Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: QbaJak
27 Marzec 2006, 11:03
Nazwy wszystkich Gildii i bohaterów po polsku i w oryginale
Autor Wiadomość
kruspe 

Wysłany: 26 Wrzesień 2005, 20:56   Nazwy wszystkich Gildii i bohaterów po polsku i w oryginale

Witam :)
Jestem nowym użytkownikiem tego forum :)
Mam prośbe do wszystkich fanów ŚD piszących na tym forum, otóż pilnie potrzebuję nazwy wszystkich Gildii oraz imiona/nazwy bohaterów książek w języku polskim i angielskim. Szukałem tego ale nigdzie nie mogę znaleść tych informacji więc zwracm się do Was forumowicze :) mam nadzieję że nie sprawię dużego kłopotu
z góry dziękuje
pozdrawiam :)

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 26 Wrzesień 2005, 23:35   

człowieku poczekaj pare lat to wszystko znajdziesz na www.wesd.go.pl, a jak na razie masz tam bohaterow postacie drugo/trzecio/i nawet osmio(?) planowe z Ciekawych Czasów i Ostatniego Bohatera... no moze bez tych najgłówniejszych, wiadacych prym w innych ksiazkach jak np. Rincewind czy Vetinari ale z tym nie powinno byc klopotu (przperaszam nie miglem sie powstrzymac :D )

z gildii to masz w jezyku angieslkim z DC (tlumaczyc juz mi sie nie chce) zreszta pisac tez nie wiec moga zdarzyc sie literowki (ah ten OCR :P ) - co do nazw bohaterow ksiazek - to wszystkich raczej bedzie tak trudno, w tym celu powstaje walsnie podana juz wyzej stronka - pozwol ze przypomne adres: www.wesd.go.pl (:D wiem przeginam czasami :P ) ale jak sam widzisz raczej nie mam sily dodwac wiecej niz jedna ksiazke na 1-1,5 miesiaca

Accountants' and Usurers' Guild [J, AGD] Actors' Guild [TT]
ALCHEMISTS' GUILD
Architects' Guild [NOC] Armourers' Guild [J]
ASSASSINS' GUILD
Bakers' Guild [GG] Bandits' Guild [LL] Barber-Surgeons' Guild (motto: 'Shave & a Haircut, No Legs') [CJ]
beggars' guild (Fellowship of Beggars) Butchers' Guild Butlers' Guild [AGD] Carters' and Drovers' Guild [TFE] Chefs' Guild [AGD] Confectioners' Guild [TOT]
CONJURERS' GUILD
Dibblers, C. M. O. T., Guild of
DOG GUILD [MAA]
Dunnikin Divers' Guild [FOC] embalmers' guild (Guild of Embalmers and Allied Trades)
ENGRAVERS' (AND PRINTERS') GUILD FIREFIGHTERS' GUILD
fools' guild (Guild of Fools and Joculators and College of Clowns)
GAMBLERS GUILD
Glassblowers' Guild [FOC]
Haberdashers' Guild [P]
Handlemen's Guild [MP]
Historians' Guild [J, TOT]
Lags' Guild (Professional Prisoners) (Chairman - Joe 'Lifer'
Bushyhead) [TGD] Lawyers' Guild [WS]
MERCHANTS' AND TRADERs' GUILD
plumbers' guild (Guild of Plumbers and Dunnikindivers) Priests', Sacerdotes' and Occult Intermediaries' Guild Ratcatchers' Guild [FOC, TAMAHER]
SEAMSTRESSES' GUILD
Shoemakers', Cobblers' and Leatherworkers' Guild [TT] Smugglers' Guild [P]
STRIPPERS' GUILD
Tailors' Guild [TFE]
Teachers' Guild [GG]
thieves' guild (Guild of Thieves, Burglars and Allied
Trades) Towncriers' Guild [TT]
VICTIMS' GUILD
Watch & Clockmakers' Guild [TT, TOT] Watchmen's Guild [TFE]

a teraz skoro juz sie napracowalem i zajelo mi to 10 minut, czy moge spytac po co Ci to - czyzby powstawala nowa stronka o swiecie dysku?.... ah ta zdrowa konkurencja :D

no i gratuluje tematu - w koncu jakis dyskowy, bo od miesiaca to forum od ŚD coraz bardziej sie oddalało ;)

PS. zwróci uwage na brak enterow w pewnych miejscach... nie bede porpwaiwal ;)

kruspe 

Wysłany: 27 Wrzesień 2005, 21:26   

już odpowiadam po co mi to :)
otóż na prezentacje z angielskiego :D wiem że to może głupi powód ale chciałem przygotowac się do tego jak najlepiej :)
bardzo dziękuje za linka i za nazwy gildii :D

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 27 Wrzesień 2005, 21:46   

... - a jako ze 3 kropki nie wystarcza za odpowieni komentarz to napisze tylko ze wcale a wcale sie nie zdenerwowałem ;)

swoja droga to po co Ci wszystkie? zanudzi tych ludzi samym czytaniem nazw tych gildii, co dopiero nauczenie sie ich - zreszta informacji o polowie i tak nigdzie nie znajdziesz, bo wystepuja w pojedynczych zdaniach w ksiazkach bez opisow - wiec jeszcze raz pytam po co wszystkie? - bylo pisac o te najwazniejsze :P - nie klikalbym tyle myszka :evil:

kruspe 

Wysłany: 28 Wrzesień 2005, 16:59   

no to znów się tłumacze :D
tematem mojej prezentacji jest "describe the trip of your dreams" więc wybrałem podróż po ŚD :D
fakt, źle napisałem że potrzebuję wszystkich :) główne wystarczą :P przepraszam za to że zmarnowałem Twój czas :) ale jednocześnie dziękuje za pomoc i link :)
przeglądałem stronkę i jest świetna, skorzystam na pewno :)
jeszcze raz wielkie dzięki :D :piwo:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi