Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Świat Dysku w komórce
Autor Wiadomość
Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 1 Lipiec 2005, 22:31   

Z ostaniego (99) numeru Discworld Monthly

:arrow: http://www.bluespheregames.com/allnews.htm

Krókie info, w niedalekiej przyszłości bedzie można na ciut lepszych komórach pogiercować w gierki z postaciami z ŚD. Wszystko pod czujnym okiem T.P. oczywiście.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 23 Październik 2005, 11:59   

To może coś więcej napiszę planowanych gierach na komórki.

Firma Blue Sphere Games Ltd to jedna z czołowych firm, któe zajmują sie tworzeniem gier na urządzenia mobilne (tel. komórkowe, palmtopy, zegarki). Firma właśnie podpisała umowę z T. Pratchettem i posiada 3-letnią licencję na wydawanie gier opartych o ŚD. Tu można zobaczyć umowę licencyjną.

Jak twierdzi Mark Faulkner, dyrektor od spraw licencyjnych Blue Sphere, "ŚD idealnie nadaje się do usytuowania w nim gry, a cały trik sprowadza się do tego, żeby zrobić humorystyczną grę na komórkę. Porównując urządzenia mobilne z innymi konsolami, widać od razu, że telefony są dużo bardziej ograniczonew kwestii chociażby pojemności. Co wcale nie musi oznaczać, że wypuścimy ograniczoną grę. Po prostu musimy być bardziej kreatywni na etapie programowania. Głębia ŚD ułatwia nam nieco zadanie. Możemy wydobyć dużo historii, tła opowieści i wpleść to do gier. Poza tym, ŚD ma bardzo duże zaplecze fanowskie na całym świecie, więc jest to kolejny, w ty mprzypadku akurat komercyjny argument za wydaniem gier na tel."

Żeby zachęcić fanów do sięgnięcia po ten rodzaj gry, same gry będę musiały mieć atmosferę, jaką fani dobrze znają chociażby z książek. "Nie będzie z ty mkłopotu - zapewnia Faulkner - gdyż większość osób odpowiedzialnych za to przedwsięwzięcie to żarliwi fani ŚD. Znamy postacie, książki. W naszej biblioteczce są wszystkie wydane jak na razie pozycje, gdybyśmy musieli coś sprawdzić.

Jednak fabuła gry nie może być taka sama jak książki - nie byłaby wtedy wyzwaniem dla gracza. Wiedzieliby co mają zrobić po kolei, bo czytali ksiażkę. Prznosimy gowne idee, a potem je uszczegóławiamy. To daje nam możliwość zrobienia nowej gry, jednocześnie wiernej oryginałowi."

Z czym będzie problem? "Dźwięk w grze jest zawsze kwestią problematyczną na kmórkach. Ale z drugiej strony, głos jaki utożsamiamy z daną postacią to kwestia naszej wyobarźni. Zgodnie z umową, nie mamy praw do muzyki i opracowań graficznych związanych z ŚD, czego skutkiem będzie to ,iż wygląd i klimat gier będzie niepowtarzalny.

Pierwsza gra jest już w fazie produkcji i Faulkner może pozdielić się kilkoma szczególami. "Gra bazuje na Kolorze Magii, a bohateami będą Rincewind i Dwukwiat. Dwukwiat, jako turysta, chce zobaczyć jak najwięcej miejsc w AM. Twoim zadaniem (jako Rince) jest sprostanie oczekiwaniom Dwukwiata i pokazanie mu tego wszystkiego co chce zobaczyć, a także obronić go przed kradzieżą i napaścią ze strony co bardziej niegodziwych miekszkańców AM. Sama fabuła bazuje może na dwóch kartkach z KM."

Jak dodaje agent Terry'ego, Colin Smythe: "Jest to dla nas nieodkryte terytorium, i z nieskrywaną niecierpliwością czekamy na wieści o tym, czy pierwsza gra, z Rincwindem i Dwukwiatem, spodoba się użytkownikom tel. komorkowych."

