|
Diuna i Siudmak |
| Autor |
Wiadomość |
beladonna
VIP

|
Wysłany: 28 Marzec 2007, 19:58 Diuna i Siudmak
|
|
|
No tak.... Stara dobra Diuna...
Na początku marca wyszła Diuna z ilustracjami Siudmaka, a od dłuższego czasu niezmiennie pozostaję fanką i jednego i drugiego
Czy ktoś miał już tą książkę w ręku? Bo zastanawiam się czy zakupić, a tak na prawdę to nigdzie jeszcze nie doczytałam się niczego konkretnego na temat ilustracji |
_________________ Nie trzeba umieć grać w szachy, żeby umiejętnie rozstawiać pionki
http://beladonna.posadzdrzewo.pl/
 |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 28 Marzec 2007, 22:36
|
|
|
Jest to też nowe tłumaczenie, o ile dobrze zrozumiałem reklamy;-)
i tom dawniej zwany Diuna:Kapitularz (AFAIR) nazywać się ma Kapitularz Diuną.
A Siudmak.... mniam;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 28 Marzec 2007, 23:11
|
|
|
| Cytat: | | A Siudmak.... mniam;-) |
Popieram. Od jakiegoś czasu bezskutecznie szukam plakatuz reprodukcją "Łowcy asteroid". Względnie: "Rozmowa z matką"...
Edit: Ewentualnie "Wspomnienia zwierzające się nostalgii". Tytuł sobie dopiero po chwili przypomniałem... |
|
|
|
 |
beladonna
VIP

|
Wysłany: 28 Marzec 2007, 23:39
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | Jest to też nowe tłumaczenie, o ile dobrze zrozumiałem reklamy;-) |
Podobno tak i kilku tłumaczy już było... Dzisiaj sie doczytałam, że podobno Cholewa też tłumaczył Diunę.... Wolałabym jednak pozostać przy Fremenach, a nie Wolanach
Cały cykl ma zostać wznowiony i wszystkie książki mają zawierać ilustracje Siudmaka, tylko co przedstawia okładka Diuny?
Okładki pozostałych części mają już nawiązywać bezpośrednio do treści.
Gadio> Jak coś wypatrzę, to dam znać |
_________________ Nie trzeba umieć grać w szachy, żeby umiejętnie rozstawiać pionki
 |
|
|
|
 |
Inkwizycja
VIP

|
Wysłany: 29 Marzec 2007, 17:20
|
|
|
Dzisiaj przejrzałam to wydanie Diuny z ilustracjami. Prawdę mówiąc ilustracji jest w sumie koło czterech czy pięciu, są to czarno-białe grafiki Siudmaka, większość takich zajmujących 2 strony. Chyba miały datę 2007 rok, więc możliwe, że dotąd nie były publikowane.
Powiem tak - Diuny nigdy nie czytałam, Siudmaka bardzo lubię, ale wydaje mi się, że jak coś się nazywa wydaniem z ilustracjami, to tych ilustracji powinno być co najmniej kilkanaście, a nie tyle, że trudno na nie trafić przy przeglądaniu książki . |
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Marzec 2007, 19:23
|
|
|
Nie przeczytanie Diuny do bardzo poważny błąd. Ja sam się zastanawiam skąd wytrzasnąć kolejne części, bo w bibliotece niestey nie ma. |
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 01:56
|
|
|
kto tłumaczył to najnowsze? i co pozmieniał?
ja też za Fremenami oczywiście |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 20:32
|
|
|
| To najnowsze jest tym najstarszym, które kiedyś wyszło w białej serii Iskier, w dwóch tomach. Tłumaczenie Marszała. Tylko są chyba jakieś poprawki. Kilka zdążyłam złapać, i nie wszystkie są na lepiej. |
|
|
|
 |
PP

