Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak mogłaby wyglądać śmierć... Mr. X
Autor Wiadomość
Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 09:40   Jak mogłaby wyglądać śmierć... Mr. X

Dyskusja w temacie Making Money natchnęła mnie na pewne przemyślenia.

Otóż, gdyby Pratchett decydował się stopniowo uśmniercać niektóre postacie, kończyć pewne wątki, to zadałem sobie pytanie: jak mogłyby ginąć. Jaką śmierć Pratchett zgotowałby Vimesowi, jaką Rinsowi, jaką Babci Esme.

Czy z racji, że są to ważne postacie, śmierć byłaby spektakularna, ratując świat, idee, bądź kogoś, poświęciliby swoje życie. Czy w walce, czy zostaliby zabici przez jakiegoś szaleńca z zemsty.

Niektórych postaci w ogóle nie wyobrażam sobie martwych. Np mogę wyobrazić sobie babcię Esmę poświęcającą się, żeby ratować Tiffany, ale jakoś Niani Ogg nie wyobrażam sobie martwej. Z Rinsem tak samo, można się go czasowo pozbyć, eksmitując go do piekielnych wymiarów, ale zabić?

Co do rozmów pośmiertnych z NIM, to ciekawa musiałaby być rozmowa Dibblera z ŚMIERCIEM. Rinsa, też, w końcu tyle razy uciekł śmierciowi przed ostrzem.

Ale w ogóle nie wiem co sądzić o Vetim.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 11:59   

Vetinari juz by na niego czekal, za biurkiem ze zlozonymi w gescie dominacji rekoma....
Ale nie jestem w stanie sobe wyobrazic powodu. Chyba tylko i jedynie ze starosci. Ale z drugiej strony Vetinari nie powinien byc osoba, ktora umiera ot tak, bo za dlugo zyje.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 12:06   

Przede wsyzstkim, każda postac , jakby już miałaby umrzeć, to powinna w sowjej serii, a nie jakoś tak mimochodem.

yogurt_13 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 18:29   

Vimes pewnie chciałby uciec Śmierci lub ewentualnie zakuć w kajdanki i odstawić do celi. To by mi do niego pasowało.

Na pewno nie powinien być zabity przez jakiegoś przestępcę. Dwa wyjścia które by mi pasowały, to albo przez skrytobójcę (a jak wiemy cena takiej usługi jest wysoka :)) lub zabity przez samo Miasto (pisane właśnie z dużej litery!), tylko niestety nie wiem jak miałoby to wyglądać.

Co do GSP Dibblera "powinny" wykończyć go jego własne produkty.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 18:57   

Cytat:
Vimes pewnie chciałby uciec Śmierci lub ewentualnie zakuć w kajdanki i odstawić do celi. To by mi do niego pasowało.

Pff. Prędzej Marchewa. Vimes by chciał się napić, żeby zapomnieć, że umarł.

A co do tego jak miałby umrzeć. Śmierć w jakiejś pogoni byłaby idealna. Nie może przecież odnosić wiecznie sukcesów.

yogurt_13 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 21:22   

Blade_Master napisał/a:
Pff. Prędzej Marchewa. Vimes by chciał się napić, żeby zapomnieć, że umarł.

Ok, ok, ale Vimes poleciłby to Marchewie 8-)

A jakie macie pomysły co do nadrektora Ridcully'ego?

thanks ciacho00, poprawiłem, napisało mi się z rozpędu

ciacho00 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 22:20   

yogurt_13 napisał/a:
jakie macie pomysły co do nadrektora Ridicully'ego

to moze o jedną kropelke sosu wow-wow za duzo? sladami własnego wuja :D

BTW.Ridicully ? A nie Ridcully ?

Keyff 
VIP

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 22:53   

ja tam myślę, że Vimes zapaliłby sobie usiadł i powiedział "wreszcie"

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Yumi 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 23:15   

Vetinari - Ten to będzie żył wiecznie... On będzie znał datę własnej śmierci! On wie wszystko!... Do licha.. mam wrażenie, że patrycjusz świetnie dogadałby się ze śmiercią... W kazdym razie - nie wyobrażam sobie, żeby miał go zabić jakiś skrytobójca, ani żeby został otruty (to już było :D )... On musiałby zginąć w spektakularny sposób. Zresztą... Kiedy umrze on, umrze i miasto, tak sądzę. Może patrycjusz to podły wąż, ale umie rządzić Ankh-Morpork. Tak czy siak - nie wyobrażam go sobie martwego.

Vimes - Śmierć w akcji. Myślę, że podobałaby mu się śmierć w akcji. Mógłby walczyć do końca a potem umrzeć w bitwie z jakimś bardzo przebiegłym przestępcą zabijając i jego :D Ale.. uważam, że Samuel powinien zestarzeć się spokojnie przy boku Sybil. - jego też trudno sobie wyobrazić martwym... ale pewnie dlatego, że to moja ulubiona postać.

Rincewind - Tyle razy wyszedł już z kłopotów, że on może chyba tylko ze starości umrzeć, a i od tego pewnie będzie uciekał.... Ale chciałabym rzeczywiście przeczytać jego rozmowę ze śmiercią. Uważam, że Śmierć powinien odnosić się do Rincewinda z szacunkiem bo to był "godny przeciwnik"

Marchewa - Ten to mógłby umrzeć na przykład broniąc Angui albo Vimesa.... Prawy Marchewa zginął ratując czyjeś życia. Cudo. Fajnie byłoby widzieć go martwym (nie bądźcie na mnie źli za to podejście, fani marchewy, ale ja go nie trawię).

