Przesunięty przez: QbaJak 25 Marzec 2006, 23:09 |
Powstanie Świata Dysku.. |
| Autor |
Wiadomość |
AmoR [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Marzec 2005, 00:18 Powstanie Świata Dysku..
|
|
|
Dzieńdoberek Wam wszystkim
Przeszukujac odmęty internetu w poszukiwaniu potrzebnych mi informacji do przygotowania maturki trafiłem na tą stronke.. Mam nadzieje, że mi pomożecie troszkę
Kilka pytań odnośnie powstawania Dysku/Dysków.
1. Żółwie. Kopulowały itd itp. Brały sie z tego małe żołwie.. si? No oki.. ale co się wtedy działo z Dyskami? A może tylko samce miały Dyski? Nawet jak to byłoby niemiło dla mieszkańców Dysku z takimi wstrząsami...
2. Słonie. Zakładamy że żółwia już mamy... takiego A'Tuina juniora... Skąd teraz weźmiemy dla niego słonie? czy słonie też sie jakoś rozmnażały?
3. Dysk. A Dysk? Dyski raczej sie nie rozmnażały
A jak powstał ten konkretny Świat Dysku? A może był ostamotniony?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 12 Marzec 2005, 10:25
|
|
|
Witam
Z tego co pamietam jedyne informacje na ten temat wystapily w BF. Jesli chcesz dokladnych informacji to przeczytaj ja jeszcze raz.
Wydaje mi sie, ze cala ta sytuacja byla nie dokladnie opisana. Mimo wszystko nie bylo nic o fizyczno-ruchowych aspektach rozmnazania.
Co do 'tego konkretnego' ¦wiata Dysku to mozna sie tylko domyslac, ze powstal dawno temu w taki sam sposob...
... jednak, w ktorejs z nastepnych ksiazek (mozliwe, ze w Eryku) opisany jest Stworca, ktory tworzy swiaty. Poza tym w kilku ksiazkach osoba Stworcy jest wspomniana (chociazby, gdy opisane sa skamienialosci, ktore Stworca umiescil pod ziemia, aby zrobic dowcip paleontologom).
Jak juz wielokrotnie bylo na forum pisane (mozesz poszukac odpowiedniego tematu), w pierwszych tomach autor nie mial jeszcze koncepcji na cala serie, a swiat troche sie zmienial w jego wyobrazeniach. (temat o ewolucji ¦wiata Dysku, czy jakos tak) |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 12 Marzec 2005, 12:13
|
|
|
settler masz racje Stwórca pojawił się w Eryku, tyle ze nie byl to STWÓRCA, który tworzył światy, a jedynie osobnik zajmujacy się dekorowaniem wnętrz. Wlasnie, w Eryku opis powstawania świata przypominał produkcje czegoś w manufakturach - różni "stwórcy", różne elementy powstającego świata.
Jesli chodzi o A'Tuina to rzeczywiście najlepszym źródłem informacji jest Blask Fantastyczny... i nie wydaje mi sie żeby Terry pokusił się o rozwinięcia tematu w jednej z kolejnych książek - skoro wszystko działa bez dokładnego wyjaśnienia przez 30 kolejnych tomów, to widać ze wyjaśnienia nie potrzebuje... ot, narrativum |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
| |
|
|
|
 |
Aureus
|
Wysłany: 12 Marzec 2005, 22:54
|
|
|
Autor nie podaje informacji, gdyż są one niewytłumaczalne - w pierwszej książce wpadł na pomysł lekkiego ściągnięcia pomysłu z dawnych kultur hinduskich. Kiedyś otrzymał pytanie, dlaczego nie krokodyl i cztery hipopotamy. Odpowiedział że to dlatego iż byśmy się pytali dlaczego nie żółw i cztery słonie. Nie ma co o tym myśleć - w końcu dlaczego grecy uważali że ziemia jest płaska?
(edit: usunąłem krzaczki) |
| |
|
|
|
 |
Pasikorek
Moderator

|
Wysłany: 13 Marzec 2005, 09:56
|
|
|
| Trochę informacji znajduję się także w Nauce Świata Dysku - o Stwórcy. o żółwiach itp. |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 13 Marzec 2005, 13:44
|
|
|
| SZaqAL napisał/a: | | [...] w końcu dlaczego grecy uważali że ziemia jest płaska? |
Och, to proste. Przecież patrzysz i widzisz! Nic się nie zakrzywia, nikt się nie zesuwa po łuku, to dlaczego miałaby być inna niż płaska? A słońce też się rusza, przecież to widać gołym okiem! (I faktycznie się rusza, razem z całym układem słonecznym ) |
|
|
|
 |
|
|