Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
31 Lipiec 2007, 16:38
Harry Potter i Księgi Zakazane
Autor Wiadomość
Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 4 Styczeń 2008, 19:50   

Phil -> a propos spoilera: jak czytałam zakończenie, miałam wrażenie, że Rowling ściągnęła je z Internetu :D

Phil 

Wysłany: 4 Styczeń 2008, 20:04   

No nie? :D Masakra. Dała nadzieję milionom fanek, które teraz będą chciały wydać swoje oryginalne książki :D

bele 

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 11:29   

Bueh. Też czytałem zakonczenie. Książka leżała u kumpla przy kiblu, nie mogłem sie oprzeć. :D Jeszcze wtedy miałem nadzieję, że go zabiła. :D

Beryl 

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 11:52   

Spoiler:

No, przecież zabiła. Jedna z najmocniejszych scen w całej książce, tuż przed tym jego zabiciem.

Cytat:
Phil -> a propos spoilera: jak czytałam zakończenie, miałam wrażenie, że Rowling ściągnęła je z Internetu

Dokładnie rzecz biorąc - z trylogii Enahmy, prawda?

bele 

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 13:19   

Szlag, to co ja czytałem na kiblu? I tak pewnie tej książki nie przeczytam, wiec poczekam na ekranizacje :D

Phil 

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 13:36   

Bele my mówimy tylko o epilogu, który ,,chyba trochę słabo" wyszedł :D

bele 

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 13:41   

Spoiler:

No epilog to ten fragment gdzie sie dzieje 18 lat później i wszyscy mają dzieci i są happy i nadali dzieciakom imiona po nauczycielach i znajomych, nie? :D

Phil 

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 13:44   

Tak bele. Ale nie psujmy może innym niespodzianki :D Tak wszyscy na to czekają ;)
W każdym razie tego epilogu mogłoby nie być... Może byłoby lepiej...

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 19:20   

Beryl napisał/a:
Dokładnie rzecz biorąc - z trylogii Enahmy, prawda?

A ja pamiętam? Trochę się tego czytało ;-)

Beryl 

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 22:12   

Spoiler:

To te, gdzie Potter najpierw ma angsta wielkiego jak słoń, potem specjalnie ginie razem z Voldemortem, ale ożywa i to zupełnie niepotrzebnie, a w epilogu jego bliźniaki jadą na Hogwart i spotykają na dworcu dzieci dokładnie wszystkich.

Swoją drogą - Albus Severus - jasne. James Syriusz - też. Ale Lily LUNA? Hmmm...?
Chociaż i tak Skorpiusz Hyperion przebija wszystko.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 11 Listopad 2008, 18:25   

Zostałem umarty tą aukcją:
http://www.allegro.pl/ite...ora_i_stal.html

lady_Vetinari 

Wysłany: 11 Listopad 2008, 21:37   

och. Zwłaszcza ta cena :shock:
i sama.. ee.. gustowność.. oprawy..

a wracając do Pottera... Przyznam bez bicia - w wieku 11 lat szalałam za nim. Choć zawsze miałam słabość do Malfoya, który przynajmniej bywał zabawny, a nie nabzdyczony jak Harry-Superhero :twisted:
6. część rozczarowała mnie
Spoiler:

zamordowaniem Dumbledore'a

czego ta kobieta nie wymyśli, by tylko wzbudzić więcej zainteresowania..
7. część miewała dobre momenty, ale epilog został spartaczony. Ja wiem, że to niby książka dla dzieci, ma się dobrze kończyć, ale epilog był grubą przesadą!!!
Spoiler:

ja tez do końca miałam nadzieję, że jednak Harry'ego uśmiercą.. byłoby ciekawie :lol:

a poza wszystkim, to tragiczne są fanfiki. Głównie oparte na motywie Hermiona&Draco, pisane przez 13-latki, które myślą, że potrafią pisać.. żenada..

Beryl 

Wysłany: 11 Listopad 2008, 21:57   

Cytat:
a poza wszystkim, to tragiczne są fanfiki. Głównie oparte na motywie Hermiona&Draco, pisane przez 13-latki, które myślą, że potrafią pisać.. żenada..

No coś ty, akurat do tej serii to dobrych fików jest zatrzęsienie... Trzeba tylko czerpać z zaufanych źródeł, a omijać blogaski (choc jeden z najlepszych jakie czytałam to akurat na livejournalu jest).

Cytat:

Harryego Pottera na przykład? :D Musiałaby się ostro gimnastykować, żeby w szóstej cześci NIE zabić Dumbledore'a (zakładam, że przez trzy lata po wydaniu książki każdy zdążył juz przeczytać. A jeśli nie, to i tak już zdażył się oświecić w necie). Bo co niby miała z nim zrobić?

arekrem 

Wysłany: 11 Listopad 2008, 22:08   

Emerytura i dom starców.

Generalnie z Harrym Potterem jest jak z Tokio Hotel - jedno nie jest dobrą książką, drugie dobrym zespołem.

Tak wiem
Cytat:
Policja analogiczna, Pan pozwoli z nami.
Pański krawat przypomina lodowisko Hitlera.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 11 Listopad 2008, 22:12   

Rowling, pisząc kolokwialnie, po prostu nie miała jaj by ubić Pottera. :wink: Parafrazując pewne twierdzenie "bad ending is good ending". Ja do końca miałem nadzieję, ze jednak to zrobi. Przynajmniej nie byłoby tak kiepskiego epilogu. ;] Ostatnie tomy niby takie mroczne, przeznaczone dla czytelnika, który pierwszą część czytał dzieckiem będąc, teraz zaś w dorosłość wkracza, a zakończenie strasznie przesłodzone... Jednak nie ma to jak Sapkowski, który potrafi w kilka minut pod koniec książki ubić 2/3 głównych i drugoplanowych postaci. \m/

Nie twierdzę, że HP to dobra książka. Po prostu dobrze się ją czyta. Taka subtelna różnica. :wink:

Beryl 

Wysłany: 11 Listopad 2008, 22:12   

arekrem napisał/a:
Emerytura i dom starców.

W środku wojny?
arekrem napisał/a:

Generalnie z Harrym Potterem jest jak z Tokio Hotel - jedno nie jest dobrą książką, drugie dobrym zespołem.

O tym drugim nie słyszałam (podejrzewam, że pierwowzór Tokio Motel, tak?), ale czemu właściwie Potter nie jest dobrą książką?

Uboot 
Moderator

Wysłany: 11 Listopad 2008, 22:24   

Łukasz napisał/a:
Jednak nie ma to jak Sapkowski, który potrafi w kilka minut pod koniec książki ubić 2/3 głównych i drugoplanowych postaci. \m/

Czym innym jest zabicie 2/3 drugoplanowych postaci, a czym innym jednak uśmiercenie głównego bohatera.
Trzeba pamiętać, że Rowling też tych drugoplanowych trochę zabiła.

A co do zakończenia. Też liczyłem na bardziej mroczne. Mam na myśli zwycięstwo dobra jednak za cenę życia głównego bohatera. Oklepane, ale jakby na miejscu.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 11 Listopad 2008, 22:36   

Uboot napisał/a:
Łukasz napisał/a:
Jednak nie ma to jak Sapkowski, który potrafi w kilka minut pod koniec książki ubić 2/3 głównych i drugoplanowych postaci.

Czym innym jest zabicie 2/3 drugoplanowych postaci, a czym innym jednak uśmiercenie głównego bohatera.

W mojej opinii w Sadze było jednak troje głównych bohaterów a nie jedna Ciri. ;] Te 2/3 odnosi się przede wszystkim do nich.

Uboot napisał/a:
Mam na myśli zwycięstwo dobra jednak za cenę życia głównego bohatera. Oklepane, ale jakby na miejscu.

Właśnie i ja miałem na takie nadzieję. Takie albo na przynajmniej "apokalipsę spełnioną". :twisted:

arekrem 

Wysłany: 11 Listopad 2008, 22:47   

A dla mnie dobrym zakończeniem byłoby takie, w którym na skutek starcia "dobra" i "zła" w ogóle zniszczono magię... To byłoby najbardziej efektowne.

A Harry Potter to kiepska seria. Jedyne co mi się podoba, to niektóre pomysły, ale i tak wszystkie są wzięte z Tolkiena, Pratchetta, Lovecrafta nawet.

Co do Sagi - Yen i Geralt nie zginęli. Tak jak król Artur nie zginął.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 11 Listopad 2008, 22:48   

Nie wierzę, że ktoś na serio oczekiwał zwycięstwa Voldemorta. Było, nie było, to jednak książka dla dzieci i jako taka z definicji nie może kończyć się źle. Poza tym autorka musiała uwzględnić kontrowersje, jakie już się wytworzyły wokół całej serii - przy tych wszystkich oskarżeniach o "szatanizm" wyobrażacie sobie, jaka wrzawa podniosłaby się w mediach, gdyby to Voldemort wygrał?

lady_Vetinari napisał/a:

Dla mnie numerem jeden było pomówienie Dumbledore'a o gejostwo. Wykorzystała to, że biedak jest martwy i nie może się bronić! :mrgreen:

Odpowiedz do tematu