzególeni w tej drugiej dziedzinie- ubogi w wiedzę (w przeciwnieństwie do Ciebie -gratuluję znajomosci tematu )
Chciałem tylko w prosty i prześmiewczy sposób porównać te dwa scierające się elementy, przeinaczając czy też nawet interpretujac na własny sposób samą definicję magii.
Mój błąd
Zastanawia mnie tylko , dlaczego ww instytucja aż tak bardzo walczy z tą całą magią, skoro owa nie istnieje.
Czyżby"oni" na serio łączyli magię z szatanem i wywyższaniem się ponad Boga ?
Przecież nawet cięzko w to uwierzyc. Jasne, oczywiscie że po przeczytaniu takiej ksiązki, pomyślimy że fajnie byłoby mieć takie moce, ale przecież nie staje się to naszą pasja, czy nową wiarą (chyba że jakichś radykalnych grup, ale raczej nie ogółu).
Przestajemy o tym myśleć tak samo szybko jak tylko zaczęliśmy. I nie widzę tutaj zadnego zagrozenia dla wiary katolickiej.
A tak wogóle to, im bardziej będą podnośić głosy zakazu, tym bardziej ludzie się tym zainteresują. Głupia taktyka. Lepiej by propagowali alternatywę dla tych dzieciaków (opowieści z narni? szkoda tylko że dopiero jak film wszedł na ekrany) niż tylko wymyślali nowe "argumenty" przeciw. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 09:55
|
|
|
| Numer Cztery napisał/a: | | wodę w wino w Kanie (cud) |
To się zgadza.
| Numer Cztery napisał/a: | | Krwi Świętej w wino i Ciała Świetego w chleb podczas Eucharystii, czyli w pokarm eucharystyczny |
A to już nie . Jest dokładnie odwrotnie . Przynajmniej tak mi tłumaczono.
A tak na inny temat: HP to książka dla mas - tzn. dla mas dzieci i młodzieży - tak samo jak np. "Kod Leonarda Da Vinci" też jest książką dla mas - tylko dla mas dorosłych. Obie nie przedstawiają za sobą zbyt wielkiej wartości intelektualnej, obie posiadają treści kontrowersyjne i obie się przyjemnie czyta, mimo, że wie się, że to głupoty. I zważając na ten ostatni punkt, nie należy ich całkowicie odrzucać - to po prostu miła rozrywka, nie absorbująca dużej części mózgu, nic więcej. |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 11:39
|
|
|
| a mnie się przypomina jak - gdy dziecięciem będąc - sięgałem w kierunku biblioteczki mojego Taty (akurat nie było w pobliżu żadnej hydry, której możnaby łeb urwać) i dowiadywałem się ,że ta książka będzie dla mnie lepsza, bardziej interesująca i zrozumiała, niż inna. Wiem, że było to słuszne i wtedy też nie miałem nic przeciwko temu, bo lektury mi polecane zawsze były wyśmienite. Pamietajcie, że książka dana do czytania dziecku może mieć bardzo duży wpływ na psychikę. |
_________________ |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 15:51
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | Pamietajcie, że książka dana do czytania dziecku może mieć bardzo duży wpływ na psychikę. |
Osobiście uważam, że HP do takich nie należy. Co innego jakiś thriller lub cos podobnego z opisami gwałtów i mordów. I Kościołowi nie chodzi tylko o dzieci, osobom o wykształconej psychice także dają zakaz na może nie akurat HP, ale na Kod Leonarda... jak najbardziej.
Według mnie Kościół powinien uznać dość dowolną interpretację zasady "oddajcie cesarzowi co cesarskie". Zakazane dzieła w 99% przypadków żaden sposób nie szkodzą Kościołowi i tak jawnie jak i niejawnie nie zachęcają do praktyk satanistycznych, magicznych czy pogańskich. Ktoś tam w Watykanie cierpi po prostu na megalomanię i chce mieć wszystko pod kontrolą. |
_________________ "Capitalism is the fullest expression of anarchism, and anarchism is the fullest expression of capitalism."
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 16:30
|
|
|
Przeglądałem omawianą książkę (Harry Potter - dobry czy zły?) w matrasie i powaliło mnie stwierdzenie w niej zawarte, że autorka ledwo co przebrnęła przez wszystkie księgi Harry'ego, bo podczas lektury jej umysł był cały czas atakowany przez zło i musiała zwalczać rozmaite pokusy.
Moim zdaniem ta książka ma zły tytuł. Po cholerę kombinować? Do treści o wiele lepiej pasowałoby Harry Potter to ZŁO!
