Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Podróby
Autor Wiadomość
Black Dagger 

Wysłany: 17 Luty 2004, 17:18   Podróby

Widzieliście kiedyś podróby książek Pterrego? Ja miałem nieszczęście widzieć. Cykl nazywa się ,,Kroniki Kresu'' i nawet nie umiejący czytać poznałby plagiat. Sprawa pierwsza: mapa Kresu. Kres wygląda łudząco podobnie do Dysku. Następnie Podmiasto czy jakoś tam, to maksymalny plagiat Ankh-Morpork. Nawet opisy zapachu wydawały się dziwnie znajome. Za dużo by wymieniać, taka podróbka że myślałem że padnę gdy to przeglądałem w Empiku. A z tyłu książki tekst: ,, dla fanów Harry'ego Pottera, Tolkiena i PRATCHETTA.

Aida
Gość
Wysłany: 17 Luty 2004, 22:13   

To nie podróba to parodia. Jak to powiedzieli w DW2 grze komp.

Tiferet
[Usunięty]

Wysłany: 20 Luty 2004, 12:36   

Jak można parodiować coś, co z założenia jest parodią wszelkiego rodzaju schematów, stereotypów, klisz i całej reszty literatury? Tak pytam, czysto teoretycznie, bo owych 'Kronik...' na oczy nie widziałam. Czy może "parodia" w sensie czysto obelżywym? :wink:

Aida
Gość
Wysłany: 20 Luty 2004, 15:13   

Nie, to po prostu coś bardzo dziwnego. Jakaś nowa forma bajki dla dzieci... :?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 20 Luty 2004, 16:56   

Aida napisał/a:

Coś jak nieszczęsne "Śróbziemie", które było niestrawnym miksem Władcy Pierścieni, Harry'ego Portfela i Świata Dysku?
Jeśli tak, to już wiem co o tym sądzić... :?

Black Dagger 

Wysłany: 20 Luty 2004, 19:26   

Śróbziemię też widziałem, a że lubię Tolkiena to mi mało łba nie rozsadziło.. Jeśli Śróbziemię uważacię za ,, niestrawny miks'' to Kronik Kresu wogóle do rąk nie bierzcie :?

Aida
Gość
Wysłany: 20 Luty 2004, 21:27   

Nie mieszałabym Śróbziemia i Kronik Kresu tak od razu z błotem. Jest to po prostu coś w rodzaju zabawy, wydaje mi się.

Black Dagger 

Wysłany: 20 Luty 2004, 21:39   

Zabawa ma być zabawna, a nie żałosna.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 21 Luty 2004, 19:21   

cratebeer napisał/a:
Aida napisał/a:

Coś jak nieszczęsne "Śróbziemie", które było niestrawnym miksem Władcy Pierścieni, Harry'ego Portfela i Świata Dysku?
Jeśli tak, to już wiem co o tym sądzić... :?

Śróbziemie?? nie słyszał ja o tym, gdzie to można znaleźć??

BOO
Gość
Wysłany: 21 Luty 2004, 21:33   

Najlepsza parodia Władcy Pierscieni to Nuda Pierscieni (Henry N. Beard, Douglas C. Kenney). Jest poprostu boska :mrgreen: do znalezienia w wiekszosci Empikow - polecam 8-)

OPeCe

Wysłany: 22 Luty 2004, 15:11   

a ja nie polecam, ledwo dobrnalem do konca, gdyz jest po prostu nudna. Mam podobne, spaczone poczucie humoru, ale to nie wystarczy do napisania calej parodii.

