Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Świat Dysku w miniaturze
Autor Wiadomość
Uboot 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 10:58   Świat Dysku w miniaturze

Otóż znalazłem świetną stronkę z miniaturkami ze Świata Dysku wydanymi przez Clarecrafta:
http://www.area51b.freeserve.co.uk/dworld.htm

Mamy tam prawie każdą liczącą sie postać ze ŚD (a takze budowle), a ponadto nawet kurs, jak samemu taką figurkę zrobić.

Naprawdę są swietne.
Wielki Om w postaci zółwia rozłozył mnie na łopatki :mrafroamerykanin:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 11:34   

O figurkach z Clarecraftu już pare razy było na forum, dlatego nie wiem czy jest sens zakładać dla nich osobny tematch. Chociaż stronka rzeczywiście fajna i akurat tą widze poraz pierwszy.

Co do samych figurek, jeśli ktoś lubi takie rzeczy, to ma w co ładowac pieniądze... W ogóle to nie wiem czt jestem na bierząco, ale ostatnie wiadomości jakie do mnie dotarły (kwiecień, maj?) wskazywały na to że Clarecraft zamyka działalność. Jeśli nie otworzyli jej znowu, to i tak drogie już figurki osiągną za niedługo ogromne ceny.

A jeśli mam wyrazić swój osobisty stosunek do tych cudeniek - to są to tylko "cudeńka". Można mieć jedną, dwie i nic poza tym. Ci którzy mieli okazję być na I spotkaniu forumowym, mieli okazję obejrzeć "Śmierć z patelnią" i dwie pieczęcie. Figurka jak firugrka, tak jak pisałem, można mieć jedną, żeby mieć się czym chwalić. Pieczątki, przydają się kiedy w posiadaniu ma je ktoś inny, wtedy można sobie okazyjnie wbić jedną do ksiązki, ale raczej wątpie czy ktoś chciałby stęplować nimi wszystko na około. Natomiast jedyne co do mnie na prawdę przemawia i co ze stajni Clarecraftu chciałbym mieć to podpórki na książki... i ładne to, i przydatne.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 11:40   

QbaJak napisał/a:
mieli okazję obejrzeć "Śmierć z patelnią" i dwie pieczęcie

Jeszcze chleb krasnoludow i Cohen.

Tez z tego co wiem to Clarecraft juz nie istnieje.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 11:46   

QbaJak napisał/a:
O figurkach z Clarecraftu już pare razy było na forum, dlatego nie wiem czy jest sens zakładać dla nich osobny tematch. Chociaż stronka rzeczywiście fajna i akurat tą widze poraz pierwszy.

Taa, ale właśnie ta stronka jakby je wszystkie usystematyzowała, znaczy sie, zebrała w kupę :P

Zastanawie mnie tylko jedno. Czy figurki, akurat Clarecrafta, są sprzedawane w stanie surowym czy juz pomalowanym?
Bo IMO większa frajda była by gdybyśmy sami mogli je malować.
Gdyby tak było to kupił bym bez wahania, a gdyby były juz pomalowane, to tak jak Qba, kupiłbym tylko te podpórki pod ksiażki.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 12:04   

Sett> tak też mi się zdawało :(

Uboot> Kiedyś sprzwedawali i takie i takie. Ale teraz, w związku z tym co napisał Settler, możesz mieć problemy z dostaniem tych niepomalowanych.

A tak w ogóle, to malowanie samemu, może i dostarcza wiele frajdy, ale nigdy tego nie robiłem, więc raczej bym się tego zadania nie podjął... no chyba, że jakoś łatwo całą farbę z tych figurek dałoby się zmyć - wtedy mógłbym mieć jedną do dopracowywanie moich zdolności manualno-estetycznych :P

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 15:01   

Jedyną działalnosć jaką teraz Clarecraft prowadzi to reperacja figurek zepsutych. Clarecraft padł i tyle.

Co do figurek, to były w takiej ksiegarni fantastycznej w Czewie, ale sprzątnęły mi je sprzed nosa pewne persony. Pan ma jeszcze dla mnie sprowadzić z Czech, ale mówi, że w granicach 120 - 200.

W każdym razie wpiszcie sobie na www.ebay.com discworld figurine, albo discworld clarecraft, ablo zwyczajnie discworld i będzie tego mnóstwo, bo wczoraj sprawdzałem.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 21:59   

Jeżeli ktoś nie ma ambicji posiadania figurek w oryginalnym pudełku, to na ebayu może je kupić za ceny niższe, niż te, po których były kiedyś sprzedawane w księgarniach - głównie w sieci Forbidden Planet.

