Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Pasikorek
3 Styczeń 2007, 08:20
The (New) Discworld Companion
Autor Wiadomość
QbaJak 
Moderator

Wysłany: 4 Sierpień 2006, 21:03   The (New) Discworld Companion

Tak jakoś nie znalazłem istniejącego wątku o Discworld Companion, a po rozmowie jaka się wywiązała w Shoutboxie myślę, że warto wiedzę na temat tej pozycji jakoś usystematyzować.

Discworld Companion doczekał się do tej pory 4 edycji:

1. Wydana w czerwcu 1994
2. Wydana w maju 1997
3. Wydana w marcu 2003
4. Wydana w styczniu 2004

Od 3 edycji "The Discworld Companion" nosi tytuł "The New Discworld Companion" natomiast druga edycja była opatrzona przyrostkiem UPDATED. O ile udało mi się dotrzeć do prawdziwych informacji, pierwsza edycja zawierała w sobie hasła od Koloru Magii aż do Maskarady. W drugiej pojawiły się dodatkowe z Na glinianych nogach oraz Wiedźmikołaja.

Obecna edycja zwiera informacje z ze wszystkich książek aż do Night Watch, łącznie z Zadziwiającym Maurycym i Wolnymi Ciutludźmi, wszystkimi 4 mapami ze Świata Dysku, 6 kalendarzami, książką kucharska Niani Ogg, dwoma Naukami Świata Dysku oraz trzema opowiadaniami ("Trollowy Most", "Teatr Okrucieństwa" oraz "Rybki małe ze wszystkich świata mórz").

Niestety nie udało mi się dotrzeć do różnicy między edycją 3 a 4, ale sądząc po opisach na amazonie i lspace, oraz dacie wydania oryginalnych Ciutludzi (marzec 2003) można przypuszczać, że ta pierwsza nie posiadała haseł z pierwszej książki serii o Akwili.

Co do samej zawartości książki, myli się ten, kto uważa, że z każdą kolejną edycją haseł tylko przybywało. Niestety, jak czytamy we wstępie do edycji 4, z niektórych wpisów autorzy musieli zrezygnować. Na szczęście Stephen Briggs pociesza, że usunięte pozycje nie były aż tak istotne dla fabuły żadnej książki. Osobiście nie mam możliwości, żeby porównać które hasła się pojawiły, a które zniknęły, ale może kiedyś umówię się z Vantim na piwo i wtedy porównamy 4 oraz 2 (chyba) edycję.

Jeszcze krótka informacja, dla tych który nie mieli do czynienia z DC. Oprócz haseł encyklopedycznych oraz wstępu napisanego przez Stephena Briggsa (teraz to już właściwie trzech wstępów), na końcu ksiązki znajdziemy wywiad z Terrym zatytułowany "Discworld Quo Vadis?" zainteresowani na pewno znajdą go na sieci (jesli nie na naszym forum w odpowiednim temacie).

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 4 Sierpień 2006, 21:10   

Ja sie tez pytalem o NDC w temacie o ksiazkach angielskich, ale chyba lepiej, ze jest do tego temacik.

Kupilem mape i nie wiem czy kupowac jeszcze NDC (teraz mam edycje 2 z listy powyzej).

I jeszcze pytanie. Czy opowiadan nie jest 4?

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 4 Sierpień 2006, 21:26   

Ogólnie opowiadań jest grubo ponad 20 (odsyłam tu) ale jeśli chodzi CI o opowiadania Dyskowe, to oprócz trzech wyżej wymienionych jest jeszcze Śmierć i co dalej (Death and what Come Next) oraz Turntables of the Night, które z dyskiem łączy postać Śmierci, ale z tego co pamiętam pierwsze z nich nie jest osadzone w żadnym szczególnym miejscu (może to być zarówno nasza planeta jak i Dysk) natomiast drugie odnosi się już do postaci znany z historii, a raczej z muzyki.

A tak z czystej ciekawości, które z edycje DC posiadasz?

[edit] W poprzednim poście zapomniałem dodać, że na samym początku znajduje się jeszcze niezbyt duża mapka Ankh-Morpork

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 4 Sierpień 2006, 22:01   

Mialem na mysli, ze posiadam edycje druga, czyli Updated :) . (nad ostatnia sie zastanawialem czy kupic, ale w koncu nie kupilem, bo trafilo sie cos na czym bardziej mi zalezalo)

Jak jest z opowiadaniami to wiem. Chodzilo mi o to, ze dyskowe sa 4 i chyba wszystkie sa uwzglednione w New DC.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 4 Sierpień 2006, 23:57   

Nie, tylko trzy które wymieniłem.... albo ja mam jakaś wybrakowaną wersje :P . Z resztą z Death and What Come Next nie ma czego opisywać bo o ile dobrze pamiętam filozof, po prosu nazwany był tam filozofem, bez żadnego imienia czy nazwiska, a Śmierć opisany jest w innych książkach tak dokładnie, że nawet jeśli pojawił się w tym opowiadaniu jakiś nowy szczegół to cały opis bez niego i tak niewiele by stracił.

Keyff 
VIP

Wysłany: 5 Sierpień 2006, 01:45   

ja mam przed oczami pierwszy DC i wywiad na końcu nazywa się "Definitive Interview" a całośc nie zaczyna sie mapką A-M tylko "Turtles All The Way" autorstwa TP.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 5 Sierpień 2006, 01:50   

Keyff napisał/a:
ja mam przed oczami pierwszy DC i wywiad na końcu nazywa się "Definitive Interview"

Rozumiem, że przywozisz go na 2 spotkanie :) ... oczywiście podobana prośba do settlera

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 12 Sierpień 2006, 06:48   

Dyskowych opowiadań jest 5:

1) Trollowy most
2) Teatr okrucieństwa
3) Rybki małe ze wszystkich mórz
4) Death and What Comes Next
5) A Collegiate Casting-Out of Devilish Devices

Turntables of the Night (Gramofony nocy) to tylko opowiadanie, w którym występuje ŚMIERĆ, ale występuje on na Ziemi i nie jest to raczej opowiadanie dyskowe.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 17:32   

Wchodzę dzisiaj na Allegro.pl patrzę i co widzę? Companiona za 18.99. Z opcją Kup Teraz.Co robię? :mrgreen:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 18:08   

Kormaciek napisał/a:
Co robię?

Ogłaszasz na forum, aby ktoś mógł sobie kupić w takiej niskiej cenie? ;) :P :mrgreen:

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Słupek 
VIP

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 18:36   

Kormaciek napisał/a:
Wchodzę dzisiaj na Allegro.pl patrzę i co widzę? Companiona za 18.99. Z opcją Kup Teraz.Co robię?

Nowy chociaż aby? :)

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 08:23   

Stan był opisany jako Bardzo doby minus. Napiszę, jak będe miała w swoich łapiszonach 8-) W kazdym bądź razie na końcu Comapniona jest wywiad z Terrym, stary bo stary, ale chętnie od tego zacznę czytać tę pozycję.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 11:46   

Kormaciek napisał/a:
Napiszę, jak będe miała w swoich łapiszonach

wiedziałem, wiedziałem - Korcilla Królowa Pustyni;-)

[ Komentarz dodany przez: Kormaciek: 12 Kwiecień 2007, 11:59 ]
To ty żeś z Gildii Wytykaczy Literówek :wink:

Odpowiedz do tematu