I.Inni 

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 17:00   

Pragnę jeszcze zwrócić uwagę, że śmierć bohatera wcale nie musi oznaczać jego końca egzystencji w serii - patrz np. Reg Shoe.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 17:40   

Po Vetinarim osobiście spodziewałabym się wyłącznie śmierci przez samobójstwo. Znaczy, to jest gość, który chce mieć nad WSZYSTKIM kontrolę - również nad datą odejścia z tego świata. Tamtego, znaczy. Vetinari ma wszystko zaplanowane, więc zginie najpewniej też w sposób zaplanowany.
No, ewentualnie mógłby po prostu zniknąć i więcej się nie pojawić. Pewnie skonałby gdzieś po cichu, ale i tak wszyscy spodziewaliby się go za każdym rogiem i do końca świata czuli sie niepewnie.

Yumi, chyba mamy podobne poglądy w kwestii Marchewy :D

Vimes moim zdaniem zginąłby ratując jakiegoś dupka, którego nie cierpi - przeklinając w ostatnich słowach swoje Poczucie Obowiązku.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 18:18   

Vetiego mógłby zabić Marchewa, albo Vimes. To by było ciekawe.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 19:35   

Kormaciek napisał/a:
Vetiego mógłby zabić Marchewa, albo Vimes. To by było ciekawe.

*** glupoty drogi Korze.
To byloby w kazdej mierze nielogiczne.

Jedna opcja to taka, ze robia to po prostu bo Vetinari im sie nie podoba, ale wtedy pytanie czemu wczesniej tego nie zrobili? Oraz nie pasuje to do praworzadnego Marchewy i do Vimesa, ktory mimo wszystko zna swoje miejsce i wie, ze Vetinari jest jego szefem.

Inna sytuacja to taka, ze Vetinari by zrobil cos takiego co by tych praworzadnych bohaterow (bardziej lub mniej) pchnelo do takiego czynu. To by nie pasowalo do Vetinariego i robilo z niego idiote, a póki co przedstawiany jest jako nieprzecietnie inteligentny.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 20:35   

Śmierć po skończonej robocie popełni harakiri i sam po siebie przyjdzie. Ewentualnie potrąci stojak z kosą. A Vetinari zostanie vampirem, przeprowadzi się do Uberwaldu gdzie zakołkują go wieśniacy żądni krwi. Babcia Weatherwax "przegrzeje się" próbując głowologią rozwiązać jakiś paradoks logiczny.

arekrem 

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 10:42   

Marchewa skaleczy się toporem pod "Załatanym Bębnem".
Vimes się zaleje, kupcy porwą go na statek i zostanie kapitanem straży w Djelibejbi co nie spodoba się tamtejszym mieszkańcom.
Nobby kupi sobie lustro.
Dwukwiat - Rincewind podsumowując swoje życie dojdzie do wniosku, że gdyby nie jedna osoba...

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 12:54   

Szkoda, że nie można zabronić takich postów, jak dwa powyższe...

Krejt 
Administrator

Wysłany: 13 Sierpień 2007, 22:15   

Powiedzmy że lekki spoiler.
|
|
|
V

W THUD! ledwo żywy Vimes spotyka się ze Śmiercią i odbywają... dość ciekawą (choć krótką w sumie) rozmowę.

Koniec lekkiego spoilera.

Co do innych ważnych postaci - Vetinari ma wszsytko dokładnie zaplanowane, więc zapewne nawet własny zgon pieczołowicie zanotował w terminarzu.
Marchewa oczywiście zginąłby w kolejnym głupim akcie bohaterstwa, które tak lubi. Oczywiście tuż po tym, jak spłodziłby (wiadomo z kim) kolejnego potomka królewskiej linii. Co chyba ładnie mogłoby się wiązać z eliminacją Vetinariego po jakimś czasie.
Rincewind nie umrze, bo i tak jest odstawiony na boczny tor światodyskowej (nie)rzeczywistości.
Ridcully? Tylko wskutek własnej nieostrożności przy podziwianiu kolejnego wynalazku magów z katedry MWE, jako że era niesportowego współzawodnictwa na NU skończyła się we wcześniejszych powieściach.
Babcia nie umrze. Może odejść, ale nie umrze.

Esme 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:11   

Zgadzam sie z Kretem - Babcia nie umrze, ona moze odejsc ale z wielka godnoscia - co do tego nie mam watpliwosci. Rincewind hmmm... ciezko jest usmierci tak barwne i glowne postacie :P ale mysle, ze on powinien uciekac przed SMIERCIA i na koncu, kiedy sam pojmie, ze to bez sensu SMIERC moglby mu darowac zycie, lub mogli by przeprowadzic jakas taka rozmowe na poziomie.

A co powiecie na pomysl, ze Rincewind, ze strachu przed SMIERCIA zechce zajac miejsce Alberta, ktoremu jak wiemy z Wiedzmikolaja nie zostalo juz zbyt wiele "piasku w klepsydze"??

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:14   

O, i to jest świetny pomysł. Rinso jako nowy Albert. Fajnie wyglądałyby dialogi pomiędzy nim a Śmierciem. A już książka gdzie Śmierć jak w Wiedźmikołaju podróżuje gdzieś z Rinsem też byłaby fajna.

Esme 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:24   

No wlasnie ja tez mysle ze to ciekawy pomysl. Wyobrazcie sobie, jada cos zalatwic i taki kontrast SMIERC spokojny, wrecz stoicki, bez leku zreszta wogole bez emocji, a za nim chowajacy sie, szukajacy pierwszej lepszej okazji, by sie ukryc lub zwiac Rince. Kurde moze az napisze takie opowiadanko jak to skoncze :) Co wy na to?

Odpowiedz do tematu