Damex 

Wysłany: 17 Wrzesień 2006, 19:50   

Sorrki, ale nie wiedziałem,gdzie to wstawic, na wywczasie będąc na Rodos w jednym sklepei widziałem takie cosik (Śmierć?):
http://www.wrzuta.pl/obraz/iZzW6wFFOr/smierc
Moim zdaniem może uchodzić za dyskową śmierć...niestety cena byłą b.wysoka, wiec tylko tę fotę mam.

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 17 Wrzesień 2006, 21:50   

Bajerancka ta figurka, ale nie sądzę, żeby była z Clarecraftu.

Damex 

Wysłany: 18 Wrzesień 2006, 11:50   

Kormaciek napisał/a:
Bajerancka ta figurka, ale nie sądzę, żeby była z Clarecraftu.

Clareczego?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 18 Wrzesień 2006, 11:55   

Cytat:
Clareczego?

Czy ty piszesz posty tylko dla samej radości pisania?
Przecież wystarczy przewinąć tę oto stronę do samej góry aby dowiedzieć się o czym jest temat.
O figurkach robionych przez Clarecraft.
Życzę miłego ostrzeżenia. Ja go nie dam, ale każdy moderator, który ma na to ochotę ma moje błogosławieństwo.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 21 Wrzesień 2006, 23:51   

Aaaa - popatrzcie tylko, no jak za darmo!
No to teraz wyskakiwać z pieniędzy! :mrgreen:

Szczery 

Wysłany: 25 Listopad 2006, 20:49   

Nie powiem żeby mi się te figurki podobały... jakieś moim zdaniem niedopracowane jakby... w sumie to spodobały mi się tylko trolle i Windle Poons (umarły)
A Asfalt jakiś taki strasznie Zfilmuanimowanegoowany.
A już szczytem burżujstwa moim zdaniem by było posiadanie wszystkich figurek uczonych szczurów...
...drzemią."

Pasikorek 
Moderator

Wysłany: 9 Grudzień 2006, 15:22   

Fajna stronka z figurinkami. Numery katalogowe, inne szmery bajery:

:arrow: http://www.discworldprice...w071-Dw0169.htm

czlowiekwiadro 

Wysłany: 20 Grudzień 2006, 13:46   

http://www.paulkidby.com/badges/index.html

Fajna strona ze wszystkim i jeszcze więcej, tylko kto ma kase:(
jak się mieaszka w Anglii to co innego...

ale na takie kubki i plakietki to jest inny sposób.
wystarczy wejść na stronę carefour'a i tam gdzieś jest taka zakładka z nadrukami
i tam można zamówić kubek, plakietke podkladke pod mysz i takie inne bzdety z dowolnym zdjęciem
i to nawet niedrogo

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 20 Grudzień 2006, 20:19   

Cytat:
i tam można zamówić kubek, plakietke podkladke pod mysz i takie inne bzdety z dowolnym zdjęciem
i to nawet niedrogo

Zważywszy na fakt że użyjesz nie swojej grafiki to nawet nielegalnie... A co do mieszkania w Anglii, mamy XXI wiek, sprzedaż wysyłkową wiec nabycie czegokolwiek nie powinno być problemem, zwłaszcza jeśli ktoś bardzo chce

czlowiekwiadro 

Wysłany: 21 Grudzień 2006, 19:21   

no dobra dobra, ale nie wszyscy śpią na forsie, a przesyłka z anglii trochę kosztuje

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 21 Grudzień 2006, 19:29   

Nie, nie wszyscy śpią na forsie, dlatego jedni mają figurki czy gadżety, a inni nie mają, jedni jeżdżą mercami, a inni maluchami. Ale to jeszcze nie oznacza, że np. mam sobie na maluchu przyczepić kradzioną "pacyfkę" z mercedesa.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2006, 20:25   

Cytat:
no dobra dobra, ale nie wszyscy śpią na forsie, a przesyłka z Anglii trochę kosztuje

Nie nie wszyscy, ale wszyscy mają rączki i mogą sobie na te figurki, kubki i naklejki na banany zapracować. Masz 15 lat wiec według prawa możesz już jakąś pracę możesz podjąć. Tylko potem jak będziesz miał pieniądze w ręku to nie mów nagle, że te figurki nie są warte swojej ceny.

PS. Dla lubiących się czepiać - jak ktoś nie ma rączek to mu się renta należy.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2006, 20:37   

Cytat:
PS. Dla lubiących się czepiać - jak ktoś nie ma rączek to mu się renta należy.

Okrutny lol :roll:

Jeżeli już zjechało na kubki i plakietki.
Fajnie by było zawiesić na choince discworldowe bombki.
Szukałem ale nie znalazłem. Aż dziw że takie jeszcze nie powstały. (albo za słabo szukałem). :wink:

Z ogromną zatysfakcją zatknął bym nianię Ogg na czubek. Na pewno by się jej spodobało :mrafroamerykanin:

Odpowiedz do tematu