Cóż, sam bym chętnie zobaczył taką grę, a ma wyjść na Wyspach w październiku tego roku, czyli jakoś teraz. Jestem strasznie ciekway jak będzie wyglądała taka gra. Nic tylko kupować Siemensa SX1 i czekać na grę :wink:

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 24 Październik 2005, 17:12   

Kormaciek napisał/a:

"Gra bazuje na Kolorze Magii, a bohateami będą Rincewind i Dwukwiat. Dwukwiat, jako turysta, chce zobaczyć jak najwięcej miejsc w AM. Twoim zadaniem (jako Rince) jest sprostanie oczekiwaniom Dwukwiata i pokazanie mu tego wszystkiego co chce zobaczyć, a także obronić go przed kradzieżą i napaścią ze strony co bardziej niegodziwych miekszkańców AM.

Co takiego? To Rincewind ma bronić Dwukwiata przed kradzieżą i napaścią? No, coś podobnego, tego bym się nie spodziewała :D .

Monkey 

Wysłany: 24 Październik 2005, 17:23   

Agata_G napisał/a:
To Rincewind ma bronić Dwukwiata przed kradzieżą i napaścią? No, coś podobnego, tego bym się nie spodziewała .

Czemu nie?? Przecież miał takie właśnie zadanie... Patrycjusz mu kazał, a Rince chyba woli troszkę się narazić niż iść na pewną śmierć.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 24 Październik 2005, 19:12   

Kormaciek napisał/a:
Nic tylko kupować Siemensa SX1 i czekać na grę

Kormaćku, dlaczego mówisz tylko o tej komórce?

Jest gdzieś napisane że tylko na ten model i na inne technicznie mu doruwnujące ma wyjść ta gra ?
Czy ten model jest jakoś bardziej zaawansowany technicznie i na starsze platformy nie zamierzają wypuszczać tej gry?

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 24 Październik 2005, 22:33   

Napisałem tak, ponieważ na tym jest Symbian. M.in na tej. Nie wiem na jakie modle będzie gra wypuszczona. Jakkolwiek jednak będzie, to na SX1 też napewno będzie wypuszczona, więc jak ktoś chce uszczęsliwić Kormaćka, to mogę podać numer konta, i mały przelewik na komórkę będzie mile widziany :wink:

Kurczę, wracając do tematu, to ciekaw jestem niezmiernie, jakie będą inne gry, i na których książkach oparte będą takowe?

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 25 Październik 2005, 10:05   

Monkey napisał/a:
Agata_G napisał/a:
To Rincewind ma bronić Dwukwiata przed kradzieżą i napaścią? No, coś podobnego, tego bym się nie spodziewała .

Czemu nie?? Przecież miał takie właśnie zadanie... Patrycjusz mu kazał, a Rince chyba woli troszkę się narazić niż iść na pewną śmierć.

Hmm... ale szczerze - wyobrażasz sobie Rincewinda jak broni kogokolwiek przed czymkolwiek? Bo ja nie :D . Tak więc to dość poważna zmiana w stosunku do fabuły ksiązki, jeśli w przypadku komórek w ogóle można mówić o jakiejkolwiek fabule :(

Monkey 

Wysłany: 25 Październik 2005, 18:18   

Agata_G napisał/a:
wyobrażasz sobie Rincewinda jak broni kogokolwiek przed czymkolwiek? Bo ja nie

Owszem, sięgnij po końcówkę Czarodzicielstwa.
Zaprzestaję offtopu.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 27 Październik 2005, 15:11   

No dobra, wiem, ale on raczej unika zetknięcia z ostrymi przedmiotami, które posiadają "co bardziej niegodziwi mieszkańcy AM", którzy mają występować w tej grze. Uff, jaki głupie zdanie mi wyszło... A w "Czarodzicielstwie" i innych książkach ratował świat, a nie Dwukwiata, wiec skala jest trochę inna. Zresztą dobra - żeby uniknąć dalszej dyskusji: Rincewind to wspaniały, bohaterski, zawsze gotowy do pomocy i obrony czarodziej :D . Koniec wątku

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 27 Październik 2005, 18:17   

Nic nie jest przesądzone, może w komórce też uratuje Dysk. Przypadkiem. Jak zwykle.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 30 Październik 2005, 10:59   

No to ja wróciłem i piszę...

O grach na komórki wiedziałem już jakiś czas wcześniej.
Szczerze mówiąc to wątpiłem, że ten pomysł wypali. Na początku byłem podekscytowany, ale potem wyszło, że gra będzie miała więcej minusów niż plusów.
Właściwie to zdaje mi się, że plus będzie tylko jeden: "Następna gra z serii DW", ale nic poza tym.

Co do samej fabuły. Nie podoba mi się (jednak ocenę ostateczną wydam, gdy ją wypróbuję). Pamiętajmy jednak: Po grze na komórkę nie można wiele oczekiwać...
Podejrzewam, że możemy być zawiedzeni słabą grafiką, muzyką oraz samą fabułą, która narazie zapowiada się na 3+.
Martwię się jeszcze wyglądem postaci. A jak zrobią dziadkowatego Rincena, albo dwukwiata z 2 parami oczu (co jest już mniej prawdopodobne, bo nad grą mają czuwać fani)?

Rincen ratuje Twooflowersa? No i tu jest pytanie:
- W jaki sposób go ratuje?
a) bronią (raczej nie ma mowy :D )
b) magią (jak wyżej)
c) przez przypadek (tak powinno być, ale wątpie, żeby panowie od gry na to wpadli)
Więc jeśli gra będzie w stylu:
- idziesz z Twoflowersem, zatrzymujesz się - opowiadasz o A-M. Nagle atakuje cię złodziej. To ty idziesz atakujesz złodzieja pałką i idziesz dalej...

Oby nie było tak jak napisałem :)

Następne Gry na Komórkę z serii DW ?

Mówię stanowczo nie!
Podejrzewam, że wszyscy fani woleliby grę na PC. Dlaczego?:
a) Większość fanów posiada kompa
b) Dawno nie było gry PC z serii DW
c) Kto będzie specjalnie kupował Siemensa SX1, a na dodatek jeszcze grę, która będzie opieczętowana słoną ceną? Czyli reasumując kolejny powód: Zbyt drogo...

Jeśli MobilePhonowe Gry DW nie odniosą sukcesu, to podejrzewam, że mniej osób skłoni się na zrobienie następnej(ych) gier z tejże serii.

Jak zwykle Wasz kochany Blejd-Pesymista poprawił wam humor, prawda? :wink:

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 30 Październik 2005, 11:07   

Siemens SX1 to tylko przykładowy model aparatu. Na wszystkich z systemem operacyjnym (Symbian) chodzą gry.

A co do ratowania przez Rinca, to pewnie będzie się ratował (i Dwukwiata) ucieczką :wink:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 30 Październik 2005, 11:38   

Ale sam przyznasz, że wtedy byłoby to nudne... Takie ciągłe uciekanie.
Mam nadzieję, że chłopcy będą pomysłowi i stworzą spoko grę, z ciekawą i dynamiczną akcją (w co wątpie ;/ ).

Uboot 
Moderator

Wysłany: 30 Październik 2005, 11:42   

Wątpię w to tak samo jak Ty Mastaha_Bollaha. Zwycięzy komercha a nie chęć stworzenia świetnej gry. :|

Poza tym komórki są ograniczone pod względem możliwości giercowania (nie wszystkie ale większość)

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 30 Październik 2005, 11:49   

I jestem prawie pewien, że gra będzie kosztowała 20zeta.
Kor. Są jakieś informacje dt. ceny?

EDIT Kor!
Nie ma

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 5 Maj 2006, 13:34   

Tu jeszcze jeden link, tym razem widać już, jak to będzie na komórce wyglądało:

:arrow: http://www.pocketgamer.co...&srch=discworld

Tam u góry jest WATCH IT i można ściągnąć gifa z grafiką.

Słupek 
VIP

Wysłany: 5 Maj 2006, 14:04   

Kormaciek napisał/a:
http://www.pocketgamer.co...3833065&sec=&t=

U mnie error 404 :/ Cosik nie działa.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 5 Maj 2006, 14:12   

Słupek napisał/a:
U mnie error 404 :/ Cosik nie działa.

Juz poprawilem. Enjoy

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 5 Maj 2006, 14:30   

Moje wrażenia z oglądania tych screenów:
- Jest tam jeden screen z Vetinarim. Twórcy nie doczytali. Vetinariego nie ma KM.
- Ogólnie jest tak jak się spodziewałem... Widok z góry itd.
- Zgrabna plansza tytułowa, tylko Rince ma za mało czerwone szaty i gdzie jest "Wizzard"?

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 5 Maj 2006, 14:33   

To bazuje na KM, ale pozmieniali fabułę, żeby pododawać sztandarowe postacie. Terry wyraził zgodę.

Odpowiedz do tematu