I marketingowo też brzmi lepiej. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 16:53
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | podczas lektury jej umysł był cały czas atakowany przez zło |
Beatyfikacja dla tej pani! Większe kuszenia musiała znieść niż Jezus na pustyni. Myślałem, ze nawiedzone katechetki to typowo polski wynalazek, ale jednak nie. Na tym złym, zlaicyzowanym zachodzie jednak dalej jest miejsce dla takich.
| Krejt napisał/a: | | I marketingowo też brzmi lepiej. |
Ostatnio Kościół zmienił chyba taktykę. Bawią się właśnie w marketing. Zamiast potępiać tak po prostu wydają książki potępiające/konkurujące. Ostatnio mówiono o chrześcijańskiej wersji Kodu..., ksiazka w tym samym gatunku, ale rzecz dzieje się parę wieków temu, a bohaterem jest jakis ksiadz lub zakonnik trwający w Świętej Wierze Katolickiej. |
_________________ "Capitalism is the fullest expression of anarchism, and anarchism is the fullest expression of capitalism."
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 19:55
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | Przeglądałem omawianą książkę (Harry Potter - dobry czy zły?) w matrasie i powaliło mnie stwierdzenie w niej zawarte, że autorka ledwo co przebrnęła przez wszystkie księgi Harry'ego, bo podczas lektury jej umysł był cały czas atakowany przez zło i musiała zwalczać rozmaite pokusy. |
Aż sobie przeczytam tą książkę, bo nie wierzę, że na serio można pisac takie bzdury . Przynajmniej nie dla poważnych, trzeźwo myślących ludzi... I jakie znowu pokusy - że niby głosy w głowie kazały jej wziąć miotłę, kawał patyka i lecieć z tym na Łysą Górę? Takie zaburzenia się leczy (np. w Tworkach). I tu ważne pytanie: dla kogo ta książka powstała? Potteromaniacy raczej jej nie przeczytają, bo HP to dla nich świętość, a każdy inteligentny człowiek od razu zobaczy, jakie bzdury są tam powypisywane. Chyba tylko odpowiada ona poziomowi umysłowemu Moherowych Beretów, bo to oni zwalczają w taki bezsensowny sposób różne nieodpowiadające im zjawiska społeczne, ale powiedzcie mi: która babinka na poważnie interesuje się HP (w każdym razie na tyle, żeby owo dzieło przeczytać)? I tak mi się coś wydaje, że ta książka powstała po to, by autorka miała swoje 5 minut - wiecie - szum w mediach, dyskusje i przy tym wszystkim jej nazwisko... |
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 21:02
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | I tu ważne pytanie: dla kogo ta książka powstała? |
Hmmmm.... A może jednak dla Czego? Dla kasy?? Znowu? No i popiera ją papież. |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 12 Styczeń 2006, 11:49
|
|
|
Księgarniowego czytactwa ciąg dalszy. Tym razem Barry Trotter i Bezczelna Parodia.
Przeczytałem pierwszy rozdział i chyba kupię to dziełko. Autorem jest ten sam koleś, który napisał Nudę Pierścieni (a ostatnio Opowieści z Blarnii - widać jakiś specjalista-parodysta), za tłumaczenie odpowiada Paulina Braiter (pani od tłumaczeń m.in. Gaimana, dobra marka).
Że tak kolokwialnie zajadę - ostrą bekę miałem czytając ten pierwszy rozdział. Mogę polecić.
O, tu macie fragment. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 21 Kwiecień 2006, 15:54
|
|
|
| A na moją siostrę złe uroki i diabły nie działają. Stwierdziła, że HP jednak za długi jest (i nie byloby w takim wytłumaczeniu nic dziwnego, gdyby nie to, że tego nowego Mikołajka, na oko dużo grubszego, przeczytała). |
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 21 Kwiecień 2006, 20:33
|
|
|
A gdzie tam Mikołajkowi do Harry'ego Pottera? (przynajmniej objętościowo nie ma z nim szans - to króciutkie opowiadanka i to jeszcze napisane dużą czcionką; bo jeśli chodzi o treść wyprzedza go o lata świetlne... i to wcale nie dlatego, że nie demoralizuje dzieci "magicznie" ). |
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 21 Kwiecień 2006, 20:59
|
|
|
Miła moja! "Nowe Przygody Mikołajka" są mniej więcej takie jak HP #6!
A jakościowo... HP się nie umywa do Goscinnego^^ |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |