Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Discworld a Apokalipsa
Autor Wiadomość
Szczery 

Wysłany: 12 Styczeń 2008, 14:38   Discworld a Apokalipsa

Mam do zrobienia projekt z polskiego o wykorzystywaniu motywu apokalipsy współcześnie i na przestrzeni wieków... kolega mi doradził zebym poszukał czegoś również u Pratchetta. Mi póki co przyszło na myśl tylko wyruszenie czterech [pięciu] Jeźdźców Apokalipsy w Thief of Time i fabuła całego Good Omen. Jakby ktoś z Was miał chęć i czas żeby podrzucić mi różne niedoszłe zakończenia świata w Świecie Dysku, byłbym wdzięczny za pomoc :)
...drzemią."

Krejt 
Administrator

Wysłany: 12 Styczeń 2008, 14:46   

Połowa "Czarodzicielstwa" kręci się wokół (niedoszłej) Apok(r)alipsy.

Phil 

Wysłany: 12 Styczeń 2008, 14:49   

No i w BF chyba jest też małe nawiązanie do apokalipsy?

Szczery 

Wysłany: 12 Styczeń 2008, 14:53   

No właśnie sęk w tym że te ksiązki to łohoho dawno czytałem (albo i dawniej) a nie mam do nich swobodnego dostepu... ktoś by mógł przybliżyć co się tam działo?
...drzemią."

Phil 

Wysłany: 12 Styczeń 2008, 17:20   

W czarodzicielstwie apokalipsa dotyczy władzy magów na świecie pod wodzą czarodziciela, a w BF była czerwona gwiazda na niebie, która robiła się coraz większa i ludzie twierdzili że nadchodzi koniec świata, ale się ostatecznie okazało, że to kolejny żółwik ze słoniami i dyskiem się ,,wykluł" z gwiazdy.
Tak z grubsza to o to chodzi, ale myślę że najlepiej zrobisz jak jeszcze raz sobie przeczytasz :D Cienkie to przecież lektury... Gdzieś w bibliotekach powinny być, tak myślę...

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 12 Styczeń 2008, 18:43   

Szczery, moim zdaniem wykazujesz się teraz strasznym lenistwem. Możemy ci pomóc rozwiać niektóre wątpliwości, jeżeli zadasz szczegółowe pytanie, ale chyba nie wymagasz od nas, żebyśmy streszczali ci całe książki? Nie ma innego wyjścia - musisz przysiąść fałdów i, jeżeli nie przeczytać dokładnie, to przynajmniej książki przejrzeć i przypomnieć sobie całą fabułę.

Szczery 

Wysłany: 12 Styczeń 2008, 21:15   

Chodziłoby mi bardziej o ogólne określenie rodzaju końca świata, żebym mógł wiedzieć do których książek mam przysiąść, a które mi sie nie przydadzą. Nikogo nawet nie proszę żeby mi streszczał fabułę, opisy takie jak ten Phila mnie w 101% satysfakcjonują (dzięki Phil), i przepraszam jeśli kogoś w jakikolwiek sposób tą prośbą uraziłem :)
...drzemią."

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 13 Styczeń 2008, 10:54   

Przeczytanie książki nie boli. I nie trwa długo.

Szczery 

Wysłany: 13 Styczeń 2008, 13:09   

Ale nie bedę czytał wszystkich książek, biorąc pod uwagę że większość mi się nie przyda, Pratchett nie będzie jedynym źródłem do projektu a na całość mam niecałe dwa tygodnie. Niemniej jednak chyba nawiązania do Dobrego Omenu i Złodzieja Czasu mi chyba starczą, dziękuję wszystkim.
...drzemią."

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 13 Styczeń 2008, 15:23   

Szczery napisał/a:
Ale nie bedę czytał wszystkich książek, biorąc pod uwagę że większość mi się nie przyda, Pratchett nie będzie jedynym źródłem do projektu a na całość mam niecałe dwa tygodnie. Niemniej jednak chyba nawiązania do Dobrego Omenu i Złodzieja Czasu mi chyba starczą, dziękuję wszystkim.

Ale właśnie dowiedziałeś się, KTÓRE książki powinieneś przeczytać. Konkretnie BF i Cz. A przeczytanie DWÓCH książek nie powinno zająć AŻ tak dużo czasu. Zwłaszcza, że czytanie Pratchetta to jednak przyjemność.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Szczery 

Wysłany: 13 Styczeń 2008, 15:40   

Gadio napisał/a:

Ale właśnie dowiedziałeś się, KTÓRE książki powinieneś przeczytać. Konkretnie BF i Cz. A przeczytanie DWÓCH książek nie powinno zająć AŻ tak dużo czasu. Zwłaszcza, że czytanie Pratchetta to jednak przyjemność.

Dlatego napisałem że to co napisał Phil mnie satysfakcjonuje , ponieważ wiem o czym to mniej więcej było, i dzieki takiemu opisowi wiem czy muszę przeczytać tą książkę czy nie. I zamierzam sam je czytać, nikogo nie proszę zeby robił to za mnie. Zresztą nikogo przecież nie zmuszałem do pomocy, poprosiłem tylko, i Phil mi pomógł, nie psiocząc że mogę czytać wszystkie ksiażki sam. ==' A poza tym ja mam tyle wolnego czasu że dwa tygodnie to mi zajmie czytanie lektury, może BF i samego Dobrego Omenu, a jeszcze trzeba w innych tekstach poszukać.... (Nie mówiąc o tym że trza książki zdobyć)
...drzemią."

Phil 

Wysłany: 13 Styczeń 2008, 15:58   

No i koniec tematu... Szczery idziesz do biblioteki i znajdujesz BF, Czarodzicielstwo i Dobry Omen. I myślę, że temat zamknięty, chyba że ktoś chce coś Szczeremu zaproponować konkretnie do tej pracy, to niech napisze i Bob jest twoim wujem.

Odpowiedz do tematu