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 20:46
|
|
|
| Na przykład zamiast "Księżniczki Irulan" jest "Księżna Irulana"... |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 20:51
|
|
|
| Przeglądaliśmy w Empiku z Setem i Krejtem. Ilustracje ładne, ale powinno być chyba więcej... |
|
|
|
 |
PP

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 20:59
|
|
|
| Też uważam że ilustracji mało, ale na stronie Rebisu pisze że jest to "Specjalna edycja z opracowaniem graficznym autorstwa Wojciecha Siudmaka", a nie wydanie ilustrowanie, niestety... |
|
|
|
 |
beladonna
VIP

|
Wysłany: 3 Kwiecień 2007, 11:00
|
|
|
Szczerze mówiąc czas mija, a ja jeszcze nawet tego wydania w reku nie miałam
Co do tłumaczy to było już kilku: Marszał, Grabska, Mastalerz, Ryc i jak pisałam wcześniej, to ponoć i PeWuCowi się zdarzyło tłumaczyć. Kto tak dokładnie z tymi spolszczeniami namieszał niestety nie mam pojęcia. Podobno w którymś wydaniu pojawili się nawet harcerze jacyś... |
 |
|
|
|
 |
Keyff
VIP

|
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2008, 17:01
|
|
|
| Diunę i Mesjasza Diuny nakładem Rebisa zakupiłem i przeczytałem. Bardzo ładne wydanie i się nieźle na półce prezentuje, choć ilustracje Siudmaka dosyć nietypowe. "Mesjasz..." wyszedł jeszcze w 2007 roku a "Dzieci Diuny" jeszcze ani widu, ani słychu. :< Zastanawiam się czy w ogóle dadzą radę całą serię wydać. |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2008, 20:53
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | Zastanawiam się czy w ogóle dadzą radę całą serię wydać. |
z ciekawostek - nie tak dawno ukazało się coś takiego jak Diuna: Dżihad Butleriański autorstwa syna Franka Herberta i Kevina J. Andersona . Ktoś może czytał? |
_________________ |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 14 Kwiecień 2008, 18:39
|
|
|
Żadnej pochlebnej opinii o dziełach tej pary nie znalazłem w sieci i to mi wystarczy by nie kupować (oryginalną serię w wydaniu Rebisu zbieram). Ciekawe, że wydają to tak jak oryginalną serię (tw. oprawa z obwolutą i grafiki Siudmaka), bo zainteresowanie będzie pewnie dużo mniejsze (jak będą wyprzedawać za grosze, to może się skuszę ). |
_________________ "Capitalism is the fullest expression of anarchism, and anarchism is the fullest expression of capitalism."
Murray Rothbard |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 27 Maj 2008, 20:31
|
|
|
Dostałem parę dni temu na urodzin nowe wydanie Diuny. Agata sprawiła mi najlepszy prezent jaki kiedykolwiek dostałem w życiu.
Z tak świetnie, estetycznie i czysto wydaną książką nie miałem jeszcze do czynienia (no może poza Bibliami), a że dodatkowo (:wink:) jest to Diuna to mua.
Najbardziej mój zmysł estetyczny łechce obszycie okładki właściwej złotą nitką. Wielka litera "D" na okładce nadaje książce poważnego stylu. Dobrej jakości papier i rysunki Siudmaka robią świetne wrażenie.
Naprawdę, będzie mi aż żal ściągać ją z półki do poczytania.
Dziękuję Agatko!!! |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 11 Listopad 2008, 22:45
|
|
|
http://www.archiwabg.pl/i...id=104&Itemid=2
| Cytat: | Dom Wydawniczy REBIS skierował do druku długo oczekiwany trzeci tom "Kronik Diuny" Franka Herberta. Powieść Dzieci Diuny pojawi się w sprzedaży 18 listopada.
|
Nareszcie! Dzieci Diuny w wydaniu Rebisu to najbardziej oczekiwana przeze mnie książka ostatnimi czasy. Już od miesięcy przekładali datę wydania a poprzednie części już czekają na półce by ta do nich dumnie dołączyła. |
|
 |
|
|