Srobziemie powinno isc na przemial juz za sam kretynski tytul, bez zagladania do srodka :)

Black Dagger 

Wysłany: 22 Luty 2004, 19:02   

Jak zajrzysz do środka to uznasz że przemiał to miłosierdzie dla tej książki :)

Ostatni Samowar
Gość
Wysłany: 1 Maj 2004, 20:14   

Ekhem... z tą "pieśnią" to bez przesady... Motto, czy co to-to jest, nie powiem ładne i poetyckie nawet, jeśli się nad nim naprawdę dobrze zastanowić, ale zajmuje więcej niż ten... tak zwany post... A "Nuda Pierścieni", jako widać po tytule wionie nudą, co dziwne specjalnie nie jest - to taki humor kloaczno-analny, bezguście, "Głupi i chudszy", czy jakoś tak w wersji książkowej i tego... A co do parodii DW, "he-he-he", że tak powiem. Parodia parodii... no, a jak ktoś to "Kroniki Kresu" sparodiuje? Parodia parodii parodii? Parodia do kwadratu, czy co z tego się wykluje?

Gość

Wysłany: 5 Maj 2004, 20:55   

Jeśli chodzi o Śrub Ziemie :D :
Kurna , rzecz bajecznie prosta głupi czarodziej ( heh ten Randalf - starszy Rincewind :lol: ) sprowadza magicznego wojownika, którym jest chłopiec.
Chłopiec chce wrócić do domu ale taki debil jak Randalf nie zdoła go przenieść z powrotem. Bezlitosny czarodziej nie pozostawia chłopakowi wyboru. Musi pomóc mu pokonać doktora Pieszczocha by uratować pozostałych czarodziei.

hehehehehehehehehehehehehehe :lol: :lol:
Czytałem i powiem ze nawet fajne tylko za dziecinne i za proste.
Już lepsze by były przygody Szymka Czarodzieja . - Duuużo ciekawsze !!! Prawda ?
:mrgreen:

Antrajk

Wysłany: 5 Maj 2004, 21:32   

ad SrubZiemie... heh pamietam jak moj MG [od wampira i warhammera glownie] byl zalamany przez tydzien, ze wydal sporo kasy, mial nadzieje na jakies hard fantasy a tu bajke dostal :P

Milo sie czyta, na jedno popoludnie.. ale nic takiego boskiego

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 8 Maj 2004, 16:56   

apropo kronik kresu to w pełni się zgadzam że poziom mierny. Fabuła do przewidzenia i dla dzieci to zostało napisane w głównej mierze chyba.

ALE...

Kupiłem, przyznaje, kupiłem 'Za Kresoborem', czyli pierwszą część Kronik Kresu.
Zmyliło mnie ostatnie zdanie na tyle okładki " Wspaniale zilustrowane przygodowe powieści dla fanów Harry'ego Pottera, Tolkiena i Pratchett’a "
Myślę sobie Pratchett - KULT, Tolkien - WIELKI SZACUNEK, Harry to nie będę pisał co, bo przeczytałem tylko kilka rozdziałów, a i póxniej film mnie zniesmaczył i nie skończyłem.
No więc myślę sobie powino coś być dobrego.

ALE tylko jedna rzecz jest dobra, a nawet bardzo dobra - ilustracje Chrisa Riddell'a.
Naprawdę, widać że autor ma swój styl, nie jest kopią np. Kidby'ego, czy Kirby'ego.
Oczywiście nie polecam kupna książki tylko żeby zobaczyć ilustracje, ale w Empiku pooglądać można bo są naprawdę dobrze wykonane.

P.S. ostatnio mi odbiło i zrobiłem sobie takie włosy jakie ma strużek ( główny
bohater). 40 gumek recepturek poszło !!!!!! :mrgreen:

Aida
Gość
Wysłany: 8 Maj 2004, 20:41   

Kormaciek napisał/a:

ALE tylko jedna rzecz jest dobra, a nawet bardzo dobra - ilustracje Chrisa Riddell'a.

Fakt, bardzo przyjemne. Po to nabyłam dla siostry. ;) :P

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 9 Maj 2004, 11:54   

i siostrze się podobało ???

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 9 Maj 2004, 15:51   

Pewnie ...
NIe :D

Black Dagger 

Wysłany: 9 Maj 2004, 17:29